„Tradiciniai švedų patiekalai palyginti yra paprasti, tad negalėtų lygintis su elegantiška Prancūzijos virtuve. Baltijos jūros kaimynų valgiaraštyje dominuoja mėsos patiekalai ir bulvės, o ypač mėgstami yra maltiniai, patiekiami su bulvių koše. Taip pat švedai neatsispiria miško gėrybėms, silkei ir žuvies patiekalams“, – pasakoja „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičkienė.

Anot kulinarės, švedai – tikri smaližiai. Jie ypatingai mėgsta saldumynus ir per metus jų suvalgo net apie 17 kg. „Net ir duoną jie mėgsta gaminti saldžią. Įvairūs saldūs užkandžiai, tokie kaip kelių rūšių bandelės, saldainiai, saldūs riešutai būtini geriant kavą, kurią šiauriečiai taip pat labai mėgsta ir kurios išgeria apie 3 puodelius per dieną“, – sako E. Sereičkienė

Suvartojamo cukraus kiekis Švedijoje yra labai didelis, tačiau šiais laikais vis daugiau dėmesio kreipiama ne tik į tai, kad maistas būtų skanus, bet ir sveikas. „Švedija buvo pirmoji, 1985 m. Europoje pradėjusi „Rakto skylutės“ žymėjimo iniciatyvą. Šiuo ženklu pažymėti produktai, kuriuose yra daug mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų. 2014 m. pirmieji produktai pažymėti „Rakto skylutės“ ženklu atsirado ir Lietuvoje. Tai itin švedų mėgstami bruknių, mėlynių ir kiti džemai, kuriuos jie mėgsta panaudoti kaip padažą prie mėsos, tiek ir žuvis, duoniukai, sūris ir kiti produktai“, – teigia kulinarė.

Kulinarė Elena Sereičkienė mielai dalinasi keliais gardžiais tradiciniais švedų virtuvės receptais.

Tradiciškas švediškas užkandis „Skagen“

4 porcijoms reikės:

4 riekelės baltos duonos
320 g krevečių
4 a.š. majonezo
1 a.š. Dižono garstyčių
150 g baltos mėsos žuvies ikrų
50 g šviežių krapų
1 citrina
sviesto

Paruošimas:

Nupjaukite duonos riekelės kraštus. Patepkite duoną sviestu ir paskrudinkite. Jei krevetės ganėtinai didelės, supjaustykite jas į mažesnius gabalėlius. Kelias krevetes palikite papuošimui. Smulkiai supjaustykite krapus, sumaišykite juos su krevetėmis, majonezu ir garstyčiomis ir sudėkite masę ant paskrudintos duonos. Uždėkite ikrus ant kiekvieno užkandžio viršaus, papuoškite krevete, šakele krapų ir citrinos griežinėliu.

Švediška cinamoninė bandelė „Kanelbullar“ desertui

Ingredientai

750 g miltų
35 g mielių
100 g cukraus
300 ml pieno
1 kiaušinis
120 g sviesto
1 a.š. druskos
3 a.š. cinamono

Glazūrai:

1 kiaušinis
2 v.š. vandens
Perlinio cukraus

Paruošimas:

Sutrinkite mieles dubenėlyje ir išmaišykite su keliais šaukštais pieno. Tuomet ištirpinkite sviestą ir į jį įpilkite likusį pieną. Sudėkite likusius ingredientus ir plakite mikseriu apie 10-15 min.

Palikite tešlą kambario temperatūroje 30 min. ir leiskite jai iškilti. Tuomet iškočiokite tešlą, kad ji būtų 3 mm storio ir 30 cm platumo. Ant jos sudėkite kambario temperatūros sviestą. Paruoškite cukraus ir cinamono mišinį ir juo pabarstykite iškočiotą tešlą. Suvyniokite tešlą ir supjaustykite į 25 gabalėlius. Sudėkite juos į popierines kepimo formeles ir palikite 60 min, kad pakiltų bandelių tešla. Išplakite kiaušinį su vandeniu, patepkite bandeles ir užbarstykite perlinio cukraus. Kepkite 220 laipsnių orkaitėje 6 minutes. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)