Prekybos tinklo „IKI“ kulinarai rekomenduoja tris puikių rudeniškų sriubų receptus, kurie padės šalin nuvyti ne tik drebulį, bet ir tingulį. Tuo tarpu Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Tomkutė įvardina, kuo sriubos naudingos.

„Šaltuoju metų laiku valgyti sriubas yra sveika, kadangi šiltas maistas sušildo žmogaus organizmą. Taip pat valgant sriubas galime gauti reikiamą daržovių kiekį, jos greitai suteikia sotumo jausmą, tad nepersivalgome. Nedidelis kiekis sriubos pietų pradžioje pagerina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir palengvina antrojo patiekalo virškinimą. Rekomenduoju sriubas gaminti namuose iš šviežių produktų, rinktis daržovių sultinius, nes jie padeda virškinimui“, – pataria gyd. A. Tomkutė.

Anot kulinarijos ekspertės Aistės Rasmussen, sriubų būna labai įvairių – trintų ar pieno ir sultinio pagrindu, daržovių, kruopų, žuvies ar mėsos, taip pat šaltų bei karštų ir net desertinių. Lietuvoje sriubos labai mėgstamos – populiariausios burokėlių, daržovių sriubos, vasarą – šaltibarščiai. Tačiau vis labiau tautiečiai linkę išmėginti ir mums kiek neįprastas – tailandietiškas, meksikietiškas, kiniškas sriubas su tokiais ingredientais, kaip karis, imbieras, jūros gėrybės, shitaki grybai ar chili pipirai.

Aksominė lęšių sriuba – kruopų mėgėjams

Neturintiems daug laiko gaminti, tačiau norintiems kuo greičiau sušilti ir pasijusti sotiems, kulinarė rekomenduoja nesudėtingą, tačiau puikaus skonio lęšių sriubos receptą.

Reikės:

dviejų svogūnų,
6 stikl. vandens,
2 stikl. lęšių,
2 kubeliai daržovių sultinio,
1 valg. šaukštas juodųjų pipirų,
1 valg. šaukštas aliejaus ir druskos pagal skonį

Gaminimas

Giliame puode įkaitintame aliejuje apkepkite susmulkintą svogūną. Kai jis suminkštės, sudėkite sultinį, juoduosius pipirus (rekomenduojame naudoti negrūstus), druską ir lęšius, supilkite vandenį. Uždenkite ir virkite, kol lęšiai suminkštės. Kad suteiktumėte sriubai aksominę tekstūrą, sutrinkite maisto smulkintuvu.

Kari sriuba norintiems sušilti

„Imbieras, cinamonas ir karis – tai ingredientai, kurie visuomet pagyvina bet kurio patiekalo skonių paletę ir yra neatsiejami nuo šaltojo metų sezono malonumų. Tačiau kai jie visi trys atsiduria viename patiekale – tikėkitės naujų atradimų ir tikro šilumos pliūpsnio“, – teigia A. Rasmussen ir siūlo dar vieną puikų sriubos receptą.

Reikės:

500 g jautienos faršo,
2 vnt. svogūnų,
2 skilt. česnako,
4 valg. šaukšt. tarkuotos imbiero šaknies,
valg. šaukšto aliejaus,
4 arbat. šaukštelių kario miltelių,
4 morkų,
obuolio,
druskos ir muskato pagal skonį,
dviejų lauro lapų,
cinamono lazdelės,
litro mėsos sultinio,
125 ml grietinėlės.

Gaminimas

Puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, česnako skilteles ir imbierą. Suberkite kario miltelius ir dar pakepinkite apie minutę. Sudėkite jautienos faršą ir kepkite, kol mėsa iškeps. Sudėkite supjaustytas morkas ir obuolius, įdėkite cinamono lazdelę, lauro lapelius, įtarkuokite muskato riešuto. Virkite apie pusvalandį. Ištraukite cinamono lazdelę ir lauro lapus, supilkite grietinėlę.

Itališka cukinijų sriuba „Minestra di zucchine“ mėgstantiems išskirtinį skonį

Italų virtuvė – viena labiausiai pasaulyje vertinamų. Tad tiems, kurie neabejingi šios šalies patiekalams bei tiems, kurie ieško rafinuoto ir neužmirštamo skonio – kulinarė siūlo išbandyti Cukinijų ir Gorgonzolos sūrio sriubą. Nors ši sriuba ir pretenzinga savo skoniu, tačiau labai nesunkiai paruošiama.

Reikės:

Cukinijos,
125 ml grietinėlės,
50 ml balto sauso vyno,
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
gabalėlio „Gorgonzola“ sūrio,
2 valg. šaukštų „Parmezano“ sūrio,
druskos pagal skonį.

Gaminimas

Cukiniją supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepinkite įkaitintame aliejuje. Supilkite vyną, tokį patį kiekį vandens ir virkite kol nugaruos pusė skysčio kiekio. Sutrinkite sriubą elektriniu plaktuvu, supilkite grietinėlę, suberkite „Gorgonzola“ sūrio gabalėlius, pasūdykite jei reikia. Dėkite puodą ant ugnies ir kaitinkite iki užvirimo. Patiekite su tarkuotu „Parmezano“ sūriu arba grietine.

Tai tik keletas sriubų receptų, kurios kuo puikiausiai papildys jūsų dienos meniu. Atminkite, kad sriubos ne tik sočios ir maistingos, bet ir gali jus sušildyti žvarbiais rudens ar žiemos vakarais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją