„Visi džinsai vienodi“

Tai pirmasis argumentas, po kurio galite spręsti, kad džinsų pardavėjas Jums meluoja. „Kam Jums mokėti vien už garsų vardą ir etiketę, jei galite nusipirkti tokios pat kokybės džinsus už dvigubai mažesnę kainą?“ – dažnai išgirsite, nusprendę įsigyti džinsus turguje. Bet kaip nemokamas sūris būna tik pelėkautuose, taip ir pigūs džinsai gali tebūti imitacija.

Yra daugybė kriterijų, apsprendžiančių džinsų kokybę: medžiaga, modelis, sukirpimas, medžiagos tekstūra (suplėšymai, „nuskalbimo“ lygis („wash’as“) ir pan.) Vis dėlto, pasak originaliais džinsais prekiaujančios el. parduotuvės urock.lt direktoriaus Pauliaus Čiočio, esminis dalykas, nulemiantis džinso kainą – medžiaga ir jos kokybė.

„Turguje ar net ir parduotuvėse nesunku rasti iš pirmo žvilgsnio įmantriai atrodančių džinsų – gausiai dekoruotų ar puoštų suplėšymais. Bet net paprastam pirkėjui, menkai teišmanančiam medžiagų subtilybes, užteks paimti tokius džinsus į rankas. Palietus medžiagą nesunku suprasti, ar tai kelnės, kuriomis galėsite džiaugtis ilgus metus, ar tiesiog mėlynai nudažyta pigi medžiaga, suplyšianti po kelių mėnesių.“

Antras komponentas, didžiąja dalimi lemiantis aukštesnę kokybiškų džinsų kainą – vadinamasis „nuskalbimo“ lygis („wash’as“). „Yra tiek daug skirtingų būdų išgauti norimai džinsų spalvai bei faktūrai (medžiaga skalbiama kartu su akmenimis, trinama, lyginama rankomis, vėl plaunama), kad kartais šis procesas kainuoja brangiau, nei medžiaga, jos sukirpimas bei susiuvimas kartu sudėjus. Kiekviena smulki detalė lemia papildomus kaštus gamintojui, bet ir aukštesnę gaminio kokybę,“ – aiškina ekspertas.

Kiti kokybiškų džinsų atributai – varinės sagos ir kniedės, dvigubos kilpos diržui, užpakalinės kišenės, atitinkančios dubens formą. Styrančios šoninės klešnių siūlės, brokuotas apsiuvimas bei nepatvarus užtrauktukas, priešingai, sufleruoja, kad įsigijus tokį pirkinį teks prisiminti posakį „skūpus moka du kartus“. 

Džinsų „kelias“

Sunku paneigti, kad nemažą dalį originalių džinsų kainos sudaro jų prekės ženklo prestižas. Vis dėlto, jis dažniausiai neatsiranda šiaip sau, o yra užsitarnaujamas per ilgą laiką. Tokie legendiniai ženklai kaip Levis Strauss ar Diesel šį prestižą susikūrė rinkdamiesi kokybiškas medžiagas, atidžiai prižiūrėdami gamybos procesą bei vykdydami nuolatinę kokybės kontrolę, kreipdami dėmesį ir į smulkiausias detales. Ekspertų vertinimu, Europos gamintojai skiria daugiau dėmesio džinsų modeliui, „kritimui“ ir smulkioms detalėms, tuo tarpu amerikiečiai visas pastangas skiria medžiagų kokybei ir rinkodarinėms priemonėms. 

Nepaisant šių skirtumų, visi kokybiški džinsai „praeina“ pagrindinius etapus, iki kol patenka ant prekystalio:

Medžiaga

Kruopščiai pasirinkta medvilnė, iš kurios gaminami siūlai, o vėliau audžiamas džinsų audinys, lemia ne tik audinio ilgaamžiškumą, bet ir lankstumą bei patogumą. Žinoma, šios savybės priklauso ir nuo to, kaip tvirtai bus susukti medvilnės verpalai (standartiškai džinsų audiniui naudojami 3 skirtingi verpalų sukimo būdai), bei ar tarpiniuose etapuose buvo atlikti medžiagos tvirtumo bandymai.

Dažymas

Populiariausia ir dažniausia džinsų spalva, žinoma – mėlyna. Vis dėlto esminis džinsų bruožas, pasak JAV ir Europos džinsų gamintojų – ilgainiui atsirandantis džinsų blukimo efektas. Jam pasiekti reikalingas specialus audinio dažymo o vėliau skalbimo procesas, kuriam skirtingi gamintojai turi nustatę savus standartus. 

„Washing‘as“

Tam, kad audinys įgautų norimą atspalvį ir išblukimo lygį, jis yra skalbiamas kartu su akmenimis, kurie, trindamiesi ir daužydamiesi centrifūgoje, sukuria unikalią audinio faktūrą. Kartais, jau susiųtas modelis yra papildomai apdirbamas rankiniu būdu, taip pat naudojant akmenis, lyginimą ar kitas sunkias priemones, norint išgauti ryškesnį „išblukimą“ ar suplėšymą.
Po tokio skalbimo pakartotinai tikrinamas džinso tvirtumas: jei įvertinama, kad medžiaga buvo pažeista per daug, procesas kartojamas iš naujo jau su nauja medžiaga.

Siuvimas

Kokybiškas susiuvimas – ne mažiau svarbus nei audinys. Prigludusios siūlės, kruopštus apsiuvimas, kniedijimas – smulkios, bet ypatingo dėmesio reikalaujančios detalės, iš karto krentančios į akis pastabesniam pirkėjui.

Atsekamumas

Kodinis numeris, randamas ant džinsų priežiūrą aprašančios etiketės, paskutinis akcentas, indikuojantis kokybišką gamintoją. Unikalus serijos numeris padeda atsekti, kada, kur, kieno ir kaip būtent šie džinsai buvo pagaminti.

Kiek verta mokėti už džinsus?

Lietuvoje vis labiau plečiantis elektroninei prekybai nebesunku įvertinti, ar parduotuvėje prašoma suma už pageidaujamus patikimo gamintojo džinsus yra adekvati. Visada galima palyginti tokio modelio kainą keliose parduotuvėse Lietuvoje ar net užsienyje ir pasirinkti tinkamiausią variantą.

Vis dėlto dėl aukštų firminių gaminių kainų ne visada reiktų kaltinti Lietuvos prekybininkus: kartais ir tiesioginis gamintojas niekuo neišsiskiriančius, Kinijoje pagamintus džinsus gali pardavinėti už 500 dolerių, nes jų pavadinimas nuskambėjo populiarioje pop dainoje. Tokiu atveju belieka vadovautis sveiku protu ir įvertinti prioritetus, kuriais vadovaujamasi renkantis drabužį. 

Vienas iš racionalių profesionalų patarimų - tiesiog paskaičiuoti, kiek kainuoja vienas džinsų dėvėjimas. Padalinus džinsų kainą iš apytikslio kiekio kartų, kiek jie dėvimi iki tol, kol prireikia naujų, dažnai paaiškėja, kad originalūs, nors ir brangesni džinsai – gerokai ekonomiškesnis pasirinkimas, nei nežymiai pigesnės, bet gerokai trumpiau tarnaujančios kopijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)