Gana populiari išeitis, ypač greito maisto gamyboje (ypač sumuštiniuose), yra majonezas. Tiesa sakant, majonezas išties gali „prikelti“ daugelį produktų. Tai dažnai tampa lyg panacėja nuo visų kulinarinių klaidų – įdedi majonezo ir viskas tampa skanu. Bet kam tada išvis gaminti įdomius patiekalus?

Aš, savo ruožtu, siūlau išbandyti kitokią tuno užtepėlę, kuri yra sodraus skonio, labai aromatinga ir labai tinka lengvai užkandai. Su šiuo receptu iš naujo atrasite ir įvertinsite konservuotą tuną. Svarbiausia, šiame recepte nereikia naudoti jokių skrandį apsunkinančių produktų ar riebių padažų.

Reikės (5-6 porcijoms):

Apie 360 g savo sultyse konservuoto tuno (reikia apie 280-300 gryno tuno be skysčių)
40 g aliejuje konservuotų ančiuvių filė (apie 10 nedidelių filė gabaliukų be aliejaus)
25 g balto vyno acto
1/3 šaukštelio smulkiai maltų juodųjų pipirų
1 šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių petražolių lapelių
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šaukšto konservuotų kaparėlių
1-2 skiltelių česnako
Apie 10-12 riekelių juodos ruginės duonos (galite rinktis ir kitą mėgstamą duoną)
Papildomai labai tiks įvairių salotų lapų mišinys (rinkitės pagal skonį) bei šiek tiek aitriosios paprikos.

Gaminimas:

Nukoškite konservuotą tuną, kad nubėgtų skystis ir sudėkite į platesnį indą. Kartu sudėkite ančiuvių filė, įpilkite balto vyno acto, alyvuogių aliejaus, suberkite maltus juoduosius pipirus, supjaustytas petražoles bei kaparėlius ir elektrine trintuve gerai sumalkite vientisą masę. Tuno užtepėlė paruošta.

Juodą duoną supjaustykite riekelėm ir gerai paskrudinkite duonos skrudintuvėje. Apskrudusiai duonai leiskite kelias minutes atvėsti ir nestipriai patrinkite ją česnaku.

Ant duonos uždėkite salotas (jeigu naudojate), tada tuno užtepą, kelis kaparėlius bei nedidelį griežinėlį aitrios paprikos.

Iš šių ingredientų analogiškai galima pasigaminti ir tuno salotas. Tiesiog skoniais turtingas tuno užtepas būtų salotų padažas.

Skanaus!