Iš kartos į kartą perduodami receptai – svarbi švenčių dalis. Visgi šventės yra puiki proga išmėginti ir naujus, sveikesnius ir nenuobodžius skonius, paragauti netradiciškai pagamintų patiekalų, sakoma pranešime spaudai.

Į šventinį meniu įtraukę nekeptus, cukraus nepertekusius saldumynus ar sveikas, termiškai mažai apdorotas salotas darome paslaugą savo kūnui. Prie šventinio stalo susėdusius namiškius nustebinę sveikuoliškais pyragais, įdomiomis užtepėlėmis ar tradicines primenančiomis, bet netradiciškai pagamintomis salotomis, laimėsime ne tik susižavėjimo šūksnius, bet ir gerą organizmo savijautą.

Sveikuoliški patiekalai yra skanūs, po jų nesinori miego, neapsunkstama ir praėjus šventėms nereikia rūpintis priaugtais kilogramais. Toks maistas populiarėja, nes žmonės rūpinasi oda, kūno svoriu ir gera išvaizda. Šventės yra puiki proga paeksperimentuoti ir šventinį stalą papildyti patiekalais, kuriuose gausu riešutų, sėklų, džiovintų vaisių ir kitų sveikų produktų.

„Arimex“ kulinaras šeimininkėms siūlo spalvingo sluoksniuočio receptą, kuris nudžiugins smaližius ir papuoš šventinį stalą. Šis sluoksniuotas pyragas yra sveikas ir įdomus – jame nėra miltų, pridėtinio cukraus ar pieno produktų.

Sluoksniuotis

Ingredientai:

Sluoksniuočio pagrindas:

150 g datulių;
100g migdolų;
1/4 a. š. druskos.

Įdaras:

250 g anakardžių riešutų (išmirkytų);
2 citrinų sultys
1 vanilės ankšties sėklytės;
1/3 puodelio kokosų aliejaus;
1/3 puodelio medaus (geriausia skysto);
1 puodelis uogų (juodųjų serbentų, mėlynių, aviečių ar vyšnių).

Ruošiantis gaminti pyragą riešutus ir datules reikia išmirkyti.

Anakardžius pamerkite nakčiai, migdolus bent pusei valandos, o datules – kelioms minutėms. Migdolus, datules bei druską susmulkinkite smulkintuvu. Pyrago formą, geriau aukštais kraštais, išklokite maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi.

Maltus migdolus sumaišytus su datulėmis sukrėskite į išklotą formą ir suformuokite pyrago pagrindą. Ištirpinkite medų (jei kietas) ir kokosų aliejų, sumaišykite. Šį mišinį praturtinkite citrinų sultimis ir vanile. Anakardžius ir medaus-kokosų aliejaus mišinį sukrėskite į smulkintuvą ir viską sumalkite.

Anakardžių masę krėskite ant migdolų-datulių pagrindo. Į likusią anakardžių masę supilkite uogas (jei naudojate šaldytas, jas atšildykite, nusausinkite) ir viską sumalkite. Uogų masę supilkite ant pyrago viršaus, išlyginkite, uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldiklį. Šaldykite bent kelias valandas, geriausiai – visą naktį. Prieš patiekdami kiek atšildykite. Pyragą puoškite uogomis ar vaisiais. Skanaus!

Salotos „Datulių ir riešutų tango“

Ingredientai:

70 g datulių;
70 g graikinių riešutų;
sauja pasirinktų salotų lapų
ryšulėlis svogūnų laiškų;
pusė obuolio supjaustyto smulkiomis juostelėmis;
2 v. š. graikinių riešutų aliejaus;
1 v. š. obuolių acto arba citrinos sulčių
druskos pagal skonį

Salotų lapus išskirstykite, nuplaukite ir suplėšykite, svogūnų laiškus susmulkinkite, obuolius supjaustykite, o graikinius riešutus sugrūskite grūstuvėje arba susmulkinkite peiliu. Datules supjaustykite, prieš tai galite 10 min pamirkyti šiltame vandenyje, sumaišykite su salotomis, grūstais riešutais, obuoliais bei svogūnų laiškais.

Graikinių riešutų aliejų suplakite su actu (galima naudoti citrinų sultis) ir šiek tiek druskos. Šiuo pagardu apšlakstykite salotas.
Nepamirštamų ir kvapnių Jums švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)