Žingsniuojame per samanas, įtempiame regą ir ieškome kepuriuotųjų gėrybių. Parėję iš miško skuodžiame į virtuvę gaminti – laukia grybų puota.

Grybus būtų galima vadinti miško sanitarais – jie perdirba yrančius augalus ir paverčia derlinga dirva.

Kaip džiovinti grybus?

Džiovinami labai švarūs ir be kirmėlių grybai. Pirmiausia grybus reikia kruopščiai nuvalyti – pašalinti žemes ir įvairius spyglius. Tai padarius, grybai veriami ant iešmelių. Stenkitės verti panašaus dydžio grybus. Juos suvėrus galima kurti krosnį (orkaitę). Ant krosnies viršaus grybai dedami tada, kai lieka tik rusenančios žarijos. Galite juos uždengti popieriumi. Taip juos palikite pernakt. Ryte grybai turėtų būti išdžiuvę. Jeigu tebėra drėgnų, juos reikėtų palikti dar vienai dienai.

Voveraičių nauda

Liaudies medicinoje voveraitės nuo seno naudojamos furunkulams, pūliniams ir anginai gydyti, žarnyno parazitams naikinti. Moksliškai įrodyta, kad šiuose grybuose yra antibiotinių medžiagų, naikinančių tuberkuliozę sukeliančias bakterijas. Voveraites vartokite, jei svaigsta galva, esate itin suirzęs, pavargęs, jei pučia vidurius ar sumažėjęs apetitas. Voveraitės – universalūs grybai, juos ruošti galima įvairiai: kepti, virti, troškinti, džiovinti ar marinuoti. Šie grybai išverda per 20 min.

Receptai

Makaronai su voveraičių padažu

Jums reikės:

Pusės pakelio makaronų
2 saujų voveraičių
Svogūno
Grietinėlės
Sviesto
Druskos
Pipirų
Čiobrelio

Kaip paruošti:

Voveraites apvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir palikite, kad pravėstų.

Užkaiskite puodą su žiupsneliu druskos ir jame virkite makaronus.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Baigdami kepti įdėkite gabalėlį sviesto ir sudėkite nukoštas voveraites.

Pakepinkite, įberkite druskos, pipirų ir čiobrelių (džiovintų, jei naudosite šviežius, reikia įdėti pačioje pabaigoje).

Išvirusius makaronus nukoškite ir suverskite į puodą, kuriame virė, sudėkite voveraites su svogūnais, užpilkite grietinėle ir 2 min. patroškinkite, kol grietinėlė pradės tirštėti. Patiekite su rozmarino šakele.

Grybų ir bulvių užkepėlė

Jums reikės:

500 g virtų grybų
5 virtų bulvių
2 svogūnų
150 g fermentinio sūrio
450 g grietinės
Mėgstamų prieskonių ir žalumynų

Kaip paruošti:

Išvirtas bulves supjaustykite skrituliais, pakepinkite aliejuje ir išimkite.

Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir grybus.

Į kepimo skardą dėkite bulves (2–3 sluoksniais), pabarstykite prieskoniais ir žalumynais. Ant viršaus dėkite pakepintus grybus, pilkite grietinę, sumaišytą su tarkuotu sūriu ir krapais.

Pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min.

Troškinti grybai su daržovėmis
Kepti kopūstai

Jums reikės:

500 g šviežių grybų
50 g lašiniukų
1 svogūno
3 morkų
1 petražolės
0,5 kopūsto gūžės
2 stiklinių vandens arba sultinio
7 bulvių
1 stiklinės žirnių
1 stiklinės pupų
2 šaukštų pomidorų tyrės
0,5 stiklinės grietinės
Druskos, laiškinio česnako arba svogūnų laiškų
Krapų arba petražolių lapelių

Kaip paruošti:

Grybus perpjaukite pusiau arba supjaustykite gabalėliais.

Puode pakaitinkite riebalus, sudėkite į juos kubeliais supjaustytas daržoves ir 5 min. pakepinkite.

Tada įpilkite vandens arba sultinio ir uždengę troškinkite, kol suminkštės. Sudėkite pailgais gabalėliais supjaustytas arba į 4 dalis perpjautas bulves ir viską troškinkite.

Baigdami troškinti, sudėkite atskirai ištroškintus grybus, pomidorų tyrę, grietinę, kapotus žalumynus ir prieskonius.

Patiekite su mėgstamomis salotomis. Valgykite kaip pagrindinį patiekalą, su kepta arba rūkyta mėsa.