Trys klasikiniai upėtakio receptai

 (29)
Upėtakis – pasakiška žuvis, kurią galima gaminti praktiškai visais būdais. Kepti žuvį visą arba gabaliukais, jeigu norite – tik filė, virti marinate arba garuose. Upėtakio filė galima naudoti pyragų įdarams, o gabaliukus kepti tešloje. Galima kepti su sviestu ir žalumynais folijoje arba tiesiog grilyje.
Su daržovėmis virtas upėtakis_3

Svieste keptas upėtakis

Reikės:

1 upėtakio,
1,5 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių,
1 citrinos,
žiupsnelio druskos,
40 g sviesto,
žiupsnelis smulkintų petražolių lapelių.

Folijoje keptas upėtakis_2

1. Upėtakį išdarinėkite ii nuplaukite. Įtrinkite druska ir apšlakstykite citrinos sultimis. Palaikykite bent pusvalandį.

Folijoje keptas upėtakis_1

2. Apvoliokite žuvį miltuose. Citriną supjaustykite griežinėliais.

Su daržovėmis virtas upėtakis_3

3. 10 g sviesto ištirpinkite keptuvėje ir apkepkite upėtakį iš abiejų pusių po 4 min., pastoviai palaistant sviestu.

Su daržovėmis virtas upėtakis_2

4. Sudėkite likusį sviestą, smulkintas petražoles, supilkite šaukštą citrinos sulčių ir kaitinkite tol, kol sviestas pradės virti. Sudėkite patiekalą į lėkštę, užpilkite padažu ir papuoškite citrinos riekelėmis.

Su daržovėmis virtas upėtakis

Reikės:

1 upėtakio,
1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių,
po 20 g morkų, petražolės šaknies ir poro,
1 lauro lapelio,
2 kadagio uogų,
pusės arbat. šaukšt. garstyčių grūdelių,
2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto,
druskos pagal skonį.

Su daržovėmis virtas upėtakis_1

1. Prie medinio dantų krapštuko pririškite storą baltą medvilninį siūlą ir persmeikite jį išvalytam upėtakiui per žiaunas. Paskui perverkite per uodegą ir suriškite.

Svieste keptas upėtakis_4

2. Daržoves ir prieskonius virkite 2 l pasūdyto vandens su actu 10 min, paskui sumažinkite ugnį ir atsargiai įdėkite žuvį.

Svieste keptas upėtakis_3

3. Virkite ant labai mažos ugnies 12 min., paskui atsargiai išimkite upėtakį ir patiekite lėkštėje kartu su daržovėmis.

Folijoje keptas upėtakis

Reikės:

1 upėtakio,
1 arbat. šaukšt. citrinos sulčių,
druskos pagal skonį,
1 nedidelės morkos,
1 nedidelės petražolės šaknies,
1 nedidelio poro,
pipirų pagal skonį,
1 arbat. šaukšt. koriandro grūdelių,
1 citrinos.

Svieste keptas upėtakis_2

1. Nuvalytą upėtakį sausai nušluostykite. Daržoves supjaustykite šiaudeliais, įmeskite į verdantį vandenį ir po 1 min. išgriebkite kiaurasamčiu. Popierių kepimui (arba foliją) pabarstykite druska, pipirais ir koriandro grūdeliais.

Svieste keptas upėtakis_1

2. Į upėtakio vidų sudėkite pusę daržovių, kitas išklokite ant kepimo popieriaus dugno. Žuvį pabarstykite prieskoniais, užbarstykite truputį daržovių ir išdėliokite citrinos griežinėlius.

Folijoje keptas upėtakis_3

3. Žuvį suvyniokite į popierių ir gerai užriškite galus. Kepkite orkaitėje 25 min. 200° temperatūroje. Patiekite kartu su keptomis daržovėmis.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Registruoti (0) Anonimiški (29)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Patarimai, kaip gardžiai užmarinuoti ir iškepti mėsą (28)

Atšilus orams pirmiausia, ką norisi padaryti - išvažiuoti į gamtą ir pagaliau surengti tikrą pikniką. O koks piknikas be šašlykų? Kad iškyla pavyktų, štai patarimai, kaip teisingai užmarinuoti mėsą ir gardžiai ją iškepti.

Visi į gamtą: grilyje kepti šonkauliukai (3)

Kadangi grill sezonas jau ant nosies ir pats laikas nuo kepimo grotelių nukrapštyti paskutinius pernykščius riebalų likučius ir pasitikti sezoną atsinaujinus savo receptų sąrašą. Šis receptas puikiai tiks, jeigu reikės pamaitinti išalkusių armiją. Apkepus šonkaulius orkaitėje darbą pabaigti galite grilyje – kur šonkauliams suteiksite gražią spalvą, anglies prieskonį ir lipnų padažą. Šį procesą galite padaryti ir namuose grill keptuvėje, jeigu progos kepti lauke neturite.

Gaivus šoninės ir rukolos užkandis (5)

Gal dar ne klasika, bet jau daugelio tikrai ragautas užkandis, mano galva tobulas, kai kažką reikia greitai paruošti, papuošti stalą ir nudžiuginti gomurį. Dabar, kai miškai žaliuoja šviežiais lapeliais, vietoj rukolos į šoninę galima sukti rūgštynių, garšvų, kiaulpienių lapus ar jų miksą, kiekvieną kartą bus kitas skonis. Mane ypatingai nustebino šviežių kiaulpienių lapelių skonis – nė kiek nekartus, intensyvus ir gaivus.

Skanumėlis: špinatiniai bulviniai blynai (4)

Labai norėjosi ko nors ypatingai skanaus, bet tuo pačiu menančio vaikystės skonius. Sumanėme kepti bulvinius blynus, o turguje akis užkliuvo už šviežių špinatų lapelių. Taip ir gimė naujas receptas. Šie blynai skiriasi nuo klasikos ne tik puresne tekstūra, bet ir gausesne skonių puokšte, mums labai patiko.