Gana lietuviškų didžkukulių, bulvinių blynų, kugelio ir spirgų! Pasimėgaukime egzotišku, lengvu bei sočiu tailandietišku patiekalu, kurio gaminimo subtilybes mums atskleidė restorano „La Mama“ virtuvės šefė Honorata Lyndo.
Neseniai šiame Vilniaus senamiestyje įsikūrusiame restorane vyko saulėtojo Tailando valgių degustavimo šventė. Ją organizavo Tailando Karalystės ambasadorė Lietuvoje Cholchineepan Chiranond. „Dvi dienas mūsų šalies restoranų virėjai bei visi norintieji galėjo iš arti matyti, kaip gaminami autentiški tailandietiški patiekalai“, – pasakojo „La Mama“ virtuvės šefė Honorata Lyndo. Ji sakosi ir pati smalsiai stebėjusi visą procesą. Tad paprašyta mielai sutiko pasidalinti patirtimi.

Specialiai „Meisteriui ir Margaritai“ Honorata pagamino tailandietiškų makaronų su tigrinėmis krevetėmis bei aštriai saldžiu padažu. „Gardus kąsnelis gurmaniškų patiekalų ištroškusiam gomuriui! – šyptelėjo pašnekovė. – Patiekalas, rodos, paprastas, tačiau būtina žinoti tam tikras tailandietiškos virtuvės subtilybes, kitaip jo nepagaminsi. Naudojami produktai, kurių galima nusipirkti ir pas mus. Jei kokių nors komponentų nerasite – ne bėda, juos pakeiskite panašiausiais lietuviškais. Tailando virtuvė tuo ir įdomi, jog leidžiama eksperimentuoti, tad drąsiai fantazuokite ir kurkite.“

Mėgsta puošti valgius

Prisimindama tailandiečių valgių degustavimo šventę, Honorata Lyndo pasakojo: „Viešnios prastai šnekėjo angliškai, tailandietiškai mes nesuprantame, bet puikiai susikalbėjome gestų kalba. Jų patiekalų gaminimas virto kūrybiniu procesu. Anot ambasadorės, mūsų restoraną ji pasirinko, nes turime atvirą virtuvę, kurioje patogu demonstruoti gaminamus patiekalus.

Taip pat ji pristatė dekoratyvųjį daržovių bei vaisių pjaustymą. Specialiais peiliukais (tokių yra pirkti ir pas mus) iš arbūzo, meliono ir obuolio buvo išpjaustytos originalios, rožes primenančios gėlės, iš morkų ir agurko – lapeliai bei įvairūs ornamentai. Tai subtilus, kruopštus, įgūdžių reikalaujantis procesas, tenka pamiklinti pirštus. Išpjaustytais vaisiais ir daržovėmis Tailande puošiami stalai ar valgiai.

H. Lyndo sako ir anksčiau šį tą žinojusi apie tailandiečių virtuvę, bet patiekalų neruošdavo. „Mūsų restorano valgiaraštyje jų dar nėra, bet tuos, kuriuo rodė, išmokau, tad be vargo pagaminčiau ir klientams pagal užsakymą, ir savo svečiams“, – sakė restorano „La Mama“ šefė.

Patiekalai – kuo aštresni

„Kuo ypatinga tailandiečių virtuvė? Jie naudoja labai daug jūros gėrybių: krevečių, žuvies. Krevečių deda ne tik į antruosius patiekalus, bet ir į sriubą. Ypač mėgsta kario padažą ir jame paruoštą vištieną. Populiarūs švieži produktai ir įvairūs lapai, pavyzdžiui, rūgščiavaisio citrinmedžio.

Šios šalies virtuvė neįsivaizduojama be specifinių prieskonių: tamarindų, raugintų Tailando ridikų, šalotinio svogūno. Pastarasis švelnesnio skonio nei mūsiškis, jo kvapas primena lietuviškus žieminius česnakus. Raugintų Tailando ridikų ir mažyčių vyšnios dydžio baklažanų Lietuvoje nėra, tad viešnios atsivežė. Gamindamos mūsų restorane, virėjos dėjo mažiau aitriųjų paprikų, kad valgių galėtų paragauti ir prie aštrumynų neįpratę lietuviai, – pasakojo Honorata Lyndo. – Viešnios tikino, jog Tailande tie patys patiekalai būtų aštresni. Manau, tailandiečių patiekalų aštrumą lemia karštas ir drėgnas klimatas. Ambasadorė pasakojo, jog prie tokio maisto vaikai ten pratinami nuo mažumės. Pasak jos, aštrūs valgiai ne tik stimuliuoja medžiagų apykaitą, organizmo veiklą, skatina virškinimą, bet ir yra sveiki širdžiai.“

Anot Honoratos, patiems pasigaminti tailandietiškų patiekalų nesudėtinga ir nebrangu, tereikia nusipirkti tam tikrų šios šalies produktų.

Beje, tailandiečiai savo gyvenimo neįsivaizduoja be ryžių. „Ryžius galima pavadinti tailandiečių duona. Verdami panašiai kaip sušiui, tad būna šiek tiek lipnūs. Valgomi su visais patiekalais. Susėdus prie stalo, kiekvienam šeimos nariui paduodamas atskiras ryžių dubenėlis, o kitais patiekalais draugiškai dalijamasi. Tailandiečiai valgo nedaug mėsos. Ji tiekiama supjaustyta gabaliukais. Gamindami padažus naudoja kokosų pieną, palmių cukrų, kario pastą. Skaniausias desertas – vaisiai, stebina jų gausa.

Tailande įprastai sotinamasi tris kartus per dieną. Pusryčiai būna labai ankstyvi ir negausūs, per pietus vidudienį užkandama taip pat lengvesnio maisto, o štai vakarienei, kai visa šeima sėdi prie stalo, valgomas pagrindinis patiekalas.

Viešnios iš Tailando virė ne tik makaronus, bet ir krevečių sriubą su kinrožės stiebais, plėšytais rūgščiavaisio citrinmedžio lapais, citrinos sultimis, vištienos sultiniu bei pievagrybiais. Ragaudamas jos iš pradžių junti gaivumą, paskui aštrumą ir rūgštumą. Ši sriuba – populiariausias patiekalas Tailande. Beje, gaminant tailandietiškai dažniausiai naudojamas tik augalinis aliejus, tad patiekalai sveiki, lengvai virškinami ir neapsunkina skrandžio“, – pasakojo restorano „La Mama“ virtuvės šefė Honorata Lyndo.

Tailandietiški makaronai su krevetėmis ir egzotišku padažu

500 g ryžių makaronų, 150 g tigrinių arba paprastų krevečių, 70 g kepintų žemės riešutų, 70 g kietos sojų varškės (tofu), 100 g šalotinių svogūnų, 5 kiaušiniai, 100 g sojų pupelių daigų, aliejaus, vandens.

Padažui: 200 g cukraus, 150 g palmių cukraus arba medaus, 0,5 šaukšto druskos, 100 ml pomidorų padažo, 100 ml aitriųjų paprikų padažo „Sriracha Stork chili“, 50 ml baltojo vyno acto, 25 ml žuvies padažo „Fish sauce“.

Pirmiausia ryžių makaronus sudedame į dubenį, apliejame verdančiu vandeniu ir palaikome 15 min. Jei užpilsime karštu vandeniu, reikės palaikyti 30 min. Nusunkiame.

Sukapojame šalotinį svogūną (1) ir įkaitintoje specialioje gilioje keptuvėje („vok“) aliejuje nuolat maišydami pakepiname iki gelsvumo.

Į keptuvę sudedame (2) didžiąją dalį makaronų, įpilame vandens. Kaitindami atsargiai maišome, kad makaronai išliktų sveiki, nelūžinėtų. Kai jie kiek suminkštėja, sudedame likusius, įpilame dar vandens ir paverdame maišydami. Tada suberiame kubeliais supjaustytą sojų varškę. Sumažiname kaitrą, kad ji neišsilydytų ir neprarastų kubelių formos.

Makaronus sustumiame į vieną keptuvės pusę, į kitą įpilame šlakelį aliejaus ir įleidžiame 5 kiaušinius (3). Juos lėtai maišome mentele – turi išeiti skystas omletas, kurį sumaišome su makaronais.

Makaronus sustumiame į vieną keptuvės pusę, kitoje aliejuje apkepame šviežias tigrines krevetes (4).

Viską sumaišome. Tada suberiame apkepintus ir susmulkintus žemės riešutus, šviežius sojų daigus (5). Jei reikia, dar įpilame vandens ir paverdame maišydami, kol visi komponentai bus gatavi.

Paruošiame padažą: cukrų suberiame į medų, pakaitiname, kol užvirs, ir išmaišome. Plakdami šluotele (6) supilame pomidorų, aitriųjų paprikų ir žuvies padažus, baltojo vyno actą, suberiame druską. Padažu apliejame karštus makaronus ir maišydami dar pakaitiname.

Patiekalas patiekiamas didelėje lėkštėje ir papuošiamas kiniškais laiškiniais svogūnais. Ragaujant gomurį maloniai nutvilko saldokas skonis, kuris su kiekvienu kąsniu darosi vis aštresnis. Egzotiška ir gurmaniška. Pasigaminkite vakarienei arba savaitgalio pietums. Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Rusijos propagandos gniaužtuose atsidūrusios šalies atstovė: žmonės mąsto, emigruoti ar dar palaukti (109)

Jauna moteris, buvusi kandidatė Moldovos prezidento rinkimuose Maia Sandu yra pasiryžusi...

Ekonomistų nuomonės dėl bankų įtakos išsiskyrė (46)

Įtakingiausiais Lietuvoje laikomi ekonomistai sutaria, kad kita didžiulė pasaulinė ekonomikos...

Į susišaudymo Vilniuje sūkurį pateko ir S. Stavickis-Stano (33)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, tarp...

Vilniuje esančioje Antakalnio gatvėje aidėjo šūviai papildyta 20.44 (44)

Šiandien Vilniuje aidėjo šūviai. Antakalnio gatvėje esančioje kavinėje tarp susipykusių...

Pajūryje siūlo užsienio turistus sutraukiantį poilsį: lietuviai nebevertina to, ką turime (2)

Didžiausio šalies kurorto pašonėje esantis Palangos kempingas baigia savo antrąjį sezoną.

Žiema artėja: yra sprendimų, kurie nepatiks „valstiečių“ rinkėjams (128)

Žiema artėja, o ją savo reitingais gali pajusti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga...

Vilniaus viešnamiuose – meilės pažinčių svetainėse ieškančios užsienietės (28)

Iš jaunų merginų prostitucijos pralobti užsigeidę sutuoktiniai nutarė eiti lengviausiu keliu –...

Įvardijo, kiek asmenų „Karklėje“ sučiupo su narkotikais: skaičiai stebina (56)

Savaitgalį vykusio festivalio „ Karklė Live Music Beach “ dalyvius patikrinę policininkai ir...

Kokios spalvos bus madingos artėjančio šaltojo sezono metu

Vasarai artėjant į pabaigą pamažu imama domėtis, koks koloritas dominuos artėjančio šaltojo...

Svaiginanti 28-metės karjera: nuo modelio iki artimos D. Trumpo bendražygės (12)

Naująja komunikacijos departamento vadove JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijoje laikinai...