Virtuvės šefas pataria, kaip išsirinkti mėsą kepimui

 (5)
Gerokai užtrukęs pavasaris jau beldžiasi į duris, o kartu su juo – ir naujas lauko kepsnių sezonas. Ta proga žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas primena, kaip išsirinkti geriausią mėsą kepimui ant žarijų ir skatina nevengti naujovių, pavyzdžiui, išbandyti ant grotelių keptą triušieną.
© Shutterstock

Maisto žinovai pastebi, kad rinkdamiesi mėsą lauko kepsniams lietuviai lieka ištikimi kiaulienai, tvirtas pozicijas turi ir vištiena bei jautiena. Tačiau vis daugiau tautiečių išbando ir avieną, kalakutieną ar net triušieną, rašoma pranešime spaudai.

Kaune įsikūrusio Vilijampolės turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad šiltojo sezono metu mėsos pirkimo tendencijos patvirtina specialistų teiginius.

„Kiauliena, jautiena ir vištiena išlieka populiariausios, bet jau kurį laiką pirkėjai linkę daugiau eksperimentuoti, atrasti naujų skonių. Neretai klausia ir pardavėjų patarimo, ką ir kaip galėtų išbandyti, prašo pasidalinti receptais, ką šie mielai daro. Taip pat po truputį auga ir jau paruoštos – marinuotos ir prieskoniais pagardintos mėsos pardavimai. Apibendrinant galima pasakyti, kad, nesaitant jau minėtų populiariausiųjų, kalakutiena lietuviams jau tapo įprasta, o taip pat daugiau perkama triušienos, antienos, avienos“, – pasakojo J. Plenta.

Jautiena – su riebaliukais

„Kai kalbame apie mėsos kepimą ant grotelių – pats svarbiausias dalykas – mėsos pasirinkimas. Ji turi būti kokybiška. Mėgstu juokauti, kad jei kepsime „seną karvę“, tai ir skonis bus nekoks, o mėsa – kieta. Bet jei pasirinksime mėsinio galvijo mėsą, rezultatas bus tikrai puikus“, – sakė virtuvės šefas R. Bolgovas.

Renkantis jautieną reiktų žiūrėti, ar yra pakankamai riebaliukų. Mėsa turėtų turėti švelnų kvapą. Kepsniams geriausiai tinka maždaug piršto storio gabalai. Mėsos šmotas iš jaučio nugaros – puikus pasirinkimas. Neblogas variantas kepti ir maltą mėsą – tuomet suformuojame delno dydžio mėsainius ir taip pat kepame ant grotelių.

Kiauliena tinka įvairi

Pasak R. Bolgovo, kepti ant grotelių tinka įvairios kiaulienos dalys: ir sprandinė, ir nugarinė, ir mentė, ir kumpis. Nugarinė iškepa greičiausiai, nes ji sausa. Jei norima kepti šašlykus, reikėtų pjaustyti ne didesniais kaip 2 cm dydžio kubeliais.

Kaip rinktis kiaulieną? Jos struktūra turi būti tanki, mėsa privalo būti minkšta, o kvapas – lengvas kaip pieno.

Triušiena: kas ir kaip?

Triušiena yra labai naudinga mėsa: gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Dažniausiai triušiena yra troškinama, tad jei toks paruošimo būdas pabodo, drąsiai ją galite kepti ir ant žarijų.

„Triušiena su kaulu kepama šiek tiek ilgiau. Jei pasirinkote triušio mėsą ant grotelių kepti su kaulu, tuomet anglių karštis turi būti didesnis. Kaitrumas reikalingas ir tam, kad ji trumpiau keptų ir neišdžiūtų“, – patarimais dalijosi R. Bolgovas.

Šią mėsą reikia dažnai vartyti, nes jei kepant lauke yra vėjo, tuomet viena mėsos pusė pernelyg atvėsta. Dažniau vartant galima išsaugoti ir mėsos sultingumą.

Ant ko kepti

Virtuvės šefas atkreipia dėmesį ir į tai, ant ko kepate mėsą. Reikėtų rinktis dideles anglis, o jei tik yra galimybė, kepkite mėsą ant grotelių kūrendami ugnį malkomis. Pirmenybė – vaismedžių arba beržinėms malkoms. Norint gardaus aromato ant anglių dar galima padėti rozmarino šakelę, užberti čiobrelių.

Gardžiausios vištienos receptas

Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad jos šeimai ir draugams pati skaniausia ant žarijų kepta mėsa yra su čili ir sojos padažais marinuota vištiena.

„Ją galima paprastai ir greitai paruošti, odelė itin traški, o viduje – sultinga mėsytė, dėl to šis receptas mums labai patinka“, – sakė maisto žinovė.

Jums reikės: 2 nedidelių vištų, galvutės česnako, 2 šaukštų, prieskonių vištienai, druskos, pipirų, šviežio čiobrelio, 250 g majonezo, 50 g čilli padažo, 3 valg. šaukštų sojos.

Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pagardinkite prieskoniais vištienai, druska, pipirais, įtrinkite smulkintu česnaku, čiobreliu. Dubenyje sumaišykite majonezą, soją, čilli padažą ir sudėkite vištieną. Palaikykite iki 5–6 val. Kepkite grilyje ant tiesioginės ugnies apie 8–10 min. iš kiekvienos pusės.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Marcipanas. Ko nežinojote apie šį didikų vertintą skanėstą (3)

Konditerijos gaminiai – ne tik prisiekusių smaližių džiaugsmas, bet ir kiekvieno virtuvės meistro pasididžiavimas. Yra vienas desertas, sukeliantis daugiausiai diskusijų dėl savo paslaptingos kilmės istorijos – tai marcipanas, Lietuvoje gyvuojantis daugiau nei 400 metų.

Varškės apkepas su natūraliu jogurtu (2)

Niekas negali atsispirti šiam varškės apkepui!

Varškėčiai su spanguolėmis (6)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Lengviau ir skaniau“ Dėkojame Giedrei ir laukiame jūsų receptų.

Skanios ir sveikos salotos (3)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Lengviau ir skaniau“ Dėkojame Natalijai ir laukiame jūsų receptų.

Senas geras Kuršėnų vyniotinis (8)

Ar būtina laukti progos, kad palepintume šeimą gardžiu desertu? Tikrai ne! Juolab, kad Kuršėnų vyniotinis pagaminamas visai lengvai.