Šios figūros savininkės dažnai turi nuolaidžius pečius, mažą krūtinę, plačius išraiškingus klubus ir stambokas šlaunis. Jos dailiai atrodo paplūdimyje, dėvėdamos maudymosi kostiumėlį - moteriška “gitaros” figūra traukia vyriškių dėmesį, tačiau renkantis drabužius, dėl didelio proporcijų skirtumo siluete, daugumai moterų iškyla problemų. Juolab kad bėgant metams apatinė kūno dalis ima stambėti.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Kadangi žmogaus akis pastebi ne kūno dalies apimtį, o skirtumą tarp vienos ir kitos kūno dalies apimčių, pagrindinis tikslas parenkant tinkamus drabužius - suvienodinti kūno proporcijas. Kitaip tariant, reikia sukurti pločio iliuziją viršutinėje kūno dalyje, ten sukoncentruoti stebėtojo žvilgsnį, ir vizualiai nukreipti dėmesį nuo stambios apatinės kūno dalies.

Tam tiks horizontalios linijos, šviesesnės, ryškesnės spalvos, išskirtinės didesnės apimties ar dėmesį pritraukiančios detalės, kurios naudojamos būtent viršutinėje kūno dalyje. Per daug nepabrėžiamas ir neakcentuojamas liemuo. Apatinę kūno dalį patartina maskuoti tamsesnės nei viršuje spalvos drabužiais, nenaudoti papildomų akcentų ar aksesuarų. Idealus derinys: šviesi palaidinė (su ryškiais aksesuarais krūtinės srityje) ir tamsios kelnės - bet ne atvirkščiai.

Kas tinka “kriaušės” figūrai?

Jei jūsų pečiai siauri, nepirkite lygių ir prigludusių švarkų. Pečių juostą vizualiai platina laisvo kirpimo švarkai. Kad pečiai neatrodytų tokie nuolaidūs, naudokite petukus - tai labiausiai jūsų figūrą koreguojantis nematomas elementas. Taip pat galima naudoti pailgintą pečių liniją, pūstas rankoves ar rankoves su klostelėmis. Platumo efektą sukuria nusmailinti švarkų atlapai.

Viršutinei daliai vizualiai koreguoti puikiai tinka megztiniai su šalinėm apykaklėm, kailinės liemenės ar kitos kailio detalės viršuje.
Džemperiai su gobtuvais, marškiniai ir palaidinės su petukais, pūstom rankovėm. Dekoratyviniai antpečiai, šalikai, skarelės virš pečių dalies vizualiai išplatina pečių juostą.

Rinkitės ryškių spalvų, raštų ar dekoratyviomis detalėmis puoštus viršutinius drabužius.

Palaidinės tiks laivelio, keturkampio arba apverstos trapecijos formos , būtinai su rankovėmis. Venkite berankovių palaidinių.

Krūtinę galima akcentuoti iškirptėmis, didesniais papuošalais, masyviais šalikais. Pavyzdžiui, šviesus margintas šalikas, apsuktas elipse kuo arčiau pečių šonuose, ir kuo arčiau kaklo priekyje ir nugaroje. Šaliką šone galima susegti sage. Taip bus sukurta papildoma horizontali linija pečių srityje.

Tinka dideli auskarai, didelės, viršugalvyje sukeltos ir sušiauštos, siluetą vizualiai ilginančios šukuosenos.

Palaidines, švarkus, jei jie šviesūs ar marginti, reiktų rinktis tokius, kurie baigtųsi ne žemiau kaip 3-4 cm, ir ne aukščiau kaip 5-6 cm virš plačiausios kūno vietos. Jei drabužiai tamsūs ir moteris nėra labai stambi, jie gali būti ilgesni, svarbu, kad jų ilgis nesutaptų su plačiausia klubų vieta.

Jei aplinkybės reikalauja dėvėti tamsų švarką, tuomet pailgintą tamsų švarką rekomenduojama nešioti dažniau atsegtą, ir su juo derinti šviesesnes kelnes bei tos pačios kelnių spalvos palaidinę. Atkreipkite dėmesį, kad būtų tinkamas kelnių ilgis.

Klubai - plačiausia ir problematiškiausia šio figūros tipo kūno dalis. Patartina rinktis sijonus ir kelnes, kurie bus šiek tiek laisvesni liemens dalyje, kad tiktų ties plačiais klubais. Kartais patartina rinktis vienu ar dviem dydžiais didesnes kelnes ar sijoną, jei jie gražiai apgula (tačiau neįveržia) klubų juostos, ir tuomet per didelį liemenį pagal moters figūrą siaurinti drabužių siuvykloje.

Kelnės rekomenduojamos klasikinio tiesaus silueto, lengvai prigludusios plačiausioje klubų juostos srityje, ir nuo šios vietos krentančios tiesia linija. Siluetą koreguoja kelnės su kantu - jos figūrai suteikia pasitempimo, vizualaus lengvumo. Patartina rinktis gerą kritimą turintį, tačiau formą išlaikantį audinį.

Jei renkatės džinsus, ar standesnio audinio kelnes, nuo klubų jos turėtų būti tiesios, ar švelniai siaurėjančio silueto. Labai svarbu, kad kelnės nebūtų per trumpos - jų ilgis turi būti iki dėvimos avalynės pakulnės vidurio.

Laisvalaikio, džinsų ar sportinių kelnių ilgis gali būti trumpesnis - per sprindį virš čiurnos. Kadangi šios figūros moterų kojos dažnai yra trumpos, netinkamo ilgio kelnės vizualiai gali dar labiau išdarkyti siluetą.

Šiam figūros tipui tinka A formos sijonai, švelniai krentantys nuo klubų ir šlaunų dalyje, arba šiek tiek siaurėjančius į apačią ir užsibaigiančius žemiau kelių.

Liemenė nėra pats tinkamiausias siūlomas drabužis, tačiau jei moteris jas mėgsta, reiktų rinktis liemenes su nedidelėmis rankovėlėmis ar dekoratyviai išplatintais pečiais. Tačiau geriau neryškinti talijos.

Vizualiai lieknina lygūs vienspalviai audiniai apatinėje kūno dalyje, tamsesnės sijonų, kelnių ar tamprių spalvos.

Bateliai siūlomi su vidutine ar aukšta, taciau stabilia pakulne. Avalynė turėtų derėti pagal moters kaulų struktūrą- jei stambūs moters kaulai, stambi moteris- avalynės pakulnė gali būti masyvesnė, pakulnė stambesnė. Jai moters čiurna ir blauzdos plonos, avalynę reiktų rinktis lengvesne pakulne, vengti sunkių platformų ar grubių batų.

Kriaušės figūrai netinka

Aptemptas, paryškintos talijos siluetas.

Siauri pečiai.

Labai tiesaus aptempto silueto drabužiai.

Aptempti drabužiai aukštu kaklu.

Kelnės, jei jos itin prigludę ir matosi veržimas klubų dalyje.

Labai aptemptos arba nuo klubų siaurėjančios kelnės.

Apačioje surauktos ar iškiliomis kišenėmis padailintos kelnės.

Pažeminto liemens drabužiai.

Diržai, suveržti ties klubais.

Klubų linijoje besibaigiančios palaidinės (taip akcentuojama plačiausia kūno dalis).

Mini sijonų (verčiau rinktis trumpo sijono ilgį ne pačioje storiausioje šlaunų vietoje, o šiek tiek žemiau - apie 10 cm virš kelių).

Labai siaurėjantys, trumpi, trapecijos ar saulės kliošo formos sijonai.

Taip pat platūs, skersai kirpti sijonai, kurie vizualiai trumpina siluetą, prideda “masės” ir taip sunkioje apatinėje kūno dalyje.

Audinių marginimas smulkiomis gėlytėmis.

Avalynė labai plonais kulniukais - toks kulniukas vizualiai gali atrodyti per plonas stambioms moters kojoms.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)