Tačiau anaiptol ne kiekvienas bent kelis stiklainius kopūstų prisiraugia rudenį. Nieko tokio – turguose, mugėse ir parduotuvėse galima nusipirkti puikių, traškančių, skanių ir naudingų kopūstų. Svarbiausia žinoti, kaip juos išsirinkti.

Parduotuvėje tai padaryti sunkiau, nes negalima paragauti, tenka pasikliauti vien išvaizda. O juk skonis ir kvapas yra pagrindiniai geros kopūstų kokybės rodikliai.

Keletas naudingų patarimų, renkantis raugintus kopūstus:

parduotuvėje įdėmiai perskaitykite etiketę - kopūstuose neturi būti nei acto, nei citrinos rūgšties;

turguje kopūstus būtinai pauostykite ir paragaukite. O visų geriausia susirasti savo pardavėją, kuris pats ir išaugina kopūstus;

geriausia pirkti kopūstus tiesiai iš talpos, kad prie jūsų juos pasvertų ir supakuotų, mat iš anksto fasuoti kopūstai gali pasirodyti esą minkšti;

spalva turi būti baltai auksinė, kartais – su rausvu atspalviu. Kopūstai neturi būti pilkšvi, o tamsios dėmės apskritai neleistinos;

jei kopūstų sultys šiek tiek tąsios, gleivingos – tai nėra blogos kokybės požymis;

perkant turguje iš nepažįstamo pardavėjo kopūstus būtina paragauti ir jokiu būdu neimti, jie šie nėra traškūs;

jeigu kopūstai kieti, bet netraškūs, vadinasi, juos apdorojo verdančiu vandeniu – taip jie greičiau surūgsta, bet praranda vitaminus;

kuo stambiau supjaustyti kopūstai, tuo daugiau juose vitaminų;

kopūstų skonis turi būti rūgščiai sūrus, be pelėsių ar užsistovėjimo „prieskonio“;

nesakykite pardavėjui, kad kopūstus perkate sriubai, tuomet gausite minkštų, nes šis pagalvos, et, gaminimui ir šie sueis. Tai netiesa. Valgių gaminimui taip pat reikalingi traškūs ir skanūs rauginti kopūstai.