Ingredientai:

Pakelis želė-citrininės
Šaukštelis (arbatinis) želatinos
Valgomųjų dažų (norimos spalvos)
50 ml pieno
Šaukštelis cukraus

Reikės dar:

Medicininio švirkšto su adata.

Paruošimas:

Ištirpinam pakelį želė pagal ant pakelio nurodyta instrukciją. Įpilame į norimą dubenėlį ir pastatome per naktį stingti. Ryte išsiėmę želė ruošiame želės masę gėlei. Užviriname pieną, įdedame cukrų, želatiną bei įpilame valgomųjų dažų. Pravėsusią masę (bet ne šaltą) įtraukiame į švirkštą. Su švirkšto adata bedam į želė centrą bei įpurškiam dažų-želė masę. Taip kiekvienas dūris-įbedimas suformuoja žiedlapį.

Darbo nedaug ir nesudėtinga, bet pažaisti reikia.

Velykinis KIAUŠINIS želė

Darosi analogiškai kaip ir prieš tai minėtas želė tortas GĖLĖ. Tačiau reikia susirasti jau tinkama formelę, aš naudojau nuo vaikiško pudingo įpakavimą, kurio forma buvo kaip kiaušinis bei didesnis nei kiaušinis. Ir pastatymui kiaušinio pasirinkau tirpintą šokoladą.

Kevalo formą išgavau naudodama formelę nuo kiaušinio formos, pamirkydama į tirpintą šokoladą. Atšalus ir sustingus šokoladiniam dubenėliui įstatome želė kiaušinį.

P.S Pagrindinę želė naudoti tik šviesią gelsvą arba bespalvę, nes pasirinkus netinkamą spalvą nesimatys gėlės.

Velykinis Medaus tortas

Papločiams:

100 g sviesto
1 stiklinė cukraus
2 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų
2 kiaušiniai

Kremui:

1 litras riebios grietinės (20-30 %)
5 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
4 v.š. citrinos sulčių (arba pagal skonį)
2 v.š. želatinos

Papuošimui:

200 ml grietinėlės
2 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
1 v.š. citrinos sulčių (arba pagal skonį)
valgomųjų dažų
plytelė šokolado

Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome.

Beriame 3 stiklines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų.

Tešlą daliname į 7 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 7.

Kremas. Želatiną užpilame 60 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.

Papločius sutepame kremu. Tą darome pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepame kremu. Pastatome apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.

Surinkimas. Papločius sutepame kremu. Tą darome pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepame kremu. Pastatome apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.

Papuošimas. Išsiplakam grietinėlę su cukraus pudra citrinos sultimis. Padalinam grietinėlę i lygias dalis kiek norite spalvų. Torto šonus aptepam išlydytu šokoladu (ištirpinti ant karštų garų). Pastingus šokoladui konditeriniu švirkštu iš grietinėlės formuojam gėlytes.

Jurga Krasauskienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt