Sveikiausios etninės virtuvės

 (53)
Virėjai
Virėjai
© Corbis

Mitybos specialistai išrinko sveikiausių pasaulio virtuvių penketuką. Siūlom jų patiekalų paragauti ir jums.

Japonų

Japonų ilgaamžiškumo paslaptis slypi maiste. Tiesa, japonai vadovaujasi taisykle: valgyk, kol pasijusi beveik pavalgęs. Pagrindiniuose patiekaluose visuomet vyrauja kryžmažiedės daržovės (brokoliai, kopūstai, kalafiorai ir pan.), kurios yra puikus kalcio šaltinis; jūros dumbliai, kuriuose yra jodo, gerinančio skydliaukės veiklą; šiitaki grybai, gausūs mineralų: geležies, kalio, cinko, vario ir folatų. O kur dar tofu ir soja, žuvis ir jūros gėrybės? Japonų virtuvė laikoma viena sveikiausių, ir todėl, kad joje gausu šviežio žalio maisto, kuris išlaiko geriausias savo savybes.

Pavojai: balti ryžiai gali įtakoti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, todėl jei vakarieniaujate japonų restorane, verčiau paprašykite rudųjų ryžių, kurie puikiai degina susikaupusius riebalus.

Graikų

Tradicinė graikiška virtuvė neįsivaizduojama be tamsių lapinių daržovių, šviežių vaisių, daug skaidulų turinčių pupelių, lęšių, grūdų, alyvuogių aliejaus, žuvies ir jūros gėrybių, kuriose gausu omega - 3 riebalų rūgščių, stiprinančių imunitetą ir mažinančių riziką susirgti įvairiomis vėžio formomis.

Mokslininkų teigimu, maitinantis Viduržemio jūros stiliumi tikimybė susirgti anksčiau minėtomis ligomis sumažėja iki 25 procentų. Beje, graikai viską valgo nedidelėmis porcijomis, tačiau kiekviename patiekale yra visos penkios mitybos piramidei priskiriamos produktų grupės.

Pavojai: vienas pavojingiausių graikiškos virtuvės patiekalų yra špinatų pyragas (Spanokopita). Vienas jo gabalėlis riebalų kiekiu prilygsta vienam sūrainiui.

Indų

Indiški patiekalai pirmiausia vilioja stipriu aromatu, o patiekalai neapsieina be ciberžolės, imbiero, čili pipirų ir prieskonio mišinio “garam masala”, į kurio sudėtį įeina kalendra, cinamonas, juodieji pipirai, kardamonas, kmynai ir, žinoma, karis.

Mokslininkai nustatė, kad būtent karis turi savybių, apsaugančių nuo įvairiausių vėžinių ligų, o ciberžolė ir imbieras padeda kovoti su Alzhaimeriu. Indijoje garnyrui dažniausiai patiekiami lęšiai, kurie turi priešuždegiminių savybių. Be to, juose gausu magnio.

Pavojai: reikėtų vengti aliejuje virtų saldėsių, tokių kaip “samosa”, taip pat skanėstų, gaminamų iš kario grietinėlės ir sviesto.

Vietnamo

Vietnamo virtuvę, galima sakyti, sudaro trys ingredientai: prieskoninės žolelės, daržovės ir jūros gėrybės, o svarbiausia, kad visi patiekalai ruošiami be riebalų - tik naudojant vandenį ar sultinį.
Vienas sunkesnių šios virtuvės produktų yra kokosų padažas, kuris suteikia patiekalams šiek tiek salsvo skonio. O stipriam aromatui išgauti naudojami prieskoniai (raudonoji paprika, salierai, mėtos, tajų bazilikas, anyžius) nuo senų laikų šioje šalyje buvo laikomi vaistais nuo visų ligų.
Tiesa, moksliškai įrodyta, kad šis prieskonių derinys padeda kovoti su virškinimo ligomis ir nesukelia jokių uždegiminių skrandžio negalavimų.

Pavojai: jei baiminatės priaugti vieną kitą papildomą kilogramą, venkite vietnamietiškai paruoštų traškių šonkauliukų.

Tailando

Ar sriuba gali kovoti su vėžiu? Didžioji dauguma tailandiečių atsakytų - taip. Mokslininkai, tyrinėję tailandiečių ruošiamas sriubas, nustatė, kad tos, kurios gaminamos iš krevečių, ciberžolės, kalendros ir imbiero, puikiai slopina navikų augimą. Pasirodo, kad šiuos prieskonius maišant atitinkamomis proporcijomis puikiai stiprinamas imunitetas.

Pastebėta, kad Tailande žmonės daug rečiau serga skrandžio ar žarnyno vėžiu. Be to, tailandiečiai kasdien suvartoja apie 200 gramų ciberžolės, todėl daug rečiau serga įvairiomis peršalimo ligomis ar gripu.

Pavojai: jei stengėtės išlaikyti dailias kūno linijas, venkite sriubų, kurių sudėtyje yra kokosų pieno sirupo, nes jame gausu sočiųjų riebalų.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
 
53
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje + 3 originalūs receptai! (24)

2014 liepos mėn. 26 d. 00:01
Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje
Ievos Jonelytės – Arlauskienės nuotr.
Bohemiškame Kauno Žaliakalnio rajone užaugęs 20-metis kulinaras Paulius Strasevičius jau gali pasigirti populiariu maisto tinklaraščiu „Kitchen Obsession“, gausybe originalių receptų bei netrukus pasirodysiančia kulinarijos knyga. „Esu pamišęs dėl kulinarijos. Nuolatinis noras tobulėti ir sukurti naujus skonius verčia mane nesustoti ir judėti tik pirmyn“, - pokalbį pradeda pašnekovas.

Greitai paruošiama gardi sriuba su pomidorais ir krevetėmis (12)

2014 liepos mėn. 25 d. 00:01
Jūros gerybių sriuba su pomidorais yra labai skanus ir greitai paruošiamas patiekalas. Be to, tai puiki vitaminų ir mikroelementų dozė mūsų organizmui.

Įvairiaskonė vynuogė chardonnay

2014 liepos mėn. 25 d. 00:01
Per karščius dairomės ko nors lengvesnio. Juk gyvenimas neapsiriboja visuomeninėmis problemomis ir politikos vingiais. Atsikvėpkime ir pasidžiaukime gražia pasaulio įvairove. Skoniais, spalvomis, kvapais.