Netikėtai rastas burokėlių pesto viename maisto bloger’io tinklaraštyje su pasiūlymu jį panaudoti kepant picą, o dar ir nuotrauka iš karto pažadino apetitą – nuosprendis aiškus – gaminam!!! Ir turiu pasakyti, nors pesto visada žinom tik kaip itališką bazilikų padažą, daug atitikmens skonyje nerasite, apart riešutų ir kietojo sūrio, tačiau skonis nustebino su kaupu.
Paruošti reikės:
1 puodelio keptų iš smulkintų burokėlių
1/2 puodelio graikinių riešutų
1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
1/2 puodelio tyro alyvuogių aliejaus
3 skiltelių česnako
druskos, pagal skonį
Pirmiausia reikės išsikepti burokėlius. Įkaitinau orkaitę iki 200 laipsnių karščio, į foliją suvyniojau nuplautus, nuluptus ir gabalėliais supjaustytus burokėlius. Kepiau apie 30-40 minučių, baigus kepti, palikau atvėsti.
Per tą laiką, susismulkinau graikinius riešutus, sutarkavau kietąjį sūrį, išspaudžiau česnako skilteles ir viską sudėjau į vieną indą, įpyliau tyro alyvuogių aliejaus. Atvėsusius burokėlius sudėjau į ingredientų puodą ir elektriniu trintuvu viską sutryniau iki vientisos masės. Pagardinau druska.
Rekomenduoju palaikyti šaldytuve prieš valgant, visi skoniai geriau susimaišys.