Skelbiame konkurso „Vieno kąsnio užkandėlė“ nugalėtojus

 (15)
Mažas sumuštinukas
Mažas sumuštinukas
© Corbis/Scanpix

Mėgstantys į namus sukviesti būrį draugų supranta, kaip svarbu sukurti ne tik mielą atmosferą, tačiau ir pamaloninti svečių skrandžius pikantiškais užkandžiais. Tad dėkojame visiems, kurie netingėjo ir negailėjo mums savo receptų ir dalyvavo konkurse „Vieno kąsnio užkandėlė“. Atėjo metas paskelbti nugalėtojus.

Kaip būna dažniausiai, taip nutiko ir šįkart - vertų laimėjimo buvo daugiau nei prizų, tad apsispręsti buvo nelengva. Tačiau ilgai svarstę, nutarėme, kad I vietos vietos labiausiai verta yra Jūratė N., II - Jurgita, o III - Jolita. Joms atitenka:

 I ir II vietos laimėtojui - po 250 Lt vertės čekį papietauti ar pavakarieniauti Apvalaus stalo klube. Trečios vietos laimėtojui - kvietimas į Vyno Lounge (200 Lt)


NUGALĖTOJŲ RECEPTAI


I vieta

Brie sūrio kąsneliai

Reikės pelėsinio (brie) sūrio, miltų, kiaušinio, moliūgo sėklų, aliejaus.

Brie sūrio gabaliukus apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje, vėl miltuose ir dar kartą plakinyje; paskui – sutrupintose moliūgo sėklose. Kepti dideliame kiekyje aliejaus.

Sūrio ir pomidorų pyragas

Padaromas iš dviejų masių.

Pirmas mišinys: 300 g pomidorų tyrės (tiks ir nulupti sutrinti pomidorai), 90 g miltų, 3 kiaušiniai, juodų alyvuogių, druskos, pipirų. Viską sumaišyti, supilti į aliejumi išteptą formą.

Ant viršaus supilti antrąjį mišinį iš vieno kiaušinio, 250 g rikotos ar tepamo varškės sūrio, 20 g miltų, 1 š raudonėlio, druskos, pipirų.

Kepti apie 30 min 180º C orkaitėje.

Vynuogių kąsneliai su sūriu

Vynuoges nuplauti ir nusausinti. Aplipdyti tepamu varškės sūriu, valandą laikyti šaldytuve. Apvolioti skaldytomis pistacijomis, laikyti šaldytuve iki patiekiant.

Jūratė N.


II vieta

Fetos pyragaičiai

24 pyragaičiams:

1 stiklinė miltų
1 stiklinė pieno
1 kiaušinis
fetos tipo sūrio (maždaug 50-80 g)
2 šaukštai smulkintų petražolių
1-2 skiltelės česnako
kruopelytė druskos (nebūtina, nes feta pati pakankamai sūri)
alyvuogių aliejaus

1. Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių.

2.Pieną suplakti su įmuštu kiaušiniu, suberti miltus, druską, petražoles, įspausti česnaką, masę išsukti.

3. Į kepimo skardos (naudojau metalinę, kurioje kepu mažus keksiukus) kiekvieną duobutę įlašinti kelis lašus aliejaus.

4. Į kiekvieną duobutę pilti po maždaug šaukštą tešlos, į vidurį įdėti po gabaliuką fetos sūrio.

5. Kepti 25 min. arba kol dailiai paruduos.

6. Padažas nėra būtinas, visgi šie vieno kąsnelio pyragaičiai puikiai dera su padažu, pagamintu iš jogurto su saulėje džiovintais pomidorais, Provanso žolelėmis ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Sūrio rutuliukai

Pirmas variantas

100 g natūralaus lydyto sūrelio be priedų
100 g Parmezano, Džiugo arba aštresnio fermentinio sūrio
gera sauja skrudintų žemės riešutų (arba pistacijų)

1. Riešutus susmulkinti, geltoną sūrį smulkiai sutarkuoti.
2. Lydytą sūrelį sumaišyti su geltonu sūriu.
3. Drėgnomis rankomis formuoti rutuliukus, apvolioti riešutuose ir palikti pusvalandžiui šaltai.

Antras variantas

100 g tepamo varškės sūrelio be priedų
100 g Parmezano, Džiugo arba aštresnio fermentinio sūrio
gera sauja skrudintų graikinių riešutų

Gamyba lygiai tokia pati kaip ir pirmo varianto.

Skanaus!

Jurgita V.


III vieta

Tortilijų krepšeliai

20 krepšelių reikės:

aliejaus;
2 tortilijų
200 g šviezių arba šaldytų kalmarų;
2 valg. šaukštų miltų
1 aštriosios paprikos ankšties;
4 valg. šaukštų kreminės varškės;
1 valg. šaukšto kaparėlių;
1 valg. šaukštų majonezo;
1 valg. šaukšto kapotų krapų ir petražolių;
1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių;
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių.

Tortilijas patepti aliejumi ir išpjauti mažus apskritimus. Apskritimus sudėti į keksiukų formą ir kepti orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Dubenyje suplakti varškę, majonezą, smulkintą papriką, kaparėlius, druską, pipirus, krapus, citrinos žievelę ir sultis.

Kalmarus nuvalyti, supjaustyti juostelėm, apvolioti miltuose ir išvirti aliejuje. Tada apiberti druska. Į tortilijų krepšelius dėti šaukštelį padažo ir kelis gabalėlius kalmaro. Papuošti žalumynais. Skanaus!

Salierų užkandėlės

20 užkandėlių reikės:

4 saliero stiebų;
200 g rūkytos vištienos arba kalakutienos;
1 obuolio;
1 aštriosios paprikos ankšties;

4 valg. šaukštų smulkintų graikiškų riešutų;
1 valg. šaukšto majonezo;
1 valg. šaukšto kapotų krapų;
1 citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių;
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

Vištieną, aštriąją papriką ir obuolį supjaustyti mažais gabalėliais, sumaišyti su smulkintais graikiškais riešutais, citrinos žievele ir sultimis, bei majonezu. Pagardinti druska, pipirais, krapais.

Saliero stiebus supjaustyti 3 cm ilgio gabalėliais, uždėti 1 šaukštelį salotų ir papuošti šviežiais krapais. Skanaus!

Užkandėlės bulvių krepšeliuose

20 užkandėlių reikės:

4 didelių bulvių
aliejaus
200 g rūkytos lašišos
1 agurko
5-6 valg. šaukštų kreminės varškės;
1 valg. šaukšto kapotų krapų;
1 žaliosios citrinos tarkuotos žievelės ir sulčių;
druskos, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

Bulves supjaustyti plonais šiaudeliais, pagardinti druska ir pipirais. Keksiukų formą ištepti aliejumi ir formuojant krepšelius sudėti bulves. Kepti 180 laipsnių orkaitėje 30 min arba kol bulvės gražiai apskrus. Atvėsinti ir atsargiai išimti kiekvieną krepšelį.

Į smulkintuvą sudėti kreminę varškę, rūkytą lašišą, krapus, žaliosios citrinos žievele ir sultis. Viską gražiai susmulkinti. Tada įmaišyti kubeliais pjaustytą agurką. Pagardinti druska ir pipirais.

Į kiekvieną bulvių krepšelį dėti po šaukštą įdaro ir papuošti šviežiais krapais. Skanaus!

Jolita Koruklu


Skaitytojų receptai


Tiesiog "Pingvinai"

Reikės:

1 indelio juodų alyvuogių be kauliukų;
1 nedidelės morkos;
1 indelio fetos sūrio.

Įpjauname alyvuogę ir į jos vidų įdedame gabaliuką sūrio, į kitą įkišame morkinę nosytę ir smeigtuku prismeigiame prie morkinio pagrindo. Paprasčiau negali būti. Skanaus.

Rita

-----------------------------------------------------------

Saliami sumuštinukai

Reikės:

20 mažų skridinėlių juodos grūdėtos duonos;
20 gabalėlių saliami dešros;
20 marinuotų svogūnėlių;
trupučio sviesto.

Duoną patepame trupučio sviesto, iš dešros susukame "rožytę". Mediniu smeigtuku perduriame per marinuotą svogūnėlį ir juo prismeigiame "rožytę" prie duonos.

Labai greiti, mažai pastangų reikalaujantys sumuštinukai užklupus netikėtam svečiui.

Rita

--------------------------------------------------------------

Labai greitai pagaminami vėrinukai, tinka netikėtai užklupus svečiams.

Užkandėlei reikės:

Aštrių šaldytų bulvyčių,
Karštai rūkytos šoninės arba karštai rūkyto kumpelio,
Fermentinio sūrio,
Juodųjų alyvuogių
Medinių smeigtukų

Ant bulvytės smeigiame suvyniotą kumpelį arba šoninę, ant viršaus smeigiame alyvuogę, ant jos - kubelį fermentinio sūrio (nuotrakoje matosi kita vėrimo eilės tvarka, tačiau nepasiteisino, sūriui lydantis tarp alyvuogės ir užkandžio lieka tarpelis, kaip sakoma, iš klaidų mokomės:)

Suvėrus vėrinukus, kepame orkaitėje tiek, kiek rekomenduoja bulvyčių gamintojai.

Skanaus, Dalia

---------------------------------------------------------------

Siūlau dvi savo mėgstamiausias užkandėles - iš grybų užkepėlės ir desertinius braškių vėrinukus. Gamindama užkandėles vadovaujuosi dviem kriterijais, pirmiausia - jos turi būti greitai ir nesudėtingai gaminamos, antra - jos, be abejo, turi būti skanios. :)

Užkandėlė iš grybų užkepėlės

Reikės:

10 kiaušinių,
2 puodelių varškės,
0,5 puodelio miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
0,5 šaukštelio druskos,
300 g tarkuoto fermentinio sūrio,
1 indelio konservuotų pjaustytų pievagrybių,
0,5 puodelio ištirpinto sviesto,
1 šaukšto žolelių mišinio (raudonėlio, petražolių ir kt.),
Česnakinės druskos,
Druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.

Dideliame dubenyje suplakti kiaušinius, varškę, miltus, kepimo miltelius ir druską. Įmaišyti fermentinį sūrį, nusunktus grybus, sviestą ir žoleles bei kitus prieskonius.

Masę supilti į stačiakampę riebalais pateptą formą. Kepti apie 50 minučių. Iškepusį apkepą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.
Patiekti karštą arba šaltą. Užkandėlę galima pasiruošti iš vakaro ir kitą dieną beliks tik supjaustyti.

Braškių vėrinukai

Reikės:

geros kokybės glaistytų sūrelių su tvirtu šokoladiniu glaistu,
šviežių braškių.

Gaminimas:

Sūrelius perpjauti į tris dalis. Braškes, nenuskabius kotelių, perpjauti išilgai pusiau. Suverti sūrelių trečdalius su braškių puselėmis.

Ši užkandėlė super greitai pagaminama, labai gražiai atrodo ant stalo ir puikiai tinka, kai nesinori nieko "rimto".

Vilma J.

----------------------------------------------------------------

Vieno kąsnio sumuštinukas

5 forminės duonos gabalėliai;
5 kumpio griežinėliai;
5 slyviniai pomidoriukai arba marinuoto agurko tiek pat riekelių;
100 g lydyto tepamo sūrelio;
15 medinių pagaliukų.

Slyvinius pomidoriukus perpjauname į tris griežinėlius. Forminę duoną iškočiojame gan plonai, patepame ją sūreliu, dedame po kumpio griežinėlį ir per vidurį išrikiuojame po tris griežinėlius pomidorų.

Atsargiai susukame forminę duonelę į ritinėlį, susmaigstome trimis mediniais pagaliukais ir peiliu padaliname šį sumuštinį į tris dalis. Dedame sumuštinukus ant skardos išklotos kepimo popieriumi ir kepame apie 15 minučių. Sumuštinukai gaunasi labai traškūs ir skanūs.

Raminta

--------------------------------------------------------------

Traški užkandėlė

Reikės:

200 g virtos dešros (be lašinuko);
200 g fermentinio sūrio;
3/4 batono;
druskos ir pipirų pagal skonį;
alyvuogių be kauliukų;
1 vnt marinuoto agurko;
1 kiaušinis.

Gaminimas:

Batono plutelę nupjauname ir kartu su sūriu ir dešra sumalame per mėsmalę. Paskaniname pipirais ir druska. Įmušame kiaušinį ir minkome. Jeigu trūksta, dar vieną kiaušinį įmušame. Tešlą susukame į plėvelę volelio formos, mazdaug 3 cm skersmens, ir dedame į šaldytuvą 30 minučių.

Išėmus iš šaldytuvo, nulupti maistinę plėvelę ir supjaustyti maždaug 1cm pločio gabalėliais. Į vidurį įspausti po pusę alyvuogės, ant viršaus pabarstyti labai smulkiai supjaustytus agurkėlius. Kepti orkaitėje apie 15 minučių.

Skanaus :)

Pievagrybių užkandėlė

Reikės:

Didesnių pievagrybių galvučių 20 vnt.;
100 gr maltos mėsos;
1 maža morka;
1 mažas svogūnas;
1 skiltelė česnako;
aliejaus kepimui;
fermentinis sūris 50 gramų;
pipirai ir druska pagal skonį.

Gaminimas:

Pievagrybius nuvalome, išimame kotelius ir šiek tiek išskobiame. Keptuvėje pakepiname prieskoniuotą maltą mėsą, smulkiai tarkuotą morką, smulkintus česnakus ir svogūnus.

Šiuo kepiniu kemšam pievagrybius ir ant viršaus pabarstome smulkiai tarkuotu sūriu. Kepam orkaitėje apie 10 minučių. Skanaus :)

Raminta

---------------------------------------------------------------

Greitai paruošiama karšta užkandėlė

Reikalingi produktai:

Gaminimas:

Pasiruošiame pertepimą, jam reikės:

majonezo, tarkuoto rokiškio sūrio, druskos, pipirų ir prieskonių „Grani di sole“.

Paimame lygiom dalim majonezo ir sūrio ir išmaišome, įberiame pagal skonį druskos, pipirų ir „Grani di sole“ prieskonių, taip pat išspaudžiame iš keleto skiltelių česnako sulčių, viską išmaišome. Kai pertepimas jau paruoštas, paimam Mantingos mielinės sluoksniuotos tešlos 1 lakštą (jau atšildytą) ir ant jo tepame mūsų paruoštą masę.

Ant užteptos masės dedam dešreles pieniškas, sudėjus vyniojame taip kad gautume vieną pailgą dešrelę, patį kraštelį patepame kiaušinio plakiniu. Gautą dešrelę daliname į mažas apvalias užkandėles, iš vieno Mantingos lakšto gaunasi 6-7 užkandėlės (gali būti ir daugiau priklausomai nuo to kokio storio supjaustysime). Kad kepant šonas neiširtų, galima prismeigti dantų krapštuku, tada tvirčiau laikosi, o iškepus gražiau atrodo.

Į įkaitintą orkaitę 180-200 C laipsnių, ant kepimo popieriaus sudedame mūsų padarytas užkandėles, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepam apie 15-20 min. t.y. tol kol užkandėlė įgauna geltonai rusvą spalvą. Man skaniausia jas valgyti su vištienos sultiniu. Skanios karštos, bet taip ir atšalusios.
Skanaus!

Zita

----------------------------------------------------------------

Sūrio vyniotinis

Jam reikės:

mėgstamo fermentinio sūrio (geriau kad būtų kuo mažiau skylučių).

1 įdaras:

žaliųjų alyvuogių,
Rama Creme Bonjuor su žalumynais.

2 įdaras:

lydyto sūrelio be priedų ,
riešutų,
džiovintų datulių.

Pasiruošiame įdarus. Į Rama griežinėliais pripjaustome žaliųjų alyvuogių ir gerai išmaišome. Pamirkome datules, pasmulkiname jas, pasmulkiname riešutus.

Sūrį dedame į švarų, sandarų polietileninį maišelį (labai gerai tinka maišeliai šaldymui) ir mirkome pakankamai karštame, bet ne verdančiame, vandenyje, kad labai suminkštėtų (labai patogu naudoti dideliais griežiniais raikytą sūrį). Sūriui pradėjus "lydytis", dedame ant lentutės, iškočiojame "blyną", jei kočiojame per maišelį - jis išeina gražios keturkampės formos.

Tada maišelį atsargiai nuimame ir ant viršaus tepame turimą mišinį su alyvuogėmis, arba tepame lydyto sūrelio juostą, ant jos dėliojame datules, riešutus ir sukame vyniotinį. Paruoštą vyniotinį vyniojame į polietileninę plėvelę, šaldytuve paslegiame ir paliekame gerai atšalti. Vyniotinio susukimą reikėtų atlikti pakankamai sparčiai, kad sūris nespėtų labai atvėsti.

"Žalių" blynų suktinukai su vištiena

Lietiniams blynams reikia:

1 kiaušinio,
miltų,
vandens,
žiupsnelio druskos,
20-30 špinatų lapų.

Pertepimui reikia:

2 avokadų,
1/3 aitriosios paprikos ankšties (arba sausų aitriosios paprikos prieskonių)
šlakelio citrinos sulčių,
pipirų, druskos
jei mėgstate - žalumynų,

Įdarui:

vištienos file gabalėlio, įtrinto prieskoniais.

Nuplautus špinatų lapus sutriname "blenderiu" iki tyrės ir ją įmaišome į lietinių tešlą, kad ši nusidažytų žaliai.
Kol blyneliai kepa, pertepimo produktus taip pat sutriname iki tyrės konsistencijos.

Vištieną pjaustome juostomis ir iškepame aliejuje. Tokliau - viskas paprasta - lietinį pertepame avokado tyre, dedame 1-2 vištienos juosteles ir sukame vyniotinį, kurį supjaustome "vieno kąsnio" gabalėliais.

Skanaus,
Dalia D. Vilnius

------------------------------------------------------------------

Lavašo suktinukai su sūreliu ir lašiša

14 kąsniukų reikės:

1 lavašo (30 cm)
2 valg.šaukštų natūralaus lydyto sūrelio
Keleta lašišos filė gabaliukų (rūkyta ar sūdyta)
Krapų

Gaminimas

*Lavašą ištepame sūreliu.
*Klojame lašišą.
*Barstome krapų.
*Susukame ir lengvai paslegiame.
*Paliekame šaltai 20-30 min.

Šiam patiekalui puikiai tinka kumpis, karšto arba šalto rūkymo + marinuoti plonai pjaustyti agurkėliai. Priklausomai nuo variacijų gauname skirtingus skonius.

Skanaus:)

Aušra J.

---------------------------------------------------------------

ČIPSŲ UŽKANDĖLĖ

Reikės:

100 gr. Kieto sūrio
300 gr. Pomidorų
Krapai, petražolės pagal. Skonį
2 skiltelės česnako
Majonezas
Alyvuogės (papuošimui)
Čipsai

Gaminimas:

Pomidorus supjaustyti mažais kubeliais. (Jeigu labai sultingi, nupilti sultis). Susmulkinti krapus,petražolės ir česnaką. Sutarkuoti sūrį. Viską sumaišyti su majonezu. Gauta mase tepti čipsus ir papuošti alyvuogėmis.

Skanaus
Liudmila T.

---------------------------------------------------------------

Įdaryti kiaušiniai

6 kąsneliams reikės:

indelis šprotų,
3 kiaušiniai,
žalio svogūno pagal skonį,
majonezo,
alyvuogių ir žirnelių papuošimui.

Gaminimas:

Išvirti kiaušinius. Perpjauti pusiau ir išimti trynius.
Trynius sumaišyti su kapotais šprotais ir smulkintu svogūnu. Sumaišyti su majonezu.

Įdaryti baltymus gauta mase.
Papuošti alyvuogėmis ir žirneliais.

Skanaus!
Inesa

-----------------------------------------------------------------

Užkandėlė su menkės kepenėlėm, sūriu, alyvuogėm

Reikės:

Indelio paprasto tepamo lydyto sūrelio
Indelio konservuotų menkių kepenėlių
Indelio juodųjų alyvuogių be kauliukų
Prancūziško arba bet kokio batono (tinka ir nesaldūs sausainiai)
Salotų lapų

Gaminimas:

Menkių kepenėles išimame iš aliejaus, susmulkiname šakute iki tyrės, sumaišome su tepamu lūdytu sūreliu ir užtepame ant batono riekelių arba išpjautų iš batono gražios formos kąsnelių, arba nesaldžių sausainių. Viršų papuošiame juodųjų alyvuogių puselėmis. Patiekiame salotų lapais išklotoje lėkštėje. Labai skanu prie vyno.

Jeigu nebijote saldaus-sūraus maisto derinio, dar skaniau būtų, jei pagrindui naudotumėte apysaldžius sausainius.

Jūratė

-----------------------------------------------------------------

Sluoksniuotos tešlos užkandėlė

20-dešimčiai užkandėlių reikės:

1 lakšto sluoksniuotos bemielės šaldytos tešlos
50 g rūkytos lašišų filė
poros plonų riekelių citrinos
truputėlis sviesto

Darbo eiga:

Atšildytą tešlos lakštą supjaustykite į 20 trikampėlių ir sudėję į skardą kepkite orkaitėje, kol iškils ir pradės ruduoti.

Lašišą ir citrinos griežinėlius supjaustykite mažais gabalėliais.

Ant iškepusių "trikampėlių" užtepkite labai nedaug sviesto (tik tiek, kad laikytųsi lašiša) ir į platesnį galą dėkite lašišos gabalėlius, o ant viršaus ir citrinos.

Skanaus!

Ieva

-------------------------------------------------------------------

www.DELFI.lt
 
15
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Turkiškos kviečių kruopos: egzotiška naujovė ar konkurencija ryžiams? (3)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 18:14
Ieškantys alternatyvos ryžiams, grikiams ar kitoms kasdien vartojamoms kruopoms parduotuvių lentynose jau pastebėjo įdomią naujovę – saulėje džiovintas kviečių kruopas. Dietologų teigimu, šios iš Turkijos į Lietuvą atkeliaujančios kruopos „Bulgur“ pasižymi ypatingomis maistinėmis savybėmis, be to, jas lengva paruošti, todėl jos gali praturtinti kiekvieną virtuvę.

Sveikas, sotus ir labai skanus desertas – varškės apkepas (13)

2014 rugpjūčio mėn. 29 d. 00:01
Sporto ir laisvalaikio klubo šeimai asmeninė trenerė – kineziterapeutė Toma Kreivėnaitė jau yra minėjusi, jog prie viryklės nemėgsta praleisti daug laiko, tad pateikia labai greitą ir skanų varškės apkepo receptą.

R. Ničajienės „Sezoninės virtuvės“ receptai: šamo vėrinukai su keptais pomidorais (1)

2014 rugpjūčio mėn. 31 d. 00:01
Šamo vėrinukai su keptais pomidorais
Asmeninio archyvo nuotr.
Kulinarinio tinklaraščio sezoninevirtuve.lt ir knygos „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ autorė Renata Ničajienė su naujienų portalo DELFI skaitytojams pateikia šamo vėrinukų su keptais pomidorais receptą.

R. Ničajienės „Sezoninės virtuvės“ receptai: silkės foršmakas ant burokėlių karpačo (3)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 00:01
Silkės foršmakas ant burokėlių karpačo
Asmeninio archyvo nuotr.
Kulinarinio tinklaraščio sezoninevirtuve.lt ir knygos „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“ autorė Renata Ničajienė su naujienų portalo DELFI skaitytojais dalinasi abejingų nepaliksiančių silkės foršmakas ant burokėlių karpačo receptu. Palangoje esančiame viešbutyje „Amberton Green Apartments“ apsistojusi moteris tikino, kad šis receptas patiks visiems, mėgstantiems silkę.

Tiramisu su obuoliais (6)

2014 rugpjūčio mėn. 30 d. 00:00
Siūlome tradicinį obuolių pyragą pakeisti originalesniu burnoje tirpstančiu tiramisu desertu: