Ar būtumėte mados fanatikė, ar susižavėjusi kažkuria viena epocha, šiandien turite puikią galimybę išmėginti vis labiau klestintį “vintage” stilių. Unikalumas, provokacija ir stilingumas – tai šios originalios mados krypties raktiniai žodžiai.

Sendaikčių mada prasidėjo maždaug prieš penkiolika metų, kuomet kai kurios Amerikos ir Vakarų Europos garsenybės, kaip Kate Moss, Nicole Kidman, Kim Bassinger, Natalie Portman ir Madonna pasirodė su aukštosios mados suknelėmis iš septintojo bei aštuntojo dešimtmečio. Tai buvo mados posūkis ir senų daiktų renesansas.

Žodis “vintage” apibūdina “aukštos kokybės vyną, pagamintą tam tikrais metais” arba “automobilį, pagamintą tarp 1919 ir 1930” arba kažką “aukštos kokybės ir išliekančios vertės”. Taip pat apibūdinimui tinka žodžiai “retenybės” ir “senienos”. Bet dabar tik nėriniuotos vėduoklės, korsetai ir skrybėlės su plunksnomis nusipelno būti pavadinamos “vintage”, kaip ir ne tik drabužiai bei aksesuarai gali būti įtraukti į šią kategoriją. Tai gali būti viskas – nuo automobilių iki vinilinių plokštelių.

Žinoma, negalima nubrėžti aiškių laikotarpio ribų, bet vis dėlto ne seniau nei prieš dvidešimt metų pagaminti daiktai nenusipelno būti pavadinti senienomis. Tai gali būti drabužiai ir aksesuarai iš skirtingų epochų. Bet jie skiriasi nuo antikvarinių, kadangi neturi meninės vertės ir gali būti įsigyti “second-hand” krautuvėje arba blusų turguje. Bet ieškodamos vertingų dalykėlių, pamėginkite nueiti į autentiškas senienų parduotuvėles, kad išvengtumėte taip dažnai pasitaikančios gausybės šlamšto.

“Vintage” dalykėliai skiriasi kokybe ir kaina. Bet jei neplanuojate pirkti dešimt tūkstančių dolerių kainuojančios 1947 m. dizainerio sukurtos suknelės, turite šansų surasti kažką išskirtinio už palyginti mažą kainą. Atkreipkite dėmesį į detales – meistriškumą, atvartus, siūles ir sagas – jie paprastai gerai nusako drabužio kokybę ir autentiškumą. Kaip “pradedančioji” galite iš pradžių medžioti aksesuarus.

Bet vien tai, kad įsigysite senieną, nepadarys jūsų stilinga. Dar daugiau: galite atrodyti keistai ir net juokingai. Visų svarbiausia – žinoti, kaip pritaikyti senieną prie šiuolaikinių madingų drabužių. Pasitikrinkite, kokia epocha dabar ant bangos ir kokios populiarios mados kryptys. Taip pat venkite dėvėti daugiau nei vieną “vintage” elementą. Tegu jūsų “naujas” įvairiaspalvis diržas ar velveto piniginė tampa išskirtine jūsų aprangos detale – tuomet žmonės tikrai pastebės jūsų stilingumą.

Kiekvienas “vintage” dalykėlis – daugiau nei tik drabužis. Jis turi savo istoriją. Net jei jūs nežinote jos, vaizduotėje susikursite savąją versiją. Tiems, kurie nesidomi praeities istorijomis, yra “pseudovintage” kategorija. Dizaineriai atsigręžia į praeitį, ieškodami įkvėpimo, ir įkomponuoja senienų detales savo kolekcijose. Jie atnaujina stilių, bet naudoja tas pačias koncepcijas iš praėjusių dešimtmečių ir net šimtmečių.

Moschino, Burberry, Prada, Alberta Ferretti sukurtos linijos iš pirmo žvilgsnio atrodo besančios kaip 50-tųjų drabužių, tačiau iš tiesų tai tik puikūs senųjų modelių dublikatai. Didžiulė medžiagų įvairovė ir modernios technologijos leidžia padaryti bet kokio seno drabužio kopiją. Be to, galima pasendinti medžiagą, ją išblukinti. Nauji džinsai atrodo “nuskalbti”, nauja pirštinaičių pora atrodo ilgai dėvėta. Tokiu pat būdu eskizai iš senų puošmenų ir papuošalų katalogų naudojami kurti stilingas apyrankes, pakabučius, karolius, diržus ir pinigines su originaliomis sagtimis ir papuošimais.

Laura Ashley, nors ir šiuolaikiškiau žvelgianti į drabužius, vis dar siūlo senovišką romantinį stilių. Nataya’os romantiški papuošalai, kuriuos galima rasti specializuotose parduotuvėse, įkvėpti Viktorijos ir Edvardo laikų stiliaus, juose sumaišyti elementai iš įvairių kultūrų. Taigi dabar, kai turite tokią didelę pasirinkimo galimybę, nuo jūsų senelės stalčių iki dizainerių parduotuvių, turite atminti keletą taisyklių. Pirma, nežvelkite į madą pernelyg rimtai. Antra, mada skirta būti stulbinanti ir linksminanti. Ir galiausiai: mada – nuolatinių eksperimentų laukas. Jei priimsite ir seksite šiomis taisyklėmis, mėgausitės savo pačios kuriamu originaliu stiliumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją