„Tiesa“ dalinasi trimis receptais. Prižadame – pirštus apsilaižysite!

Angliškos Velykų bandelės su kryžiumi

Reikės:

Tešlai:

625 g baltų miltų (ir dar šiek tiek – pabarstyti),
1 šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cinamono, muskato riešuto ir gvazdikėlių prieskonių mišinio (smulkintų),
45 g nesūdyto sviesto (supjaustyto kubeliais), dar šiek tiek sviesto bandelėms aptepti,
85 g cukraus,
1 citrinos žievelės,
1 1/2 šaukštelio greito veikimo mielių,
1 kiaušinio,
275 ml pieno,
125 g įvairių džiovintų uogų.

Bandelėms papuošti: 2 šaukštų miltų, vandens, 1 šaukšto pašildyto auksinio sirupo.

1. Sumaišykite inde miltus, mieles, cukrų, prieskonius, citrinos žievelę ir džiovintas uogas.

2. Ant silpnos ugnies ištirpdykite sviestą. Įpilkite pieno ir šiek tiek pašildykite.

3. Pieną su ištirpdytu sviestu supilkite į indą su miltais ir prieskoniais. Įmuškite kiaušinį. Rankomis išminkykite tešlą (vis pabarstykite rankas miltais, kol tešla prie jų nebelips). Iš tešlos suformuokite kamuoliuką. Kildinkite apie valandą.

5. Padalykite tešlą į lygias dalis. Suformuokite bandeles ir palikite jas kambario temperatūroje antram kildinimui – kol padvigubės.

6. Sumaišykite miltus su vandeniu, gautą pastą išspauskite ant bandelių kryžiumi.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių.

8. Kepkite bandeles apie 10 minučių.

7. Iškeptas bandeles patepkite auksiniu sirupu.

Itališkas Velykų pyragas

Reikės:

Tešlai:

150 g miltų,
50 g kietojo sūrio,
1 kiaušinio,
100 g sviesto,
žiupsnelio druskos;

Įdarui:

5 kiaušinių,
500 g špinatų,
200 g rikotos sūrio,
100 g ožkos pieno sūrio,
50 g kietojo sūrio,
druskos ir pipirų,
3 skiltelių česnakų,
1 kiaušinio – aptepti.

1. Miltus sumaišykite su druska. Šaltą sviestą įtarkuokite į miltus ir gerai išmaišykite – turi išeiti tarsi dideli sviesto trupiniai. Suberkite smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir dar sykį išmaišykite. Įmuškite kiaušinį ir gerai išminkykite tešlą.

2. Išminkytą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve, kol paruošite įdarą.

3. Atskirkite trečdalį tešlos. Iškočiokite. Didesne dalimi tešlos išklokite sviestu išteptos kepimo formos dugną ir šonus.

4. Kiaušinius išvirkite kietai, palaukite, kol atvės, nulupkite.

5. Špinatus nuplikykite karštu vandeniu, gerai nuvarvinkite ir apkepkite porą minučių keptuvėje įkaitintame aliejuje su druska ir išspaustu česnaku. Kiek atvėsusius špinatus sutrinkite su rikotos ir ožkos pieno sūriu, jei reikia – grietinėle. Įberkite pipirų, smulkiai tarkuoto kietojo sūrio.

6. Masę sudėkite į tešla išklotą formą. Per vidurį eilute, vienas šalia kito, įspauskite kietai virtus kiaušinius.

7. Užklokite iškočiotos tešlos lakštu, šonus užspauskite ir užrieskite. Aptepkite plaktu kiaušiniu.

8. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar apie 20 minučių. Patiekite jau atvėsusį.

Velykų boba

Reikės:

20 g sausų mielių,
0,5 kg miltų,
250 g pieno,
150 g sviesto,
2 kiaušinių,
2 šaukštų cukraus,
razinų,
riešutų,
žiupsnelio druskos.

1. Mieles įmaišykite į miltus. Ištirpdykite sviestą. Visus ingredientus sudėkite kartu ir išminkykite tešlą. Ją uždengę, kildinkite šiltai apie valandą, kol padvigubės.

2. Ištepkite kekso formą sviestu ir sudėkite tešlą. Formoje kildinkite tol, kol dar kartą dvigubai padidės.

3. Kepkite apie 40–45 minutes 160 laipsnių temperatūroje.

4. Iškeptą Velykų bobą apliekite cukraus glaistu, pagamintu iš 200 g miltinio cukraus ir šlakelio vandens. Pyragą galite papuošti velykiniais atributais.

Skanaus!