Skandinavų šventės – ne šventės be imbierinių sausainių, vadinamų piparkakut. Taip pat be tradicinio gėrimo – gliogo. Belaukiant Kalėdų, šiuos skanėstus nemokamai dalija kiekvienoje miesto aikštėje, jais svečius vaišina viešbučiai ir parduotuvės.
Imbieriniai sausainiai.
© Žurnalas "Deko"
Todėl viešėdami Suomijoje nenustebkite, jei šaltą žiemos rytą pamatysite, kaip skubantys į darbą žmonės pakeliui gurkšnoja karštą gliogą ir kremta pipirinius sausainius.

Kiekvienoje šalyje kvepia vis kitaip

Vokietijoje per Kūčias valgoma žuvis, dažniausiai karpis, smaguriaujama ir marcipanų duonele bei stolen bandelėmis. Anglai mėgaujasi keptu kalakutu ir Kalėdų pudingu. Amerikiečiai geria kiaušinių trynių punšą. Čekams šventę primena bulvių salotos su karpiu, italams – saldumynai panettone ir pandoro – razinomis ir cukrumi apibarstyti pyragai su vaisių gabaliukais.

Romantiškieji prancūzai dieną mėgaujasi žuvimi, kiaušiniais, kumpiu, mėsos kukuliukais, rudosiomis pupelėmis ir kopūstais. Vakare valgoma ryžių košė ir džiovinta menkė. Suomiai per žiemos šventes irgi valgo ryžių košę. Iš košės ir buria: įmaišo migdolą – kuriam klius, tas visus metus bus laimingas.

Gliogo marinatas

1 l vandens,
2 gabalėliai imbierų,
2 arbat. šaukšt. cinamono,
40 gvazdikėlių žiedų,
valgom. šaukšt. kardamono.

Virkite mišinį ant silpnos ugnies apie valandą. Laikykite šaltai, buteliuose ar stiklainiuose. Šį marinatą galite gerti vieną, maišyti su raudonuoju vynu arba sultimis.

Raudonasis gliogas (nealkoholinis)

0,5 l vynuogių sulčių,
0,5 l juodųjų serbentų sulčių,
100 ml gliogo marinato,
Rudojo cukraus (bastro) pagal skonį,
Razinų ir smulkintų migdolų.

Užkaistike sultis ir marinatą. Kai mišinys sušils, suberkite cukrų. Patiekite supilstytą į nedidelius puodelius. Į kiekvieną įberkite truputį razinų ir smulkintų migdolų.

Gliogo sidras

0,5 l saldaus obuolių sidro,
1 arbat. šaukšt. cinamono,
7–10 gvazdikėlių žiedų,
1 valgom. šaukšt. kardamono,
1 arbat. šaukšt. vanilės,
šiek tiek rudojo cukraus,
šiek tiek anyžių (jeigu mėgstate) ,
razinų ir smulkintų migdolų.

Į puodą įpilkite 200 ml sidro. Įberkite cukraus ir kitų prieskonių. Užkaiskite ir neuždengę virkite apie 10 minčių. Supilkite likusį sidrą ir dar kiek pavirinkite. Supilstykite gėrimą į puodelius, kuriuose yra razinų ir smulkintų migdolų. Jeigu patinka, įdėkite anyžių.

Imbieriniai ledai su gliogo padažu

(4 porcijos)

11 porcijų vanilinių ledų ,
150 g imbierinių sausainių ,
Šiek tiek cinamono,
300 ml gliogo ,
Šiek tiek kukurūzų miltų.

Išvyniokite ir atšildykite ledus. Sutrinkite imbierinius sausainius ir sumaišykite su ištirpusiais ledais. Pagardinkite masę cinamonu ir įdėkite į šaldymo kamerą.

Į gliogo marinatą įpilkite šiek tiek vandens ir užkaiskite. Suberkite kukurūzų miltus ir maišykite, kol padažas sutirštės. Sudėstykite ledus į indelius ir užpilkite ant pravėsusio padažo.

Imbieriniai sausainiai (Piparkakut)

100 ml sirupo ,
1 arbat. šaukšt. cinamono,
1 arbat. šaukšt. smulkintų imbierų,
1 arbat. šaukšt. gvazdikėlių,
2 arbat. šaukšt. tarkuotų apelsinų žievelių,
1 arbat. šaukšt. druskos,
1 arbat. šaukšt. pipirų,
250 g sviesto,
200 ml cukraus,
1 kiaušinis,
2 arbat. šaukšt. sodos,
850 ml kvietinių miltų.

Pirmiausia pavirinkite sirupą ir prieskonius (cinamoną, gvazdikėliuis, imbierus), kad sirupas prisigertų malonaus kvapo. Palikite mišinį atvėsti.

Išmaišykite margariną su puse normos cukraus. Tuomet į masę supilkite išplaktus kiaušinius, atvėsusį sirupo mišinį ir likusią dalį cukraus. Galiausiai supilkite su miltais sumaišytą sodą. Viską gerai išmaišykite.

Įdėkite tešlą į šaldytuvą, geriau visai nakčiai. Iškočiokite tešlą ir supjaustykite norimos formos gabalėliais.

Sausainius kepkite 175 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus. Galite apibarstyti cukraus pudra ar cinamonu.

Paprastasis glajus

5,5 stiklinės cukraus pudros,
4 kiaušinių baltymai,
2 šaukšteliai citrinų sulčių.

Elektriniu plakikliu 30 sekundžių plakite kiaušinių baltymus. Tuomet suberkite cukraus pudrą ir palengva plakite, kol baltymai sustandės. Įmaišykite citrinų sultis ir dar paplakite. Glajų galima padaryti įvairių spalvų – įmaišyti kulinarinių dažų.

Sausainio sienos, šokolado stogas

Imbieriniai sausainiai
© Žurnalas "Deko"

Imbieriniai sausainiukai nebūtinai turi būti širdelės, mėnuliukai ar skrituliukai – iš jų galima suręsti net pilį. Iškočioję tešlą, po vieną išpjaukite sienas: jei bus kvadratinės, namas išeis drūtas, jei stačiakampės – lieknesnis. Stogą primatuokite pagal sienas. Jam lakštus galite padaryti kiek didesnius, atrodys gražiau. Namui reikės ir laiptų, langų bei durų. Kokį namą statysite – skonio ir fantazijos reikalas.

Iškepusias namelio dalis palikite atvėsti. Jas lengvai suklijuosite plaktų kiaušinių baltymų ir cukraus mase. Liukrumi galima papuošti ir stogą bei sienas. Kuo dar pagražinti kulinarinį šedevrą, kiekviena šeimininkė (šeimininkas) sugalvos pati (pats). Juk visuose namuose yra šaldytų uogų, cukraus pudros, šokolado ar pyragų pabarstų.

Kad namelis blizgėtų, prieš kepdami tešlą suvilgykite kiaušinio baltymais.

Namelį galite papuošti karališkuoju glajumi. Juo galėsite suklijuoti ir namelio sienas, pritvirtinti stogą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Teroristinis išpuolis Barselonoje: mažiausiai 13 žuvo sunkvežimiui įsirėžus į minią nuolat pildoma (303)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: įtariamasis suimtas (31)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (5)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (5)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

Ekonomistai įvertino R. Karbauskio norą

Ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda neigiamai vertina „valstiečių“ lyderio...

V. Adamkus: mes buvome matomi, o dabar tos lyderystės nebejaučiu (152)

Tarpusavio ginčai, smulkių, nereikšmingų skirtumų pabrėžimas, vienybės ir lyderystės stoka....

Siūbuojantis Vilniaus tiltas įvarė siaubo: manė, kad jis sugrius (30)

Vingio parko tiltas ne juokais išgąsdino žmones, kai po didžiulio Robbie Williamso koncerto...

Vilniaus centre ant vejos nakvoja nuo sekmadienio: užsienio darbininkai pateko į nepavydėtiną padėtį (113)

Jau kelias dienas vilniečiai parkelyje prie Prancūzijos ambasados atkreipė į neįprastą...

Kelionė po Lenkijos pilis, kuriose buvo rezgami planai prieš Lietuvos kunigaikščius (7)

Kas gali būtų romantiškiau už pilis ? Ir kas gali būti įdomiau už kryžiuočių pilis? Pilis,...