Šeštadienį prieš Velykas dauguma lenkų šeimų eina į bažnyčią, nešini krepšeliais, kuriuose būna tradicinio velykinio maisto. Kiekvienas produktas vis ką nors simbolizuoja: kiaušiniai ir mėsa – naują gyvenimą, sveikatą ir vaisingumą, druska – apsaugą nuo blogų dvasių, mazurekas – gabumus ir talentą.

Receptas

Giliame inde sumaišykite stiklinę cukraus, ½ minkšto sviesto ir 5 kiaušinio trynius, pridėkite 1 šaukštą vanilinio cukraus, žiupsnelį druskos ir pusės citrinos nutarkuotą žievelę. Viską gerai išmaišykite ir pamažu suberkite pusantros stiklinės miltų. Jeigu reikia ,miltų galima dėti ir daugiau, nes tešla turi būti gana standi. Tešlą plonai iškočiokite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 min. Po to mazureką dar karštą sutepkite uogienės ir riešutų mišiniu. Sumažinkite šiek tiek šilumą orkaitėje ir kepkite dar apie 10 min. Neatšalusį kepinį supjaustykite dideliais kvadratais.

Angliškosios kryžiaus bandelės

Angliškųjų bandelių istorija jau skaičiuoja daugiau nei 250 metų. Iš pradžių tokias bandeles varguoliams dalindavo katalikų vienuoliai. Tačiau protestantiškajai Anglijos valdžiai tokia „akcija“ pasirodė pavojinga, todėl bandeles, ant kurių viršaus buvo „nupiešiamas“ kryžius, leista kepti tik per Kalėdas ir Velykas. Nuo tų laikų saldžios bandelės Didžiojoje Britanijoje valgomos per pusryčius, Didįjį penktadienį. Beje, nepaisant dietologų patarimų, - tik šiltos.

Legenda byloja, kad krosnyje kepta bandelė, laikoma namuose gali juos apsaugoti nuo gaisrų

Receptas

Į didelį indą supilkite 4 stiklines miltų, pridėkite 4 šaukštus sutarkuoto sviesto ir pirštų galiukais gerai išminkykite su miltais. Įdėkite šaukštelį sausų mielių, šaukštą cinamono, nemažą žiupsnį malto muskatinio riešuto ir stiklinę susmulkintų džiovintų vaisių. Vaisus galima šiek tiek pamirkyti konjake. Viską gerai išmaišykite.

Kitame inde suplakite 2 kiaušinius ir stiklinę pieno. Supilkite į indą su tešlą ir gerai išminkykite. Padarykite iš tešlos rutulį, uždenkite jį rankšluostėliu ir palaikykite šiltai valandą. Po to suformuokite bandeles, jų viršuje įspauskite kryžių, kurį konditeriniu švirkštu užpildykite miltų ir vandens mišiniu (2šaukštai miltų ir 5 stiklinės vandens). Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite maždaug 25 min.

Graikiškieji curekai

Graikai velykinį kepinį valgo sekmadieniais. Tradiciškai tai yra supinta bandelė, kuri yra ne tik vienas pagrindinių velykinių gardėsių, bet ir susuktas ratu „indas“ margučiams sudėti.

Receptas

Nedideliame indelyje raugui sumaišykite 1 šaukštą miltų su 3 šaukštais šilto pieno, pridėkite šaukštelį sausų mielių ir žiupsnelį smulkaus cukraus. Valandai palikite šiltoje vietoje. Dideliame inde sumaišykite pusę stiklinės šilto pieno, 2 šaukštus cukraus, 1 kiaušinį ir 50 g lydyto sviesto. Suberkite 3 šaukštus migdolų miltų ir vanilės – pagal skonį. Viską gerai išmaišykite, supilkite raugą ir užminkykite elastingą tešlą. Padarykite rutulį, pridenkite rankšluosčiu ir šiltoje vietoje palaikykite, kol iškils.

Padalinkite tešlą į dvi dalis. Kiekvieną jų iškočiokite į „dešrą“ ir iš abiejų supinkite kasą. Uždenkite rankšluosčiu ir dar palikite pusvalandžiui. Po to sutepkite pynės viršų kiaušinio tryniu, apibarstykite skaldytais migdolais ir iki 200 įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 30 min.

Itališkoji kolomba

Pagrindiniam italų velykinio stalo patiekalui – jau daugiau nei šimtas metų. Kolomba – artima itališko kalėdinio kekso panteone giminaitė. Būtent šio kekso pavasarinę versiją XIX a. trečiajame dešimtmetyje sugalvojo Milano kompanija „Motta“. Tradicinė kolombos forma – sparnus išskleidusi balandė, primananti kryžių ir simbolizuojanti pavasario pradžia.

Receptas

Pagaminkite raugą: sumaišykite 1 šaukštą sausų mielių, 3 šaukštus šilto pieno ir 1/3 stiklinės miltų ir palikite šiltoje vietoje 40 min. Po to suplikite dar 2 stiklines miltų ir 2 šaukštus pieno. Viską gerai išmaišykite ir palikite dar dviems valandoms.

Ištirpinkite 2/3 pakelio sviesto. Giliame inde sumaišykite jį su 2,5 stiklinės miltų, stikline cukraus sirupo (pusė stiklinės cukraus reikia ištirpinti stiklinėje verdančio vandens, 1 šauktu vanilinio cukraus, žiupsneliu druskos ir trimis tryniais ir vienu kiaušiniu. Gautą masę sumaišykite su raugu ir užminkykite tešlą. Tešlą sudėkite į kepimo indą ir uždengę rankšluosčiu šiltoje vietoje palikite nakčiai. Rinkdamiesi indą nepamirškite, kad tešla pakils mažiausiai dvigubai.

Kepkite kolombą 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min. Po to ištraukite keksą iš orkaitės ir greitai aptepkite glazūra. Jai reikės išplaktų 2 kiaušinio baltymų, ½ stiklinės migdolų miltų, ½ cukraus pudros ir šaukšteliu krakmolo. Apibarstykite skaldytais migdolais ir pakepkite dar 20 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją