Ką reikia žinoti apie mėsą?

Žinomas virtuvės šefas dalinosi patarimais, kokią mėsą geriausia rinktis ir kaip ją tinkamai paruošti prieš kepant kepsninėje. „Mėsa visuomet bus tinkamiausia ta, kurią patys labiausiai mėgstate. Iš tiesų, kepsninėje galima kepti bet kokią mėsą – nuo paukštienos iki žvėrienos. Jei, pavyzdžiui, rinksitės vištieną, tuomet galite kepti bet kurią jos dalį – ir krūtinėlę, ir mėsą su kaulu, ir skrandukus bei kepenėles, tačiau reikia žinoti, kad skirsis jų visų kepimo laikas. Jei kepsite kiaulieną – rinkitės sprandinę arba nugarinę. Geriausia kepimui naudoti sprandinės pradžią arba nugarinės galą“, – pasakoja R. Bolgovas.

Anot Ruslano, kuo mėsa riebesnė, tuo ji bus sultingesnė. Kepsninėje ją iš pradžių reikėtų kepti ant labai karštų žarijų, kad mėsos paviršius karamelizuotųsi ir susidarytų gardi plutelė, sulaikanti mėsos sultis viduje. Jai gražiai apskrudus, toliau mėsą reikėtų kepti kiek vėsesnėje temperatūroje. Mėsą virtuvės šefas pataria pjaustyti vienodais – maždaug piršto storio gabaliukais.

Visa tiesa apie marinatus

„Marinuoti visuomet geriausia iš vakaro. Reikia nepamiršti, jog marinate turi būti rūgštelė, prieskoninės žolelės, pipirai – geriausia šviežiai malti, ir druska. Taip pat į bet kurį marinatą puikiai tiks česnako skiltelės. Rūgštelė reikalinga tam, kad mėsa suminkštėtų, todėl galite naudoti majonezą, sultis, garstyčias, net pomidorų padažą, tačiau nepamirškite įdėti ir šiek tiek aliejaus, kad kepant mėsa nepridegtų“, – dalinasi patarimu virtuvės šefas.

Pasak R. Bolgovo, marinatui svarbu žinoti pagrindinius prieskonių derinius, tačiau nesuklysite rinkdamiesi kurios vienos šalies kilmės prieskonius – pavyzdžiui, kaukazietiškus, itališkus, ispaniškus.

„Paukštienai galima naudoti beveik viską, kas dera tarpusavyje. Mano paties mėgstamiausias derinys vištienai – majonezas, imbieras, česnakas, apelsino žievelė, druska ir pipirai. Marinuojant jautieną ar kitą raudoną mėsą jau reikėtų rimtesnių prieskonių, tokių, kaip rozmarinas, raudonėlis, čiobrelis. Taip pat marinatui labai tinka stiprus alkoholis – viskis ar brendis. Jis kepant mėsai išgaruos, tačiau suminkštins ją ir suteiks puikų aromatą“, – savo virtuvės paslaptis atskleidžia R. Bolgovas.

Ką galima kepti kepsninėje be mėsos?

Tiems kurie nenori ar negali valgyti mėsos, kulinaras rekomenduoja kepsninėje kepti įvairius vaisius ir daržoves: „Labai skanūs kepsninėje kepti vaisiai – ananasai, arbūzai, taip pat persikai, abrikosai bei bananai kepti su žievele. Jei prapjausite bananą ir įdėsite į jį šokolado gabaliukų – gausite puikų desertą. Prieš kepdami vaisius ant grotelių – groteles patepkite aliejumi su vanilės ekstraktu. Taip pat mėsą grilyje puikiai gali pakeisti įvairios daržovės, o jei kepsite maistą įvynioję į foliją – tuomet be vargo iškepsite beveik viską.“

Technika, kurią naudinga žinoti

Pasak virtuvės šefo, pagrindinė skanaus maisto kepto grilyje paslaptis – kepsninės įkaitinimas. „Kepimo greitis ir kaitra priklauso nuo daugelio veiksnių, ypač tokių, kaip vėjas. Pučiant vėjui šašlykinė turėtų būti nukreipta į jį, o, jei vėjo nėra, tuomet kuo nors bandykite jį sukelti. Taip pat kaitrą puikiai palaikys vaismedžių arba beržų malkos, todėl prieš ruošdamiesi į iškylą, pirmiausia rinkitės jas“, – teigia R. Bolgovas.

Pasak maisto ruošimo specialisto, kepant maistą kepsninėje, viską reikėtų daryti bandymų keliu: „Dažnai sunku išmatuoti, kiek mėsa turėtų kepti, todėl pradžioje kepkite vieną iešmelį, matuokite laiką ir žiūrėkite, kada jis bus iškepęs. Geriau sugadinti vieną iešmą nei visus šašlykus. O, jei norite išgauti gardų dūmų skonį – į kepsninę įmeskite šiek tiek prieskoninių žolelių.“

Gardus receptas šiam savaitgaliui

Prekybininkai pastebi, jog malonia šiluma nustebinę orai tautiečius skatina savaitgalį praleisti gamtoje. „Prieš pat savaitgalį pradėjome fiksuoti išaugusius marinuotos mėsos ir kitų su iškylomis susijusių maisto produktų pardavimus, todėl manome, kad šį savaitgalį galime vadinti oficialiu grilio sezono atidarymu“, – teigia prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Prekybos tinklo „IKI“ Panevėžio kulinarijos cecho vadovė Aistė Rasmussen šiam savaitgaliui siūlo gardų vištienos ir figų iešmelių receptą.

6 porcijoms patiekalo reikės:

12 džiovintų figų,
400 g vištienos krūtinėlės,
pusės valgomojo šaukšto balzamiko acto,
pusės valgomojo šaukšto aliejaus,
6 riekelių šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
druskos ir pipirų pagal skonį
.

„Džiovintas figas apvirkite vandenyje apie 5 minutes, nusunkite ir leiskite atvėsti. Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio gabalais, apšlakstykite actu ir aliejumi, pagardinkite druska, pipirais. Ant vandenyje išmirkytų iešmelių verkite figą, gabalėlį mėsos, vėl figą ir viską apvyniokite šoninės riekele. Kepkite lauko kepsninėje apie 5–10 min. Skanaus!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)