• Niujorkiečiai puikiai jaučia aplinką

    Svečiai savo vizitą pradėjo kartu su minėtų žurnalų lietuviais redaktoriais ir fotografu ieškodami tinkamų vietų fotosesijoms. Po ilgų diskusijų nutarta padaryti dvi fotosesijas lietuviškajam "Cosmopolitan" ir vieną "Ieva&Harper's Bazaar".

    ("Cosmopolitan" ir "Harper's Bazaar" skaitytojai yra skirtingo amžiaus bei pažiūrų. "Cosmopolitan" moteris - jauna, drąsi, seksuali, trykštanti energija, sėkminga karjeroje, tuo tarpu "Harper's Bazaar" - vyresnė, labiau elegantiška, rafinuota, mėgstanti išskirtinius daiktus ir prabangą).

    Galiausiai apsisprendžiama modelius fotografuoti keliose vietose - Vilniaus viešbutyje "Narutis", baldų parduotuvėje "Stiliaus fabrikas" ir "tuteišių" kaimelyje miškuose prie Nemenčinės plento. Vietos, kaip ir fotografuojamos drabužių kolekcijos, turi atitikti žurnalų vizijas. Surenkami drabužiai ir batai. Dviems fotosesijoms naudojamos "Escada" ir Ramunės Piekautaitės kolekcijos, trečiai - įvairių firmų drabužiai. Vienu metu nuo ankstyvo ryto iki vakaro prie fotosesijos dirba keliolika žmonių.

    Priklausomi nuo debesų

    Pirmąkart sutikus svečius iš Niujorko susidaro įspūdis, kad jie, it valstiečiai, dirbantys žemę, yra visiškai priklausomi nuo oro sąlygų: Pavelas ir Kristena lietingą antradienį per modelių atranką tik ir kalba apie tai, koks artimiausiomis dienomis bus oras. Vėliau, fotosesijų metų, Pavelas gali ištisą pusvalandį tysoti laukdamas, kada gi pagaliau nuslinks debesis ir apšvietimas vėl bus tinkamas fotografuoti.

    Lietuvaičių gražūs skruostikauliai ir lūpos

    Niujorkiečiai kruopščiai renkasi lietuviškus foto modelius. Iš 40 merginų atrenkamos keturios.

    Fotosesijos metu "Naručio" viešbutyje Kristena randa laisvą minutę ir pasakoja DELFI apie lietuviškus modelius, madą ir apie tai, kaip žmonės rengiasi gatvėje.

    "Mes tyčia norėjome, kad fotosesijos vyktų su lietuvaitėmis, nes nuotraukose turi atispindėti lietuviška dvasia, kultūra", - sako Kristena. "Modeliai turi būti profesionalūs, drąsūs ir energingi, merginos turi mokėti pozuoti, elgtis su drabužiais - kartais jie būna per dideli, todėl reikia mokėti pridengti trūkumus. Be to, kiekviena fotosesija - tai tarsi atskira istorija su siužetu. Todėl modelis turi tikti tam tikrai rolei.".

    Toli gražu ne visos merginos į atranką atsinešė savo nuotraukas, todėl lietuviškojo "Cosmopolitan" redaktoriai kalbėjo, kad jos neturi jokių šansų. Tą netiesiogiai patvirtino ir pati niujorkietė. "Dažnai žmogus vienaip atrodo gyvai, o visai kitaip - nuotraukose. Todėl merginos, ateidamos į atranką, turi atsinešti savo nuotraukų albumus",- sakė ji.

    Lietuvaitės, pasak Kristenos, išsiskiria gražiais kaulėtais skruostikauliais, lūpomis ir yra natūralios.

    Vienai fotosesijai - 40 fotojuostų

    Kol kalbamės su Kristena, Pavelas, kybodamas "Naručio" viešbučio lange ir prilaikomas, kad neiškristų, šv.Jonų bažnyčios bokšto ir Pilies gatvės fone fotografuoja manekenę Rūtą, esančią balkone.

    Pavelas dirba labai susikaupęs ir nemėgsta, jei jam kas trukdo. Jis nuvaro nuo kojų "Cosmopolitan" fotografą Raimį (Raimundas Adžgauskas), kuris nuolat tvarko apšvietimą, padavinėja jam įvairius daiktus.

    Tuo tarpu Kristena viską dirba pati: ji ne tik derina rūbus ir parenką vietą, galvoja, kaip geriau atrodytų mergina - su nuotolinio valdymo pulteliu ar šampano taure rankoje, bet ir karpo žolę, kad matytųsi modelio batai, bando įkalbėti užsispyrusią ožką atsisukti į objektyvą, pridega manekenei cigaretę.

    Vienos nuotraukos, tinkamos spausdinimui, fotografavimas trunka mažiausiai valandą. Pavelas sunaudoja neįtikėtinus kiekius fotojuostelių (40 juostų vienai fotosesijai). Iš pradžių padaromi bandomieji "Polaroid" kadrai, po to dar kartą derinamas apšvietimas. Ir tik tuomet prasideda fotografavimas.

    Lietuviai rengiasi liūdnai ir neišradingai

    Ateinančio sezono spalvos, anot Kristenos, natūralūs žemės tonai: ruda, smėlio. Taip pat ryškio spalvos - geltona, rausva. Madingos aukso, spanguolių spalvos. Ypatingai madinga šokoladinė ruda. Ir, žinoma, juoda.

    Lietuviai, anot madų redaktorės, gražūs žmonės, tačiau rengiasi ir atrodo liūdnai. "Lietuviai turėtų daugiau dėmesio atkreipti į detales, būti modernesni, seksualesni. Laikas tapti šviežesniais, išradingesniais. Susidaro įspūdis, kad lietuviai dėvi senus, nebemadingus drabužius".

    Niujorkiečiai puikiai jaučia aplinką

    13 niujorkiečių padarytų nuotraukų bus spausdinama "Cosmopolitan". Dar viena skirta rugsėjo mėnesio žurnalo viršeliui. 6 nuotraukos atsiras "Ieva&Harper's Bazaar". "Pavelas ir Kristena dirba labai profesionaliai. Tai, kaip jie fotografuoja aplinką, daro didelį įspūdį. Jie neperkrauna jos detalėmis. Tai įgudimas. Lietuvoje kol kas nėra iš ko tokių dalykų pasimokyti", - DELFI sakė Eva Tombak, "Cosmopolitan" bei "Ieva&Harper's Bazaar" leidėja ir redaktorė.

    Niujorkiečiams už darbą Lietuvoje buvo sumokėta, tačiau, anot E.Tombak, jie būtų mielai atvykę padirbėti ir be atlygio.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją