Kartais mažiau iš tiesų reiškia daugiau.

Kai kuriuos pagrindinius dalykus iš mūsų spintos geriau skalbti ar valyti rečiau. Nors skamba neįprastai, bet taip ilgiau išsaugosite jų kokybę.

Tikri džinsai

Arba senoviniai medvilniniai džinsai. Tie, kurie nuo dėvėjimo ir skalbimo tampa vis gražesni (ne tie, kurių sudėtyje yra 45 proc. laikros, ir kurie nuo dėvėjimo išsitampo, ir kuriuos reikia skalbti tam, kad susitrauktų). Džinsus, kuriuos sudaro vien medvilnė, gali sugadinti džiovyklės arba skalbyklės gręžimo funkcija, tad geriau jų visai neskalbti skalbyklėje.

Po kelių dėvėjimų išpurkškite savo džinsus audinių gaivikliu ir išlyginkite juos garais, kad panaikintumėte visus įsigėrusius kvapus. O kartą per metus juos galima išskalbti, tik skalbkite rankomis šaltame vandenyje, išvertę į blogąją pusę, ir niekada, jokiais būdais nedžiovinkite džiovyklėje.

Vilnonis paltas

Kiekvieno sezono pabaigoje savo vilnonį paltą reikia nunešti į cheminę valyklą. Nieko daugiau.

Ant paviršiaus nusėdusias dulkes ar kitus nematomus nešvarumus galima nuvalyti pūkų rinkikliu, o palto formą palaikykite kabindami jį ant tvirto medinio pakabo (ant tokio, kuris nesulinksta nuo jo svorio) spintoje, kurioje būtų daug erdvės (kad jis galėtų „kvėpuoti“ ir nesuplėktų).

Vintažinis pončas, kurį nusipirkote blusturgyje

Vienas dievas težino, koks senas šis daiktas, ir kaip jis buvo prižiūrimas, tad nebandykite likimo ir neskalbkite jo skalbyklėje. Be abejonės, vos tik įsigijusios būtinai jį išskalbkite (rankomis, šiltame vandenyje), bet po to prižiūrėkite taip pat kaip savo paltus: valykite šepečiu ar pūkų rinkikliu, o kai nenešiojate, laikykite pakabintą gerai vėdinamoje vietoje.

Odinė striukė

Drabužiai iš natūralios odos nebūna pigūs, tad jų valymą palikite profesionalams.

Galima pavalyti nebent dėmes – drėgnu skudurėliu. Labai svarbu, kad pavalyta vieta visiškai išdžiūtų, ir tik tada galima kabinti drabužį į spintą. Taip pat svarbu odinę striukę kabinti gerai vėdinamoje vietoje (arba jei atidedate drabužius kitam sezonui, odinę striukę laikykite orui laidžiame maiše).

Madingi sportbačiai

Neturime omenyje tų sportbačių, kuriuos apsiaunate sporto salėje (dėl dievo, šituos skalbkite kuo dažniau). Turime omenyje tuos stilingus, madingus sportbačius, kuriuos aunatės, kai savaitgalį susitinkate su draugėmis vėlyvų pusryčių.

Vos tik įsigijusios, iškart išpurkškite juos impregnuojančia priemone, kuri apsaugo nuo drėgmės ir purvo. Jei atsirastų matomų dėmių, pavalykite jas melamino kempinėle, bet niekada puošnių sportbačių neskalbkite skalbyklėje. Kartą per metus galite juos išskalbti rankomis, kriauklėje, kad atsikratytumėte susikaupusių bakterijų.

Vestuviniai žiedai

Jei plaudama rankas nenusiimate žiedų, nuplaunate ir juos, tad kažkaip specialiai jų plauti nebereikia. Kartą per metus reikėtų juos nunešti pas juvelyrą, kad jis apžiūrėtų, ar neatsirado įbrėžimų ar kitų pažeidimų, taip pat galite apdoroti juos garais, kad ant jų nebeliktų purvo ir riebalų.

Veltinio skrybėlės

Vilnonė kepurė, kurią nešiojate kasdien, sugeria plaukų išskiriamus riebalus, tad ją reikėtų skalbti dažniau, bet veltinio skrybėlė, kurią nešiojate tik savaitgaliais arba dar rečiau, taip greit nesusitepa. Pavalykite ją šepečiu (viena kryptimi!), kad pašalintumėte pūkus ar purvą.

Išverskite vidinę juostelę (skirtą prakaitui sulaikyti), kad ji išsivėdintų (ir kad į veltinį neįsigertų prakaitas). Kai nenešiojate, skrybėlę laikykite specialioje jai pritaikytoje dėžėje (arba tiesiog ant švaraus paviršiaus), apverstą, kad ji išlaikytų formą ir nesusiteptų. O jei atsirado dėmė, kuri neišnyksta pavalius, nuneškite skrybėlę į valyklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)