Siūlome pasigaminti avižų košės. O daugiau skanių receptų iš kruopų rasite knygoje „Kruopos. Lengvai ir paprastai“, rašoma pranešime spaudai.

Apie avižų kruopas

Iš avižos augalo grūdų gaminamos avižinės kruopos bei skirtingo stambumo avižiniai dribsniai.

Avižos labiau paplitusios Vakarų Europos virtuvėje. Didžiojoje Britanijoje nuo XIX amžiaus pabaigos kepama avižinė duona, iš avižų netgi gaminamas alus, Škotijoje verdamas avižų kisielius, avižinėmis kruopomis tirštinamos sriubos. Daugelyje Europos šalių pusryčiams verdama avižinė košė, kepami avižiniai sausainiai bei trupininiai pyragai. Lotynų Amerikoje labai populiarus avižų pienas.

Visoje Amerikoje, o pastaruoju metu ir Europoje, populiarūs avižiniai javainiai. Lietuvoje avižos nuo seno vartojamos ne tik maistui, bet ir liaudies medicinoje: kruopų nuoviras vartojamas kaip stiprinamoji priemonė išsekusiems ligoniams, avižų kisielius verdamas skrandžio ir žarnyno ligomis sergantiems ligoniams.

Avižos – puikus ląstelienos ir baltymų šaltinis. 100 g avižinių kruopų yra 389 kalorijos, 17 g baltymų, gausu B1, B2, B5 vitaminų, kalio, fosforo, magnio, cinko ir geležies. Šiose kruopose daug ląstelienos, todėl avižos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą, taip pat puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Avižų sėlenos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Orkaitėje kepta avižinė košė

4 porcijoms

• 1 didelės kriaušės
• 100 g avižinių dribsnių
• 1–2 šaukštelių cinamono
• 1 šaukštelio kepimo miltelių
• 60 g rudojo cukraus
• 1 kiaušinio
• ½ l pieno
• 2 šaukštelių vanilinio cukraus
• saujos lazdynų riešutų
• grietinės arba tiršto natūralaus jogurto (graikiško arba turkiško)
• medaus
• sviesto

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Patepkite sviestu keturias atskiras keramines kepimo formas (apie 300 ml kiekviena) arba vieną didelę keraminę kepimo formą. Nulupkite kriaušę, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Jas plonu sluoksniu sudėkite į kepimo indelius.

Sumaišykite dribsnius, cinamoną, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite ant kriaušių. Kiaušinį išplakite su pienu ir vaniliniu cukrumi. Supilkite į indelius. Pienas turi visiškai uždengti avižas. Jei reikia, įpilkite papildomai pieno. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Jei kepate viename dideliame inde, kepimo laikas gali būti ilgesnis. Patiekite apibarstę kapotais riešutais, su šiek tiek grietinės ar jogurto ir apšlakstę medumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)