Valgomos gėlės: kaip pasirinkti ir vartoti

 (4)
Gurmaniškas maistas
Gurmaniškas maistas
© Corbis/Scanpix

Tęsiame kelionę po žydinčią virtuvę. Tačiau derėtų nepamiršti, kad valgomi toli gražu ne visi žiedai ir gėlės, tad būtinai atkreipkite dėmesį į perspėjimus.

Obelų žiedai (Malus species). Pasižymi švelniu gėlių aromatu ir skoniu, puikiai tinka vaisių patiekalams ir gali būti naudojami papuošimams. Valgykite saikingai, kadangi sudėtyje gali būti cianido komponentų. Obuolių ir jų laukinių giminaičių sėklos nuodingos.


obels žiedai
obels žiedai
© Corbis/Scanpix

Bananų žiedai (Musa paradisiaca). Taip pat žinomi kaip „bananų širdys“. Žiedai būna purpurinės-kaštoninės spalvos, torpedos formos, naudojami pietryčių Azijos virtuvėse. Žiedai gali būti verdami arba valgomi žali. Kietas išorinis luobas paprastai nuimamas, naudojami kone baltas žiedo vidus. Jį reiktų supjaustyti ir pamirkyti vandenyje, kol visos sultys išbėgs. Jei ruošiatės valgyti žalius, įsitikinkite, kad ši rūšis nėra karti. Dauguma pietryčių Azijos rūšių nėra karčios.


Žydintis bananas
Žydintis bananas
© Corbis/Scanpix

Citrusinių žiedai (apelsino, citrinos, žaliosios citrinos, greipfruto, kinkano). Saikingai naudokite kvapnius žiedlapius. Apelsino žiedų vanduo būdingas vidurio Rytų patiekalams. Citrininio skonio ir aromato.




Apelsinų žiedai tešloje
Apelsinų žiedai tešloje
© Corbis/Scanpix

Šeivamedžio žiedai (Sambucus spp). Žiedai yra kreminės spalvos, saldaus skonio ir aromato. Surinkę žiedus jų neplaukite, nes taip sunaikinsite didžiąją dalį jų skonio ir aromato. Vietoje to kruopščiai patikrinkite, ar nėra vabzdžių pėdsakų. Vaisius naudojamas vyno gamyboje. Žiedai, lapai, uogos, žievė ir šaknys buvo naudojami tradicinėje liaudies medicinoje šimtmečius.

PASTABA. Visos kitos augalo dalys, išskyrus uogas – nuodingos. Jų sudėtyje yra karčiųjų alkaloidų ir glikozido, kurie gali virsti cianidu. Virtos prisirpusios uogos iš valgomų rūšių yra nepavojingos. Žalių uogų valgymas gali sukelti pykinimą, vėmimą ir viduriavimą.


Šeivamedžio žiedai
Šeivamedžio žiedai
© Corbis/Scanpix

Fuksijos (Fuchsia X hybrida) – žiedai turi šiek tiek rūgštoką skonį. Dėl savo spalvų ir formos tai idealus papuošimas. Uogos taip pat valgomos.




Fuksijos
Fuksijos
© Corbis/Scanpix

Valgomoji rūgštynė (Rumex acetosa) – rūgštoka, citrinos skonio. Naudokite kaip citriną – ant picos, salotoms, padažams.





Rūgštynės
Rūgštynės
© Corbis/Scanpix

Kardelis (Gladiolus spp). Žiedai (pašalinus dulkines) turi nenusakomą skonį (šiek tiek primenantį salotas), bet puikiai tinka saldiems ar pikantiškiems užtepams ar putėsiams. Žiedlapiais galite pabarstyti salotas. Taip pat galima gaminti kaip viendienes.

Bus tęsinys

www.DELFI.lt
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Du kartus prailginti maisto galiojimo laiką – įmanoma (1)

2014 liepos mėn. 30 d. 11:12
Dėl pernelyg greitai sugedusio maisto žmonės dažnai peikia suprastėjusią produktų kokybę, tačiau, pasak specialistų, kartais reikėtų kaltinti pasenusias technologijas.

Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje + 3 originalūs receptai! (23)

2014 liepos mėn. 26 d. 00:01
Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje
Ievos Jonelytės – Arlauskienės nuotr.
Bohemiškame Kauno Žaliakalnio rajone užaugęs 20-metis kulinaras Paulius Strasevičius jau gali pasigirti populiariu maisto tinklaraščiu „Kitchen Obsession“, gausybe originalių receptų bei netrukus pasirodysiančia kulinarijos knyga. „Esu pamišęs dėl kulinarijos. Nuolatinis noras tobulėti ir sukurti naujus skonius verčia mane nesustoti ir judėti tik pirmyn“, - pokalbį pradeda pašnekovas.