Ko gero, jau supratote, kad „Savaitraštis Kaunui“ šįkart bus kaip niekada saldus (nors ir šiek tiek vėluojantis) ir bandys įtikti užkietėjusių smaližių skoniui. Kas žino, galbūt minėta dovanėlė jums pavyks tokia gardi, kad teks padovanoti ją sau?

„Rafaelo“ saldainiai

Reikės:

300 ml saldinto sutirštinto pieno
300 g kokoso drožlių
100 g migdolų

Kaip paruošti:

Saldintą sutirštintą pieną sumaišykite su kokoso drožlėmis ir dėkite į šaldytuvą 15 min. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5 min., kad nusiluptų odelė.

Iš masės šaukštu formuokite rutuliukus, vis pašlapinkite vandeniu, kad neliptų prie rankų. Į kiekvieną rutuliuką dėkite po riešutą. Juos voliokite kokoso drožlėse. Paruoštus kamuoliukus dėkite į šaldytuvą.

Po valandos galėsite mėgautis nuostabiais naminiais saldainiais.

Tiramisu tortas

Jums reikės:

370 ml espreso
60 ml „Amaretto“ likerio (galite naudoti brendį, romą ar konjaką)
500 g maskarponės
4 kiaušinių trynių
4 šaukštų cukraus pudros
200 ml šaltos plakamosios grietinėlės (30–36 proc. riebumo)
400 g pailgų „Damų pirštelių“ sausainių
4–5 šaukštų karčiosios kakavos
Kakavos, cukraus pudros papuošti

Kaip paruošti:

Išsivirkite espresą ir atvėsinkite. Supilkite likerį ir išmaišykite.

Kremui kiaušinius nuplikykite verdančiu vandeniu. Atskirkite trynius nuo baltymų, trynius sudėkite į metalinį dubenį, suberkite cukraus pudrą ir išmaišykite šluotele. Pasiruoškite nedidelį puodelį su vandeniu, užkaiskite. Kai vanduo užvirs ir lengvai burbuliuos, uždėkite trynius ir plakite apie 5–6 min. Nukelkite nuo ugnies ir dar paplakite 4 min., kol masė taps šviesi ir kreminė. Atvėsinkite.

Plakite grietinėlę, kol ji taps standi. Į maskarponę įmaišykite trynius, paskui sudėkite grietinėlę ir išmaišykite iki vienalytės masės.

Kavą, sausainius ir kremą padalykite į 2−3 dalis. Sausainius pamirkykite į kavą. Jei jie kieti, pamirkykite kelias sekundes, jei minkšti, greitai įmerkite ir ištraukite arba sulaistykite, kad nepermirktų.

Formos dugną išklokite sausainiais, ant jų uždėkite kremo sluoksnį, užbarstykite kakavos, paskui vėl dėkite sausainius, kremą ir kakavą, dar kartą atlikite tą patį.

Paviršių apibarstykite kakava, padėkite desertą į šaldytuvą bent 6 val. arba leiskite skoniams susimaišyti pernakt.

Kanelės

Jums reikės:

0,5 l pieno
50 g sviesto
2 kiaušinių
2 kiaušinių trynių
100 g miltų
250 g cukraus
2 šaukštų baltojo romo
Kelių lašelių vanilės esencijos
Žiupsnelio druskos
Trupučio rudojo cukraus

Kaip paruošti:

Į puodą sudėkite pieną ir sviestą, užvirkite. Nukelkite nuo kaitros ir palikite pravėsti.

Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska. Atidėkite.

Suplakite kiaušinius ir papildomus trynius. Į kiaušinių masę įmaišykite miltų ir cukraus mišinį, po truputį pilkite pravėsusį pieną. Išplakite, kad nebūtų gumuliukų. Gausite labai skystą tešlą.

Baigdami įmaišykite romą ir vanilę. Dubenį apdenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve pernakt.

Kitą dieną į kanelių formeles įberkite truputį rudojo cukraus (jei formelės metalinės, jas patepkite sviestu) ir užpildykite jas permaišyta tešla (patogiausia tešlą permaišyti piltuvėlyje su snapeliu ar arbatinuke).

Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 230 °C. Kepkite 10–15 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite dar 45 min., kol viršus paruduos.

Iškepusias kaneles atšaldykite šaldytuve.

PATARIMAI:

Saldėsis, nekenkiantis sveikatai

Agavų desertinis sirupas kartais vadinamas dievų nektaru. Ko gero, ne veltui. Šiame sirupe gausu įvairių mineralų, jis yra nekaloringas. Skoniu šis saldėsis primena klevų sirupą, tik yra kiek švelnesnis.

Agavų sirupas tinka gardinti vaisių salotas, blynus, dribsnių košes ir t. t. Jei įsigeisite ko nors saldaus, jo užsipilkite ant trapučio – taip puikiai nuraminsite saldumynų ištroškusį baubą, tūnantį jumyse. Beje, agavų sirupą žmogaus organizmas pasisavina lengviau nei cukrų.

Stresas ir prasta nuotaika

Tokia savijauta būdinga kone kas antram žmogui, todėl saldumynai tampa paguoda, dėl kurios turėtume pasijusti geriau. Ar visada tai – tiesa?

Gerą nuotaiką palaiko serotoninas ir endorfinas, kai jų lygis organizme krinta, valgote saldumynus ir emociškai jaučiatės geriau. Kad ir fiziškai jaustumėtės smagiau, pasportuokite, pajudėkite ar paskanaukite produktų, turinčių magnio.

Beje, suvalgykite kelis bananus: juose rasite nuotaiką keliančio hormono – serotonino.