Anot Akvilės, patekti į Europos baristų sąjungos („Barista Guild of Europe“) rengiamą baristų stovyklą jai buvo toks pat svarbus įvykis, kaip krepšininkui į treniruotes su visais savo „dievukais“. Kartu su aštuoniais kolegomis iš „Coffee Inn“ tinklo ji savaitę mokėsi kavos poskonių ir paruošimo subtilybių.

Skaičiuojama, kad egzistuoja penki pagrindiniai skoniai: saldumas, rūgštumas, sūrumas, kartumas ir „umami“ skonis. Jis Europoje daug kam vis dar naujas, nors Japonijoje žinomas nuo labai senų laikų. Tokį skonį atrastume pelėsiniame sūryje, sojoje, tai tarsi sūraus ir rūgštaus mišinys.

Štai kava turi daugiau nei aštuonis šimtus poskonių – jie susideda iš to, ką užuodžiame ir pajaučiame. Todėl kai kurie specialistai siūlo atsigėrus pirmą gurkšnį, jį palaikyti burnoje užgniaužus kvapą ir tik tada praryti – taip atsiskleis naujų poskonių.

1. Siurbčiokite

Kavos pasaulyje įprasta gėrimą siurbčioti – taip įleidžiame šiek tiek oro ir suaktyviname skonio receptorius. Nors pas mus mandagu kavą gerti iš lėto ir mažais gurkšneliais, bet jei gėrimas apsems visą burną, pajusite daugiau jo skonių. Juk mūsų receptoriai išsidėstę per visą burną, ne tik prie liežuvio galiuko. Įsigilindami, suprasdami ir atpažindami kavos poskonius – uogiškumą, vaisiškumą, mes labiau mėgausimės pačiu gėrimu, o tai ir yra tikrasis šio gėrimo žavesys.

2. Nebijokite rūgštelės

Kaip išsirinkti kavos pupeles, kurios skleistų norimą skonį? Aš rekomenduočiau baristoms pasiteirauti kliento, kokio kavos skonio jis norėtų – vaisiškesnio, uogiškesnio ar labiau klasikinio skonio (šokolado, karamelės, riešutų). Daugelis žmonių visai be reikalo išsigąsta, kai pasiūlai rūgščią kavą.

Bet mūsų tokia patirtis – įsigijus ir išsivirus nekokybiškos, nešviežios kavos prekybos centruose, gali net sukilti skrandžio rūgštys. Tada kavą saldiname, švelniname pienu. Kokybiškos kavos rūgštelė atsiranda dėl to, kad kavamedžiai auga labai aukštai. Jų uogos – pupelės bręsta ilgiau, todėl uoga iš savęs ima cukrų, pradeda rūgštėti. Tai yra aukštos kokybės ženklas.

3. Tinkamai užplikykite

Nors plikymas puodelyje atrodo senamadiška kavos ruošimo forma, aš manau, kad tai vienas geriausių kavos paruošimo būdų. Jį naudoja visi pupelių augintojai, tikrieji kavos ekspertai. Štai 5 taisyklės, kurių verta laikytis, kad namuose paruoštos kavos puodelis prilygtų tam, kurį geriate kavinėje.

Kiekis. Paprastai rekomenduojamas santykis: 60 gramų maltos kavos 1 litrui vandens. Tai vadinamas „auksinis puodelio standartas“ („gold cup standard“).

Malimas. Visais atvejais rekomenduoju pirkti šviežiai, ne ilgiau nei prieš mėnesį paskrudintas kavos pupeles ir jas malti namuose. Kavai puodelyje tinka rupus malimas, kai matosi kavos grūdeliai. Jei sumalsite iki miltų birumo, prarasite dalį skonio.

Vanduo. Geriausia naudoti filtruotą vandenį arba jį pirkti. Neįtikėtina, kaip vandens skonis pakeičia kavos aromatą – juk jo daugiausiai puodelyje ir yra! Jei vanduo iš krano jums neskanus, nepilkite jo ir į kavą.

Plikymas. Kai vanduo užverda, atidarykite virdulį ir palaikykite minutę, kol vanduo atvės iki 92-96 laipsnių.

Paskutinis žingsnis. Užpylus kavą, luktelkite keturias minutes. Tada šaukštu nuimkite viršutinį plutos sluoksnį. Jame susikaupia anglies dioksidas ir visi kartieji kavos aliejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją