Renginyje „Apkalbos“ pademonstruota 20 kolekcijų, kurių autoriai – jauni kūrėjai iš Lietuvos ir užsienio – Latvijos, Kipro – aukštųjų mokyklų. 17 kartą rengiamas šou suteikė erdvę naujiems, mažiau visuomenei žinomiems dizaineriams pristatyti kūrybą mados gurmanų teismui. Jaunoji karta neslėpė susižavėjimo technologijomis, karo ir kosmoso temomis, standžiais ar dvipusiais audiniais, asimetriškomis detalėmis, griežtomis drabužių konstrukcijomis.

Kosmo, techno ir pasaulio pabaiga. Pirmieji kosmonautai turbūt nė nesapnavo, kad jų žingsnis mėnulyje užkariaus ne tik kitą planetą, tačiau ir ištisų kartų dizainerių širdis – net ir po tiek metų jaunuoliai myli metalizuotus audinius, skafandrus, vamzdelius, kombinezonus, užtrauktukus ir netgi stilizuoja apokaliptines nuotaikas, Drabužiai puošiami kompiuterių mikroschemų piešiniais (Jolanta Mučinienė, VDA), podiumu žygiuojantys modeliai primena uniformuotus išsekintus zombius (Indrė Miškinytė, Darius Kupčiūnas, Kauno kolegija).

Žemė, vanduo, kelionės. Vis dėlto ne visus domina visatos platybės, dalis dizainerių žvalgosi į žemę. Vieni į ją spokso pro lėktuvo langą– kolekcijose stiuardų uniformas primenantys rūbai transformuojasi į atskirus žemynus ir vandenynus (Eleni Christodolou, Kipras). Kitus vilioja beduinų apranga arba dykuma, smėlis (Jurgita Kakštienė, Gintarė Linkienė, Darja Dobliaševič, KTU; Toma Tupikaitė-Šemeklienė, VDA).

Treti žavisi vandens stichija ir ją pasitinka stilizuotais, iš skirtingų spalvų audinių blokų sukonstruotais banglentininkų kostiumais (Alvyda Navickaitė, Kauno kolegija). Jei nepatinka tikrovė – medituojant galima pasitraukti į niekieno žemę, kurią minkštais audiniais, vaisių minkštimo, lapų žalumos ir vandens mėlio spalvomis dabina Evaldas Valantiejus (Vilniaus kolegija).

Gyvenimas – tai teatras. Nuo realybės gelbėja teatras. Jis gali skoningai spindėti turtinga kultūros praeitimi ir auksu (Eigilė Juodytė, Kauno kolegija) arba turėti kabareto blizgesio (jungtinis VDU projektas „Naktis operoje“). O gal kažkam paslėpti tapatybę reikia Venecijos maskarado? (Constandina Georgiou, Kipras).

Miesto džiunglės. Dizaineriai drąsiausiai jaučiasi mieste (jungtinė Kauno kolegijos studentų kolekcija „Miestas). Juos vilioja šlapi šaligatviai, pėsčiųjų perėjos (Dovilė Kemėšytė, Vilniaus kolegija) arba miesto pastatų architektūros detalės – pynučių tvora, langas, lipdiniai, bokšteliai (Greta Šileikaitė). Gyvenimas mieste asocijuojasi su šaltais žmonėmis ir santykiais (Žydrūnė Jakubauskaitė, Kauno kolegija) arba hedonistiniais malonumais, kai klasika susimaišo su estetika (Aistė Julita Pauliukevičiūtė, Kauno kolegija).

Kai kas įkvėpimo semiasi tiesiog dairydamasis gatvėje (Greta Jasiukaitytė, Kauno kolegija) arba ieškodamas miesto ir gamtos darnos (Ieva Kavaliauskaitė, Ramunė Kniažauskienė, ŠU). Ir jau tik vienetai nuklysta už miesto ribų ir prisimena ne tokią ir tolimą žemdirbių praeitį – etnomotyvus jungia su šiuolaikine patirtimi (Arta Teilane, Latvija).

Kur dingo spalvos arba balta meilė. Mados mėgėjams akivaizdu – šiemet dizaino studentai jau nebešaudo spalvų pliūpsniais, jie iki ausų įsimylėję monochromines spalvas. Panašu, kad mažiau domina pustoniai – kolekcijų spalvos grynos ir neskiestos. Visa eilė dizainerių dievina baltą spalvą, kuri kartais nustelbia blizgesiu, sterilumu, primena kokoną (Goda Deltuvaitė, Kauno kolegija), o kartais – saikingai jungiama su rožine – tampa panaši į popierinius sakurų žiedlapius (Kristina Urbonaitė, Kauno kolegija).

Patikusią kolekciją dosniausiai apdovanojo VšĮ Mados akademija, įsteigdama solidų prizą – 300 eurų vertės mokymus. Už komercinį potencialą ir aktualumą šiandienai šiuo prizu apdovanota Alvydos Navickaitės (KK) kolekcija „Stiprus šiuolaikiškas laisvės pojūtis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)