Tikriausiai jau sukate galvą kaip gaminsite žuvį šventiniam stalui. Juk atsibosta kaskart tuo pačiu būdu kepta žuvis ir norisi įvairovės. Siūlome originalių žuvies patiekalų receptų.
Žuvis, plekšnė
© Corbis/Scanpix
Plekšnė balto vyno padaže

4 porcijoms reikės:

4 nulupti plekšnių pjausniai be kaulų ,
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
250 ml žuvų sultinio,
6 šaukštai sauso baltojo vyno,
150 ml riebios grietinėlės,
1 mėsingas pomidoras.

Žuvį pabarstykite druska, pipirais ir sudėkite į sviestu išteptą ir gerai įkaitintą keptuvę. Užpilkite vynu bei žuvų sultiniu, užvirinkite, uždenkite ir, sumažinus ugnį, virkite 4-6 minutes.

Mentele atsargiai žuvis perkelti į pašildytą lėkštę, uždenkite ir padėkite šiltai.

Likusį skystį pavirkite ant smarkios ugnies, kol liks tik trečdalis. Įmaišykite grietinėlę ir virkite dar 2—3 minutes.

Suberti pjaustytą pomidorą, pakaitinkite l minutę, pagardinkite druska, pipirais. Žuvį išdėliokite į pašildytas lėkštes, užpilkite karštu padažu ir patiekite papuošus žalumynais.

Sluoksniuotas žuvų apkepas

4—6 asmenims reikės:

450 g lašišų filė,
druskos ir maltų kvapiųjų pipirų,
150 ml sauso baltojo vyno,
2 maži nuplauti krūmeliai pipirnių,
1 smulkiai sukapota svogūno galvutė,
450 g nuluptos ir kubeliais supjaustytos menkės filė,
2 kiaušinių baltymai,
210 ml gerai atšaldytos riebios grietinėlės.

Lašišų filė supjaustykite juostelėmis, išdėliokite plačioje lėkštėje, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite vynu, uždenkite ir palikite maždaug l valandai.

Pipirnių lapus l minutei įmeskite į verdantį vandenį, nusunkite, perliekite šaltu vandeniu, vėl nusunkite ir, nusausinus popieriniais rankšluosčiais, atidėkite į šalį.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame pakepinkite svogūnus. Sudėkite juos į elektrinį smulkintuvą kartu su menkės gabalėliais ir sumalkite. Paskui sukrėskite kiaušinių baltymus, pagardinkite druska bei pipirais ir, pamalus dar l minutę, pamažu supilkite grietinėlę. Tuomet du trečdalius tyrės išpilkite į dubenį ir atidėti į šalį. Į likusią tyrę sudėkite pipirnės lapus ir pamalkite. Abi tyres pusvalandžiui padėti į šaldiklį.

Orkaitę įkaitinkite iki 180° C. Aliejumi ištepkite gilų pailgą keptuvą. Ant dugno supilkite pusę baltos tyrės be pipirnės lapelių, lygiai, gražia eilute suklokite pusę lašišų juostelių, užpilkite juos žalia tyre su pipirnės lapeliais, suklokite kitą pusę lašišos, o ant paties viršaus tolygiai užtepkite likusią pusę baltos tyrės.

Keptuvą uždenkite folija, įstatykite į kepimo skardą, įpilkite vandens, kad formą apsemtų iki pusės, ir 40 minučių kepkite orkaitėje, kol į vidų įsmeigtas medinis pagaliukas nebeapsivels. Iškepusį apkepą ataušinkite ant grotelių, paskui padėti į šaldytuvą. Patiekti šaltą, supjaustytą riekelėmis ir papuoštą citrinomis bei pipirmėtės lapais.

Menkė su grybais ir špinatais

4 asmenims reikės:

1 šaukšto alyvų aliejaus,
1 smulkiai sukapotas mažas svogūnas,
175 g pievagrybių ,
1 kg špinatų ,
25 g sviesto ,
žiupsnis tarkuoto muskato riešuto,
4 gabalėliai menkių filė,
2 šaukštai tarkuoto Rokiškio sūrio ,
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Orkaitę įkaitinkite 180° C, riebalais ištepkite kepimo skardą. Keptuvėje pakaitinti aliejų ir ant silpnos ugnies jame pakepinkite svogūnus.

Padidinkite ugnį ir suberkite pjaustytus grybus, pakepinkite juos 2-3 minutes. Sudėkite špinatus ir nuolat maišant kaitinkite tol, kol nebeliks skysčio. Pagardinkite sviestu, muskatu, druska ir pipirais, gerai išmaišykite ir tolygiai sukrėskite į kepimo skardą.

Žuvies filė pabarstykite prieskoniais, suvyniokite į ritinėlius (odos puse į vidų), persmeikite mediniais pagaliukais ir išdėliokite kepimo skardoje ant grybų. Tolygiai apiberkite sūriu, uždenkite ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes. Patiekite papuoštus žalumynais ir sūriu.

Menkė sezamų kailinukuose

4 porcijoms reikės:

4 gabaliukų menkės filė,
1 šaukšto garstyčių tyrės,
1 šaukšto pomidorų tyrės,
1,5 šaukštelio džiovintų peletrūnų,
1 citrinos sulčių,
maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
9 šaukštų sezamų sėklų,
2 šaukštų kvietinių miltų,
1 plakto kiaušinio,
trupučio alyvų aliejaus.

Viename dubenyje sumaišykite citrinų sultis, garstyčių bei pomidorų tyrę, pagardintas peletrūnais bei pipirais.

Kitame dubenyje sumaišykite sezamų sėklas ir miltus, paskui juos išpilkite į plačią lėkštą. Menkės gabaliukus patepkite garstyčių mišiniu, padažykite į plaktą kiaušinį ir, apvoliojus sezamų bei miltų mišinyje, pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

Aliejumi apliekite vieną pjausnių pusę ir kepkite juos ant įkaitusių ir aliejumi pateptų grotelių 2 minutes. Paskui apverskite, patepkite aliejumi kitą pusę ir kepkite dar 2 minutes. Sudėkite į pašildytas lėkštes, papuoškite citrinų griežinėliais, žalumynais ir patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Kimštos plekšnės

4 porcijoms reikės:

4 plekšnių.

ĮDARUI:

150 g apvirtų arba džiovintų ir paskui išmirkytų,
bei smulkiai supjaustytų grybų,
55 g džiovintų pomidorų, supjaustytų plonais šiaudeliais,
55 g šviežios juodos duonos trupinių,
1 šaukštas smulkiai kapotų petražolių,
didelis žiupsnis džiovinto mairūno,
1 arbat. šaukštelis tamsaus sojų padažo,
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
1 šaukštas alyvų aliejaus,
1 smulkiai supjaustyta svogūno galvutė,
2 smulkiai sutrintos česnako skiltelės.

Orkaitę įkaitinkite iki 200° C, kepimo skardą ištepkite riebalais. Žuvis pasidėkite ant pjaustymo lentelės nuluptąja puse į viršų ir uodega į save, įpjaukite jas išilgai stuburo (galus prie uodegos ir priekyje palikite neįpjautus). Ties pjūviu aštriu lanksčiu peiliu atskirkite mėsą nuo kaulų (tik nepradurkite pakraščių!). Tą patį pakartokite kitoje pjūvio pusėje, aštriomis žirklėmis perkirpkite stuburą viename ir kitame gale (tik nepradurkite žuvies!).

Vieną stuburo galą gražiai atkėlus tvirtai suimkite pirštais, aštriu peiliu atskirti nuo mėsos apačioje ir atsargiai išimkite jį su visais kaulais. Žuvį pagardinkite druska bei pipirais ir padėkite į kepimo skardą.

Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, jame pakepinkite svogūnus bei česnaką, kol suminkštės, bet nepagels. Paskui sudėkite grybus bei pomidorus ir pakepinkite ant didesnės ugnies, kad išgaruotų didžiuma skysčio.

Įmaišykite duonos trupinius, žalumynus, sojų padažą, pagardinkite druska bei pipirais.

Įdarą šaukštu sudėkite į prapjautas žuvis, uždenkite folija ir 10-20 minučių kepkite orkaitėje. Papuoškite citrinų griežinėliais ir patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Kimštos plekšnės

4 porcijoms reikės:

4 plekšnių.

ĮDARUI:

150 g apvirtų arba džiovintų ir paskui išmirkytų,
bei smulkiai supjaustytų grybų,
55 g džiovintų pomidorų, supjaustytų plonais šiaudeliais,
55 g šviežios juodos duonos trupinių,
1 šaukštas smulkiai kapotų petražolių,
didelis žiupsnis džiovinto mairūno,
1 arbat. šaukštelis tamsaus sojų padažo,
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį,
1 šaukštas alyvų aliejaus,
1 smulkiai supjaustyta svogūno galvutė,
2 smulkiai sutrintos česnako skiltelės.

Orkaitę įkaitinkite iki 200° C, kepimo skardą ištepkite riebalais. Žuvis pasidėkite ant pjaustymo lentelės nuluptąja puse į viršų ir uodega į save, įpjaukite jas išilgai stuburo (galus prie uodegos ir priekyje palikite neįpjautus). Ties pjūviu aštriu lanksčiu peiliu atskirkite mėsą nuo kaulų (tik nepradurkite pakraščių!). Tą patį pakartokite kitoje pjūvio pusėje, aštriomis žirklėmis perkirpkite stuburą viename ir kitame gale (tik nepradurkite žuvies!).

Vieną stuburo galą gražiai atkėlus tvirtai suimkite pirštais, aštriu peiliu atskirti nuo mėsos apačioje ir atsargiai išimkite jį su visais kaulais. Žuvį pagardinkite druska bei pipirais ir padėkite į kepimo skardą.

Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, jame pakepinkite svogūnus bei česnaką, kol suminkštės, bet nepagels. Paskui sudėkite grybus bei pomidorus ir pakepinkite ant didesnės ugnies, kad išgaruotų didžiuma skysčio.

Įmaišykite duonos trupinius, žalumynus, sojų padažą, pagardinkite druska bei pipirais.

Įdarą šaukštu sudėkite į prapjautas žuvis, uždenkite folija ir 10-20 minučių kepkite orkaitėje. Papuoškite citrinų griežinėliais ir patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Kepta menkė su lęšiais

4 gabalai (700 g) menkės filė

Lęšiams:

1,5 šaukštai alyvų aliejaus ,
2 smulkiai kapotos svogūno galvutės ,
2 sutrintos česnako skiltelės ,
175 g žaliųjų arba rudųjų lęšių,
3,5 šaukšto kalendrų sėklų,
300 ml žuvies nuoviro ,
300 ml sauso baltojo vyno.

Padažui:

1,5 šaukšto alyvų aliejaus,
1 smulkiai kapota svogūno galvutė,
2 šaukštai smulkiai kapotų šviežių petražolių,
žiupsnis pakepinto šafrano ,
nulupti, išimtomis sėklomis ir smulkiai supjaustyti pomidorai,
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Puode pakaitinkite 1,5 šaukšto aliejaus ir pakepinti 2 svogūnus bei abi česnako skilteles, kol suminkštės. Įmaišykite lęšius bei kalendrų sėklas, nuolat maišant pakaitinkite 2 minutes ir užpilkite vynu bei žuvų nuoviru. Užvirinkite ir 25-45 minutes virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės lęšiai. Įmaišykite šviežias petražoles. Orkaitę įkaitinkite iki 230° C. Į nepridegančią kepimo skardą įpylkite šaukštą aliejaus, pašildykite ant viryklės ir 2 minutes kepti joje pjausnius (odele į apačią). Paskui 8 minutėms įkiškite orkaitėn.

Keptuvėje pakaitinkite likusį aliejų, suberkite likusius svogūnus, kalendrų sėklas bei šafraną ir pamažu kaitinkite, kol suminkštės. Sudėkite pomidorus, įpilkite truputį skysčio, kuriame virė lęšiai, pagardinkite druska, pipirais. Virkite ant silpnos ugnies 5 minutes. Lęšius nusunkite, pagardininkite, išdėkite į pašildytas lėkštes, šalia padėkite po žuvies kepsnį, užpilkite pomidorų padažo ir patiekite papuošę petražolių lapeliais.

Traškūs menkių gabaliukai

4 porcijoms reikės:

575 g menkės filė be odos,
druskos, maltų pipirų pagal skonį,
1 plakto kiaušinio,
55 g maltų džiūvėsėlių,
alyvų aliejaus kepimui.

Padažui:

150 ml neriebaus majonezo,
6 šaukštų rūgpienio,
3,5 šaukšto smulkiai sukapotų mažų raugintų agurkėlių,
2 šaukštų smulkiai sukapotų šviežių krapų,
1 šaukšto smulkintų kaparių ,
2 šaukštų garstyčių tyrės.

Padažo sudedamąsias dalis gerai išmaišykite dubenyje, uždenkite ir padėkite šaltai.

Žuvį supjaustykite siauromis juostelėmis, pagardinkite druska, pipirais, padažykite į plaktą kiaušinį ir apvoliokite džiūvėsėliuose.

Gilią keptuvę (fritiūrinę) pripilkite aliejaus, įkaitinti 180° C ir kepkite jame žuvies gabaliukus, kol taps traškūs ir gražiai pagels. Išgriebus nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir įsmeikite po medinį pagaliuką. Patiekite karštus su šaltu padažu, papuoštus krapais bei citrinų griežinėliais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (94)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (25)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Vilniaus oro uosto tako remontas – tik pradžia

Laiku baigtas Vilniaus oro uosto tako remontas buvo tik pradžia – per artimiausius kelerius metus...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (982)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (5)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (295)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos?

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (31)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Vėžio pacientams viena klaida mirties riziką padidina net 2,5 karto (19)

Vėžys – sunki liga, kuriai įveikti reikia daug jėgų ir stiprybės. Chemoterapija , kurią...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (7)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...