Kalėdų stalui norisi pagaminti ypatingą patiekalą, kitokį nei praėjusiais metais. Ir ne vieną. Kviečiame susipažinti su šio žurnalo numerio herojės Beatos NICHOLSON patiekalų receptais. Tris jų - figas šokolade, grietinėlės likerį ir imbierinius sausainius - moteris gamina kartą per metus, specialiai Kalėdų proga.
© LRT
Figos šokolade

200 g džiovintų figų (jos turi būti minkštos, nesuplyšusios per pusę),
350 ml brendžio,
2 apelsinų nutarkuota žievelė (tik geltonas sluoksnis),
migdolų,
juodojo šokolado,
sviesto, grietinėlės.

Paimkite pusės arba vieno litro talpos stiklainį (priklauso nuo figų kiekio), sudėkite į jį figas taip, kad jos būtų glaudžiai sugulusios. Nutarkuokite apelsinų žievelę, sumaišykite su brendžiu ir supilkite į stiklainį ant figų. Padėkite į šaldytuvą savaitei arba dviem. Kiekvieną dieną stiklainį pakratykite ir apverskite. Figos neturi plaukioti brendyje, tam jos ir sudedamos į stiklainį viena šalia kitos, kad brendžiui liktų vietos, bet ne per daugiausia.

Po savaitės į figos vidurį, prapjovę jos viršūnėlę, įdėkite migdolą. Šokoladą ištirpinkite, įdėkite šaukštą sviesto ir šaukštą grietinėlės. Į figas sukiškite migdolus, o paskui atsargiai laikydami už kotelių panardinkite jas į šokoladą arba apliekite šaukšteliu ir dėkite ant lėkštės. Kad šokoladas sustingtų, kuriam laikui palikite figas šaldytuve.

Patarimas: tokios figos gali būti originali dovana. Jose dera du puikūs ingredientai: šokoladas ir brendis. Geriau nesugalvosi!

Grietinėlės likeris

500 ml brendžio,
400 g karamelės (labai tiks skanėstas "Rududu"),
300 ml grietinėlės,
3 šaukšteliai tirpios kavos, ištirpintos 60 ml karšto vandens,
2 šaukštai vanilės ekstrakto.

Karamelę išmaišykite su karšta kava ir pašildyta grietinėle iki vientiso skysčio. Tada supilkite vanilę ir brendį. Dar kartą išmaišykite ir supilstykite į butelius.

Patarimas: laikykite šaldytuve, prieš vartojimą suplakite.

Imbieriniai sausainiai

125 g sviesto,
5 šaukštai grietinėlės,
3 šaukštai medaus,
150 g cukraus (geriau - rudojo),
1 šaukštelis cinamono,
1 šaukštelis maltų imbierų,
1 šaukštelis maltų gvazdikėlių,
8 maltų kardamono sėklų,
1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės,
375 g miltų,
0,5 šaukštelio sodos.

Sviestą, cukrų, grietinėlę, medų ir visus prieskonius sudėkite į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirps. Miltus persijokite, sumaišykite su soda ir suberkite į skystą masę. Viską išmaišykite, kol tešla pasidarys minkšta, minkoma. Trumpai ją pakočiokite ir valandai palikite šaldytuve. Paskui išimkite, įjunkite orkaitę ir kočiokite tešlą. Kuo plonesnę. Iš tešlos darykite įvairių formų sausainius. Kepkite apie 10-12 minučių iki 160-180 C įkaitintoje orkaitėje.

Patarimas: tai imbieriniai sausainiai, bet ypatingą skonį jiems suteikia kardamonas ir gvazdikėliai, todėl šie ingredientai yra būtini.

Kepta višta

2 kg višta,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų,
1 nuluptas ir skiltelėmis padalytas česnakas,
kmynų, čiobrelių,
svogūnų, laurų lapų.

Vištą ištrinkite druska ir pipirais. Grūstuvėje sutrinkite česnaką, kmynus, čiobrelius, alyvuogių aliejų. Mišiniu ištrinkite vištą iš išorės ir vidaus. Į vidų pridėkite svogūnų ir lauro lapų.

Kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus. Kelis sykius apverskite, kad iš visų pusių apskrustų, porą kartų į indą nupilkite išbėgusį skystį.

Patarimas: patiekite su šviežiomis arba virtomis daržovėmis.

Višta su voveraitėmis

1 višta,
0,5 l voveraičių, apvirtų su druska,
gabaliukas šoninės,
3 svogūnai,
1 stiklinė baltojo vyno,
vištienos sultinio, druskos, pipirų,
čiobrelių, sviesto, grietinėlės.

Vištą supjaustykite dideliais gabalais ir apkepkite gerai įkaitintame aliejuje, kad apskrustų. Apkeptą vištieną dėkite į troškinimo puodą. Įpilkite stiklinę vyno, užvirinkite, paskui - stiklinę vištienos sultinio. Įdėkite pipirų, porą šakelių čiobrelių. Uždenkite dangtį, sumažinkite ugnį ir palikite apie dvidešimt minučių troškintis.

Šoninę smulkiai supjaustykite, sudėkite į keptuvę, palaukite, kol išsiskirs riebalai, suberkite smulkintus svogūnus, mentele juos maišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Kai svogūnai iškeps, dėkite voveraites. Leiskite joms šiek tiek "apšilti" su šonine ir svogūnais, o tada viską suverskite į jau gerokai patroškintą vištieną. Maždaug po penkiolikos minučių įpilkite grietinėlės ir troškinkite, kol skystis sutirštės.

Patarimas: patiekite su virtomis bulvėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Karklė apgulta. Stop juostos, užkardos ir palaidi šunys (35)

Karklės gyventojai, kurie neišvyko iš kaimo prasidėjus festivaliui „Karklė live music beach...

Apie prezidento postą svajojusiam J. Petraičiui – ypatinga žinia iš teismo (44)

Prieštaringai vertinamas Australijoje gimęs milijonierius, kolekcininkas, 2002 m. Lietuvos...

Kita augančių algų pusė visai nedžiugina (148)

Lietuvos gyventojų emigracija – itin neigiamas reiškinys, turėjęs tik vieną teigiamą pusę –...

Vokietijoje per išpuolį subadyti du žmonės, vienas jų mirė (47)

Vokietijos vakariniame Vupertalio mieste du žmonės penktadienį buvo subadyti, vienas jų –...

A. Tapinas apie mokytojų padėtį: jei taip, tai emigruočiau (243)

Vienas įtakingiausių Lietuvos žurnalistų Andrius Tapinas prisipažįsta, kad jei uždirbtų 400...

Incidentas Suomijoje: į ligoninę išvežti aštuoni žmonės atnaujinta (206)

Suomijos pietvakariniame Turku mieste penktadienį buvo subadyta keletas žmonių, o mažiausiai...

Gyvai / Neįprastos kontrolinės rungtynės be žiūrovų: Lietuva – Rumunija (17)

Europos krepšinio čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė penktadienį pradeda kovas...

Atrodo paprasta, bet daugelis lietuvių nežino atsakymo į šį klausimą apie Europos Parlamentą (4)

Nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą praėjo 13 metų, tačiau ne visi Lietuvos gyventojai...

Slaptas policijos reidas: už posūkio nerodymą gresia teisių atėmimas (111)

Penktadienį popiet, važiuojant nuo Varnių tilto, link Utenos g. viaduko, Kauno policija vykdė...

Nuotraukose niekuomet nesišypsanti B. Hadid tam turi keistą priežastį (3)

Supermodelį Bellą Hadid fotografai dažniausiai užfiksuoja rimtą ar net griežtą, o gerbėjai...