Net ir senovinis, 18 a. pradžioje atsiradęs “genuetiškas” ypatingos medvilnės rūšies kiltas su džiutinio pluošto priedais dėl tvirtumo (angliškas pavadinimas
"jeans"
kilo nuo Genujos miesto pavadinimo (Genon) - pirmojo šios medžiagos gamybos centro), iš kurios buvo siuvami pirmieji džinsai, jau seniai pamirštas.

Levi’s - firma, kultinius drabužius pagimdžiusi prieš pusantro amžiaus,- pasikėsino į šį pagrindų pagrindą ir pagamino naują medžiagą: tenselį. Jį sudaro rankomis pagamintas stiklo pluoštas, sumaišytas su medvilne, medžiagai suteikiantis minkštumo ir patvarumo.

Dabar gi pačių pirmųjų džinsų išliko tik pavadinimas ir ypatinga dvasia. Nieko panašaus nebūtų, jei 1926 metais vietoj sagų į paprastus džinsus nebūtų sugalvoję įsiūti užtrauktuką, o 1937 metais nuo užpakalinių kišenių nenuimtų kniedžių - tai buvo pirmieji pakeitimai, sukėlę visą “džinsinį bumą”.

Bet labiausiai džinsams kliuvo 1960- aisiais, kai į juos rimtai pažvelgė dizaineriai. Būtent tada atsirado įvairių modelių džinsų - ankšti, platūs, platėjantys, klubiniai arba su paaukštinta talija - ir tam tikro sukirpimo mados. Džinsai pagal skonį labai tiko hipiams, kurie iš viso margumyno pasirinko “trintus kliošus”, tapusius laisvės ir pacifizmo simboliu. 1980- aisiais metais vietoj miltelių džinsus imta skalbti.. su pemzos gabalėliais. Išėjo trinti ir nelygiai nudažyti - “garinti”…

Šiandieninė mada diktuoja ne taip griežtai - džinsus galima dėvėti įvairius- ir platėjančius, ir siaurėjančius, suplėšytus ir sutrintus “pank” stiliaus bei papuoštus karoliukais bei siuvinėtus pagal hipių stilių…

Svarbiausia problema tapo tiesiog “rasti savo džinsus”. Iš pradžių reikia apsispręsti dėl modelio - tarp begalinių eilių lentynų su vienodomis krūvelėmis įvairiausių džinsų geriausia orientuotis pagal žymėjimus etiketėse. Arčiausiai buvusio “kaubojiško aukso ieškotojų” modelio yra Carpenter. Šis modelis beveik nepaliestas naujovių - paprastos, plačios ir patogios kelnės, apie kuriuos visiškai teisėtai galima pasakyti “darbo drabužis”.

Boot Cut modelis visiškai atitinka šį apibūdinimą, bet jie elegantiškesni: juosmuo nuleistas prie klubų, o siauros viršuje klešnės žemiau kelių kiek išplatėja, kad pridengtų “kaubojiškų” batų aulus. Jeigu etiketėje parašyta Baggy, galima drąsiai praeiti, jei, žinoma, esate ne jaunas reperis. Tokios kelnės atrodys kaip maišas, o einant painiosis apie kojas.

Cargo- tai tiesiog viena klasikinių modelių, “papuošta” daugybe papildomų, įvairiausių dydžių kišenių pačiose neįtikinamiausiose vietose. O Loose fit- platūs, bet į apačią siaurėjantys džinsai, klešnės plotis apačioje apie 21- 24 cm.

Klasikinius, plačius, tiesius džinsus galima atpažinti pagal Comfort fit užrašą etiketėje. Comfort fit klešnės plotis apačioje nuo 20 iki 23 cm. Kiek siauresnės klešnės Regular fit (18- 20 cm), nors sukirpimas tas pats. Slim fit- siauri džinsai. Tokie, kurie užsegami tik gulint bei pabrėžiantys figūros privalumus (ir trūkumus taip pat).

Beje, teisingai pasirinkus modelį, galima paslėpti figūros trūkumus. Jeigu jūsų klubai platūs, tuomet džinsai be užpakalinių kišenių ne jums- jie optiškai didina apimtį. Šį trūkumą sėkmingai paslepia kliošiniai džinsai arba džinsai be juosmens.

Stambios moterys turėtų vengti šviesių džinsų, kurie susiaurėja prie kulkšnies - tokie modeliai patraukia dėmesį į pilvą ir klubus. Paslėpti apimtį padės arba laisvi džinsai, tvirtai apspaudžiantys klubus, arba vis tie patys neplatūs “kliošai”, kurie figūrai suteiks pusiausvyros.

Trumpas kojas galima vaizdžiai pailginti pasirinkus visiškai tiesius, siaurus ir ilgus džinsus arba džinsus su priekine kloste (panašiai, kaip kelnės su kanteliu). Tačiau labai nevykusiai prie trumpų kojų atrodo šiandien madingi patrumpinti džinsai, siekiantys kulkšnies vidurį.

Berniukiškos figūros moterims netinka labai siauri per klubus ir kliošiniai džinsai. Geriausias variantas tokiai figūrai - džinsai be užpakalinių kišenių arba džinsai su dekoratyviniais raišteliais priekyje.

Beje, pasirinkusios modelį ir spalvą, pasimatavimui imkite keturias poras džinsų - dvi jūsų dydžio (patikėkite - jos atrodys skirtingai), vieną didesnio dydžio ir vieną mažesnio.

Vyrai gali nesikankinti ir imti savo dydžio džinsus, o štai moterims teks gerokai paplušėti, užsegant porą dydžių mažesnius džinsus - po poros dienų jie išsitampys ir apgaubs jūsų figūrą. O tada galėsite, kaip “Malibu gelbėtojų” žvaigždė Pamela Anderson, atvykti su džinsais į “Oskaro” įteikimą arba aukštuomenės iškilmingą pokylį. Būkite tikros - jus pastebės…

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją