Topinambai: nuo salotų iki pyrago

 (41)
Topinambo šakniagumbiai šiek tiek primena bulves, tačiau jie labiau išsikraipę, pačių netikėčiausių formų. Šis augalas gausiai derantis: pakanka pasodinti vieną gumbelį – nespėsite nė apsidairyti, kai jos užkariaus visą jūsų daržą. Na ir ką tada daryti su gausiu topinambų derliumi? Pasirodo – ką tiktai norite - nuo salotų iki pyrago!
Topinambai
© Corbis/Scanpix

Salotos su grietine

Topinambus ir morkas (3:2) nuvalome ir sutarkuojame stambia tarka, užpilame grietine (arba majonezu), sumaišome, pabarstome smulkintais žalumynais.

Su juodosiomis slyvomis

500 g topinambų išverdame pasūdytame vandenyje, nulupame, supjaustome gabalėliais. Juodąsias slyvas verdame nedideliame kiekyje vandens, vėliau sutriname. Viską sumaišome ir užpilame grietine.

Su kukurūzais

Nulupame topinambus, užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min. Supjaustome kubeliais, sumaišome su susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotais kukurūzais, užpilame majonezu.

500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.

Mišrainė

Topinambus, burokėlius ir morkas išverdame, nulupame, supjaustome šiaudeliais. Įdedame raugintų kopūstų, susmulkintų agurkų ir svogūno galvutę.

Viską sumaišome ir ir užpilame aliejumi arba majonezu. Viską sudedame į salotinę, papuošiame burokėlių ir morkų gabalėliais, pabarstome smulkintais svogūnų laiškais ir krapais.

Tokią mišrainę galima pagaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus.

400 g topinambų imama po 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g kopūstų. Aliejaus, druskos ir cukraus – pagal skonį.

Ikra

Pomidorus supjaustome gabalėliais ir pakepiname aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkiname ir pakepiname atskirai. Daržoves sumaišome ir troškiname ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, dedame druskos, česnako, smulkintų žalių petražolių, viską sumaišome.

Kol daržovės buvo troškinamos, jos prisigėrė aliejaus, todėl papildomai dėti aliejaus nereikia.

500 g topinambų imama 200 g pomidorų, 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos - pagal skonį.

Padažas prie mėsos

Su obuoliais. Topinambų gumbus sutarkuojame stambia tarka, pakepiname svieste. Obuolio skilteles patroškiname kol suminkštės nedideliame kiekyje vandens, viską pertriname per sietelį. Viską sumaišome, išplakame mikseriu iki purumo, įpilame grietinėlės.

Topinambų ir obuolių dedame lygiomis dalimis, įpilame 200g grietinėlės.

Su svogūnais. Nuluptus gumbus sutarkuojame stambia tarka, svogūnus susmulkiname, sumaišome, apibarstome miltais ir pakepiname aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudedame į puodą, užpilame verdančia grietinėle ir viską paverdame apie 3 min., po to įberiame druskos ir išplakame mikseriu iki purumo.

Mišrainė

Nulupame topinambus, supjaustome plonais šiaudeliais, sumaišome su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilame kefyru, dedame druskos, pabarstome krapais.

Mielinis pyragas (boba)

Mieles ištirpiname nedideliame kiekyje šilto pieno, pridedame stiklinę miltų ir išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišome, kad masė taptų vientisa. Paliekame 2-3 val. šiltoje vietoje. Nuluptus topinambus sutarkuojame stambia tarka, sumaišome su pakilusia tešla, įpilame dar stiklinę miltų ir truputį druskos. Tešlą gerai išmaišome, dedame į sviestu išteptą skardą ir kepame orkaitėje kol įgaus auksinę spalvą.

500 g topinambų imame 2 stiklines miltų, pusę stiklinės pieno, 2 kiaušinius, 25 g mielių.

Jeigu norite gaminti be mielių, miltus galite pakeisti virtais ryžiais, o kiaušinius išplakti su pienu – taip galite iškepti originalų kepinį.

Sote

Šakniagumbius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Raudonuosius kopūstus supjaustome šiaudeliais. Porus supjaustome 2-3 cm gabalėliais. Daržoves sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ne ilgiau 10 min. – daržovės turi išlikti truputėlį kietokos. Vandenį nupilame, užbarstome druska, tarkuotu sūriu, užpilame grietine ir pakaitiname iki užvirs.

500 g topinambų imame 500 g porų, po 200 g raudonųjų kopūstų ir grietinės, 100-150 g sūrio.

Frikadelės

Paruošiame faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis), svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių – jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.

Kepinėliai

Topinambų šakniagumbius nulupame, sutarkuojame smulkia tarka, įmušame kiaušinius, dedame sviestą, druskos, sodą, cukraus, miltus ir užmaišome minkštą tešlą. Šaukštu dedame nedideles porcijas tešlos ant sviestu išteptos skardos ir kepame karštoje orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.

0,5 kg topinambų reikia 2 kiaušinių, 500 g miltų, po 100-150 g cukraus ir sviesto, po ¼ arbatinio šaukštelio druskos ir sodos.

Saldumynų mėgėjų džiaugsmas

Nulupame topinambus ir obuolius. Visko imame po lygiai, troškiname nedideliame kiekyje vandens, pertriname per sietelį ir dedame medaus pagal skonį.

Topinambai nėra tokie populiarūs kaip moliūgai. O gaila: tai ypač naudinga daržovė. Pavyzdžiui vitaminų B1, B2, C šiose daržovėse tris kartus daugiau negu morkose ir burokėliuose. Mineralinių medžiagų – gal net visa Mendelejevo lentelė. Juose yra insulino ir fruktozės – tai nekenksmingas cukrus diabetikams. Jis nepakeičiamas diabeto profilaktikoje, taip pat naudojama užpilas bei arbata paruošta iš džiovintų topinambų lapų.

www.DELFI.lt
Registruoti (0) Anonimiški (41)
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Konkursas: „Gardžiausias vasaros desertas su uogomis“

Vasarai pažėrus pirmųjų uogų, kviečiame pasidalinti savo geriausiais receptais su DELFI skaitytojais ir sudalyvauti konkurse „Gardžiausias vasaros desertas su uogomis“.

Namų aludaris A. Jučas apie lietuvišką alų: atsirita nauja banga (8)

„Noras kurti bei pomėgis eksperimentuoti paskatino imtis ne visiems suprantamo hobio – namų aludarystės“, - sako alytiškis Andrius Jučas, kuris jau kelerius metus verda alų savo daugiabučio virtuvėje. Pernai laimėjęs „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ skelbtą namų aludarių konkursą, šiemet alytiškis jau džiaugiasi, kad jo alaus gali paragauti daugiau žmonių.

Kaip teisingai sušaldyti braškes žiemai (21)

Lietuvių pomėgis vasarą valgyti daug braškių yra ne tik malonus, bet ir labai naudingas organizmui. Braškės yra ypatingos uogos, pasižyminčios itin gausiu antioksidantų, magnio ir vitamino C kiekiu.

Išmėginkite: mėsos suši (2)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano geriausias vasaros receptas“. Kviečiame dalyvauti ir jus!

Malti česnakų žiedai žiemai (5)

Gaila, kad šiemet česnakų žiedkočiai užaugo trumpučiai, tam, matyt, turėjo įtakos vėsus oras ir sausra. Todėl marinavau tik kelis stiklainius, o likusius sumaliau ir sumaišiau su druska.