Dabar duonos kepimas namuose, sakykime, išgyvena atgimimą. Visi persisotinę ir nebegalintys išsirinkti savo mėgstamos duonos iš prekybos lentynų, ieško jos kepyklėlėse, kur neva (o kai kur iš tikrųjų) kokybiškiau ir, be abejonės, sveikiau. Kiti „pasinešę“ ant duonos kepimo be mielių, be raugo, be gliuteno ir panašiai. Man didesnis iššūkis išbandyti kitose šalyse ir kultūrose valgomų duonų receptus.

Aš duoną su raugu kepiau kelis sykius, mečiau kepti, kada paskutiniai trys kartais nesigavo ir tada pradėjau ieškoti kitokių duonelių, bandelių kepimo receptų. Brandinu žinias ir įgūdžius, kol žvalgaus po kitų kraštų duonų kepimo ypatumus, kad galėčiau grįžti prie labiau lietuviškos duonos kepimo.

Prancūziškas bandeles (brioche) jau išbandžiau, dirbau daug, bet rezultatas tenkino, iki idealumo dar yra ką veikti. Indišką naan duoną pavyko pagal šį receptą, gruziniška chačapuri gavos pilna skonių, o dabar eilė itališkai foccacia duonai. Vien duonos nesinorėjo, todėl įkvėpimo patraukliems priedams radau itališkos virtuvės mėgėjo Jamie Oliver tinklalapyje.

Tešlai paruošti reikės:

500 g miltų duonai kepti
1 a.š. jūros druskos
7 g sausų mielių
1/2 v.š. rudojo cukraus
300 ml šilto vandens
alyvuogių aliejaus

Mieles sumaišiau su cukrumi ir užpyliau šiltu vandeniu, gerai išmaišiau, palikau kelioms minutėms. Dubenyje miltus, sumaišiau su druska, viduryje padarius duobutę, pyliau pamažu vandenį su mielėmis, su šakute maišiau, kol pradejo lipti tešla į vientisą gumulą, tuomet suminkiau rankomis, patepiau alyvuogių aliejumi ir idėjau į švarų dubenį, taip pat pateptą aliejumi. Uždengiau ir palikau šiltai kilti.

Priedams paruošti reikės:

1 didelio raudonojo svogūno
čiobrelių (geriau šviežių)
3 v.š. balzamiko acto
alyvuogių aliejaus

Supjaustytus svogūnus su saujele šviežių smulkintų čiobrelių kepinau ant vidutinės ugnies su alyvuogių aliejumi apie 5 minutes. Po to įpyliau 3 šaukštus balzamiko acto, išmaišiau, išjungiau, uždengiau ir palikau.

Šaujos marinuotų žalių alyvuogių
1 a.š. smulkinto rozmarino
alyvuogių aliejaus

Alyvuoges perpjoviau pusiau, užbėriau smulkinto rozmarino, užpyliau aliejumi ir sumaišiau.

saujos smulkių pomidorų
1 česnako skiltelės
kelių lapų šviežio baziliko
alyvuogių aliejaus
raudonojo vyno acto

Pomidorus perpjoviau pusiau, užbėriau smulkintu česnaku, bazilikais, įpyliau porą šaukštų alyvuogių aliejaus, pusę šaukšto raudonojo vyno acto, viską sumaišiau.

Focaccia kepimas

Orkaitę įkaitinau iki 220 laipsnių karščio. Kepimo skardą ištepiau alyvuogių aliejumi ir rankomis suformavau 1,5 – 2 cm storio blyną, tuomet drėgnais pirštų galiukais padariau duobutes, apipurškiau aliejumi ir dėliojau priedus, apibarsčiau jūros druska, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi. Kepiau apie 20 minučių, kol duonelė apskrudo.

Skanaus!