Duona duona duona... kaip liaudės patarlės sako „sunkus darbas gardžią duoną kepa“ arba „subinės nekraipęs, duonos neiškepsi“. Tikra tiesa, kad duonos kepimas yra visiškai neprognozuojamas, sudėtingas ir „atidirbimo“ reikalaujantis reikalas.
© Bubblekitchen

Dabar duonos kepimas namuose, sakykime, išgyvena atgimimą. Visi persisotinę ir nebegalintys išsirinkti savo mėgstamos duonos iš prekybos lentynų, ieško jos kepyklėlėse, kur neva (o kai kur iš tikrųjų) kokybiškiau ir, be abejonės, sveikiau. Kiti „pasinešę“ ant duonos kepimo be mielių, be raugo, be gliuteno ir panašiai. Man didesnis iššūkis išbandyti kitose šalyse ir kultūrose valgomų duonų receptus.

Aš duoną su raugu kepiau kelis sykius, mečiau kepti, kada paskutiniai trys kartais nesigavo ir tada pradėjau ieškoti kitokių duonelių, bandelių kepimo receptų. Brandinu žinias ir įgūdžius, kol žvalgaus po kitų kraštų duonų kepimo ypatumus, kad galėčiau grįžti prie labiau lietuviškos duonos kepimo.

Prancūziškas bandeles (brioche) jau išbandžiau, dirbau daug, bet rezultatas tenkino, iki idealumo dar yra ką veikti. Indišką naan duoną pavyko pagal šį receptą, gruziniška chačapuri gavos pilna skonių, o dabar eilė itališkai foccacia duonai. Vien duonos nesinorėjo, todėl įkvėpimo patraukliems priedams radau itališkos virtuvės mėgėjo Jamie Oliver tinklalapyje.

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen

Tešlai paruošti reikės:

500 g miltų duonai kepti
1 a.š. jūros druskos
7 g sausų mielių
1/2 v.š. rudojo cukraus
300 ml šilto vandens
alyvuogių aliejaus

Mieles sumaišiau su cukrumi ir užpyliau šiltu vandeniu, gerai išmaišiau, palikau kelioms minutėms. Dubenyje miltus, sumaišiau su druska, viduryje padarius duobutę, pyliau pamažu vandenį su mielėmis, su šakute maišiau, kol pradejo lipti tešla į vientisą gumulą, tuomet suminkiau rankomis, patepiau alyvuogių aliejumi ir idėjau į švarų dubenį, taip pat pateptą aliejumi. Uždengiau ir palikau šiltai kilti.

Priedams paruošti reikės:

1 didelio raudonojo svogūno
čiobrelių (geriau šviežių)
3 v.š. balzamiko acto
alyvuogių aliejaus

Supjaustytus svogūnus su saujele šviežių smulkintų čiobrelių kepinau ant vidutinės ugnies su alyvuogių aliejumi apie 5 minutes. Po to įpyliau 3 šaukštus balzamiko acto, išmaišiau, išjungiau, uždengiau ir palikau.

Šaujos marinuotų žalių alyvuogių
1 a.š. smulkinto rozmarino
alyvuogių aliejaus

Alyvuoges perpjoviau pusiau, užbėriau smulkinto rozmarino, užpyliau aliejumi ir sumaišiau.

saujos smulkių pomidorų
1 česnako skiltelės
kelių lapų šviežio baziliko
alyvuogių aliejaus
raudonojo vyno acto

Pomidorus perpjoviau pusiau, užbėriau smulkintu česnaku, bazilikais, įpyliau porą šaukštų alyvuogių aliejaus, pusę šaukšto raudonojo vyno acto, viską sumaišiau.

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen

Focaccia kepimas

Orkaitę įkaitinau iki 220 laipsnių karščio. Kepimo skardą ištepiau alyvuogių aliejumi ir rankomis suformavau 1,5 – 2 cm storio blyną, tuomet drėgnais pirštų galiukais padariau duobutes, apipurškiau aliejumi ir dėliojau priedus, apibarsčiau jūros druska, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi. Kepiau apie 20 minučių, kol duonelė apskrudo.

Skanaus!

Žingsnis po žingsnio: itališka focaccia duona su gardžiais priedais
© Bubblekitchen
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Į populiarumo viršūnes braunasi primiršta šventė: išleidžia tūkstančius eurų (125)

Jei anksčiau prabangiausia šeimos švente buvo įvardijamos vestuvės , tai pastaruoju metu į...

Naktis Vilniuje: netikėtai atpažintas kelių erelis ir vienas už kitą įdomesni pažeidėjai (48)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus policijos pareigūnai surengė reidą. Pylimo...

Tokio ažiotažo nebuvo jau seniai, bet K. Porzingio žvaigždė lietuvių negąsdina specialiai Krepšinis.lt iš Rygos

Lengvas pasivaikščiojimas draugiškose rungtynėse Rygoje Lietuvos rinktinei išėjo į naudą –...

Joniškio rajone iš voljero pabėgusi meška jau surasta atnaujinta 08.16 (92)

Penktadienį Joniškio rajone esančiame Kirnaičių kaime iš kavinėje „Plūgo broliai“ esančio...

Laisvalaikio veikla lietuviui atnešė milijonus: atskleidė sėkmės formulę (27)

Vienas iš „ Vinted “ įkūrėjų Justas Janauskas , atsimindamas studijų laikus Vilniaus...

Hobis tapo antrąja profesija (20)

Garsiausiame Pietų Dzūkijos turguje, veikiančiame Lazdijų rajono Veisiejų miesto pakraštyje,...

Orai: įspūdingą karštį nuplaus liūtys (14)

Panašu, kad šį savaitgalį vėl sulauksime panašios karščio kulminacijos kaip ir praėjusį:...

Sutemus į „Karklę“ sugūžėjo minios: konfiskuoja ir alkoholį, ir narkotikus papildyta 23:40 (96)

Penktadienio vidurdienį duris atvėrusio festivalio „ Karklė “ apsaugos darbuotojai nesnaudžia...

Ekspertai kai kuriuos Laisvės aikštės pertvarkos projektus pavadino isteriškais (32)

Dailės galerijoje aptarus 10 pateiktųjų projektų, kaip atnaujinti Laisvės aikštę ir jos...

Kai katės pervertina savo galimybės: bando įsirangyti į kelis kartus mažesnes vietas (11)

Yra vienas dalykas, kurį katės mėgsta daryti labiau nei valgyti ir tinginiauti - bandyti sutilpti...