Dailininkas ir tapytojas, savo kūrybinį potencialą išreiškiantis ir kurdamas drabužius, Vitalis Čepkauskas pirmiausia pataria atskirti dvi sąvokas: "Mada - kai diktuojamos tendencijos, kaip reikia atrodyti; ir drabužių dizaino kūryba - kai išreiškiamos meninės idėjos.“

Savo kurtais drabužiais meną perteikiantis dizaineris pasakoja, jog jam svarbiausia - paskleisti kažkokią žinią.

"Dažniausiai aš stengiuosi eiti priešingai nei visi kiti ir akcentuoti individualumą. Mano kuriami rūbai nėra perkami, tačiau jie skleidžia impulsą.

Pavyzdžiui, paskutinė mano kolekcija buvo inspiruota dvylikos dalių ciklo apie M. K. Čiurlionį "Laiko ženklai". Pagrindinė čia deklaruota mintis - kaip svarbu išlikti savitiems. Kadangi kolekcijos pavadinimas - "ARBA“, tai reiškia pasirinkimą tarp laisvės bei galimybės ir išankstinės nuostatos bei normos. Man svarbu reiškinius ar daiktus interpretuoti savaip. Aš už individualumo laisvę, už skonį ir kūrybingumą.“

Taigi dažniausi Vitalio idėjų šaltiniai – socialiniai, kultūriniai reiškiniai, menas. Netradicinę madą kuriantis dizaineris atskleidžia, jog dažnai inspiracijos ieško Baroko ar Renesanso epochos architektūroje, kuri jį labai žavi savo formomis.

Vitalis Čepkauskas
"Galiu pamatyti bažnyčią, būti sujaudintas ir paskatintas kurti, - idėjų šaltinius vardija Vitalis. - Žinoma, būna ir taip, jog idėjos išsisemia ir kūryba sustoja. Neslėpsiu, tada apima šiokia tokia panika. Ką aš darau, kad kūrybinis procesas nesustotų? Pradedu idėją svarstyti iš naujo, nebijau atsidurti pradiniame taške ir sugalvoti kažką naujo".

Dizaineris prisipažįsta, jog dažnai jį įkvepia ir kolegos: "Pagalvoju, jog negaliu jų nuvilti ir nepasirodyti "Mados infekcijoje“ - juk prie šio renginio prisidedame visi. Be to, kai pamatau, jog kolegos dizaineriai produktyviai ir sėkmingai darbuojasi, tada ir pačiam pakyla kartelė - norisi atrasti kažką nauja, didėja reikalavimai prieš patį save.”

Indra Dovydėnaitė ir Dovas Serapinas
O štai dizainerė Indra Dovydėnaitė, išsiskirianti savitais mezginiais, sako niekada nesiskundžianti idėjų stoka.

"Nesuprantu tokių kūrėjų, kurie dejuoja, jog juos užklupo krizė, ir nebepajėgia nieko kurti. Mane naujos mintys aplanko kasdien, o kūrybai gali įkvėpti kiekvienas pamatytas daiktas“, - apie ateinančias idėjas pasakoja I. Dovydėnaitė. 

Indra prisipažįsta lakia vaizduote pasižymėjusi jau mokykloje, taigi nuo senų laikų žinojo, jog bus dizainerė.

"Man niekada nebuvo problemų išreikšti save. Manau, jog iš bet ko galima padaryti daiktą. Užtenka pamatyti, tarkim, vorą, kad jis mane įkvėptų. Pasigrožiu, kaip dailiai jis atrodo, ir tuomet atrandu asociacijų, kaip jį pritaikyti drabužiuose“, - kūrybingumu nesiskundžia moteris.

Pasak I. Dovydėnaitės, kūryboje ji stengiasi atsiriboti nuo politinių, religinių temų, nes sako nenorinti deklaruoti jokių įsitikinimų.

"Minčių semiuosi iš gamtos, iš to, ką matau aplinkui“, - inspiracijos šaltinius vardina ji.

Paskutinė dizainerės kolekcija "Apie džiaugsmą” gimė po kelionės į Indiją: "Keliavau ir žavėjausi aplinka, ten augančiais augalais, vyraujančiais kvapais. Tokius dalykus visuomet pirmiau pastebiu, nei kultūrinius paminklus.“

Indra pasakoja, jog ją labiausiai sužavėjo tai, kad Indijoje visi žmonės laimingi, retai kada pamatysi nusiminusį žmogų. "O ir raudonos spalvos ten visur aplink labai daug, kuri, beje, reiškia džiaugsmą. Todėl ir mano kolekcijoje ši spalva dominavo.“

Indra prisipažįsta, kad labai dažnai iš kelionių parsivežti įspūdžiai, pamatyta graži aplinka padaro įtaką jos kūrybai.

Paklausta, ar nėra žmonių, kuriuos ji laiko savo mūzomis, ji atsako, jog kūrybos su konkrečiais asmenimis nesieja, bet būna taip, jog sutikti žmonės paskatina kurti ir suteikia energijos: "Labai žaviuosi močiutėmis, kurias matau mieste. Jos visos tokios pasipuošusios, taip gražiai nusimezgusios megztukus, kad dažnai nejučia nuseku akimis jas, galvodama, kad ir man tokį mezgimo raštą reikėtų panaudoti savo darbuose”, - šypsosi Indra.

Sonata Bylaitė
Aplinka įkvepia ir dizainerę Sonatą Bylaitę: "Kartais inspiracija atsiranda stebint gamtos formas, spalvas, asmenybes ar žmonių istorijas. Meno kūriniai, spektakliai, muzika arba talentas apskritai suvirpina ir išjudina arba pastumia kažkokios idėjos link.

Dažnai net nesuprantu, kaip tai įvyksta, o kartais sąmoningai atrandu, jog mane įkvėpė konkretus reiškinys. Net negaliu tiksliai įvardinti, ko buvo inspiruota viena ar kita kolekcija – dažniausiai jausmu, kuris atsiranda viduje”.

Sonata sako niekada neprisirišanti prie konkretaus žmogaus, kuris įkvėptų kurti: "Žinoma, kartais būna, jog pamačius žmogų, mintyse atsiranda nuotaikos dvelksmas, kolekcijos idėja ar įvaizdis. Tačiau kiekvieną kartą impulsas ateina vis iš kitur. O kai atsitinka taip, jog idėjos dingsta, leidžiu sau pailsėti arba tiesiog dirbu toliau ir ieškau naujų sprendimų”.

Su S. Bylaite sutinka ir dizaineris Egidijus Sidaras. Kartu su Kristina Kruopienyte kuriantis kolekcijas dizaineris pasakoja, jog dar niekuomet nebuvo taip, kad jį inspiruotų konkretus žmogus: "Žinoma, artimi žmonės daro šiek tiek įtakos kūrybai, nuo jų priklauso nuotaika, jausmai. Tačiau konkrečios mūzos neturiu – jos jau seniai išgraibstytos ir pasisavintos mados pasaulio grandų".

Egidijus Sidaras ir Kristina Kruopienytė
"Kaip ir daugelį kitų kūrėjų, mane labai įkvepia muzika, kinas, kelionėse patirti įspūdžiai ir pamatyti vaizdai. Tačiau nenorėčiau, jog mano kūryba būtų siejama su konkrečiu gyvenimo įvykiu ar konkrečiu kino filmu”, - paslaptingai šneka dizaineris.

Ar Egidijaus ir Kristinos tandemą aplanko akimirkos, kai jiedu jaučiasi išsisėmę ir nebeturintys ką pasakyti?

"Tiesą pasakius, nėra laiko kada galvoti, kad pritrūkai idėjų. Imi ir darai. O kai dirbi su meile, kai žinai, ką savo kūryba nori pasakyti ir kam ją skiri, tada ir sekasi”, - porina Egidijus ir priduria, jog Lietuvos dizaineriai neturi net teisės galvoti, kad jiems gali trūkti minčių.

Pasak E. Sidaro, aplink labai daug skeptiškai nusiteikusių žmonių, kurie neįvertina lietuvių kūrėjų darbo ir į skundus apie kūrybos potencialo trūkumą reaguoja kaip į profesionalumo trūkumą. 

"Kurdami kolekcijas labiausiai galvojame apie tuos žmones, kurie ateina į pristatymus, domisi kūryba ir mato prasmę mūsų idėjose. Jie labiausiai ir įkvepia”, - priduria lietuviškos mados kūrėjas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją