Mums vieną savaitgali, deja, rasti miške tokių vietų, vertų nuotraukai nepavyko, bet ne to ten ir ėjome, vienam patiekalui grybų radome: keturis baravykus ir saują kazlėkų. Ir jie turėjo sukristi į dar neruoštą patiekalą, nes visur kitur grybus naudojam kaip priedą, pagardą ar padažą. Mane visada vilioja įvairių ne saldžiųjų pyragų kepimas, todėl ir dabar prieš jūsų akis grybų pyragas arba kad būtų kiečiau grybų tarta.

Pyrago pagrindui paruošti reikės:

1 su trupučiu puodelio miltų
1/2 puodelio sviesto
1/2 a.š. druskos
5 š. šalto vandens

Į miltus ir druską įtarkavau sviestą ir rankomis suminkiau, kol gavosi trupinukai, tada įpyliau kelis šaukštus vandens ir minkiau tešlą, kol ji sulipo į vientisą. Tuomet suviniojus į maistinę plėvelę, laikiau šaldytuve apie 30 minučių.

Pyrago įdarui paruošti reikės:

poros saujų virtų grybų
2 didelių baravykų
sviesto
3 š. grietinės
3 š. natūralaus jogurto
druskos, pipirų
petražolių, krapų (šviežių ar džiovintų, ar net kitų mėgstamų žolelių)
2 kiaušinių
1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
1 svogūno

Mažesnius grybus išviriau sūriame vandenyje. Didžiuosius baravykus, supjausčius jų galvas griežinėliais, pakepiau aliejuje, apibarsčiau gausiai druska, pipirais ir atidėjau į šoną.

Atskirai pakepinau vieną svogūną, pjaustytą griežinėliais, tuomet sudėjau kelioms minutėms jau išvirtus grybus ir palaikiau ant mažos ugnies.

Kiaušinius, jogurtą, grietinę (vietoj jogurto ir grietinės galite naudoti riebią grietinėlę) gerai suplakiau, įmaišiau tarkuotą sūrį, šaukštą petražolių ir krapų, įbėriau druskos bei juodųjų grūstų pipirų.

Kada atvėso grybai su svogūnais, suverčiau į kiaušinių ir grietinės masę, gerai išmaišiau.

Pyrago paruošimas kepti. Iš tešlos iškočiojau apvalų blyną ir įdėjau į 23 cm skersmens kepimo indą su neaukštais kraštais. Per daug išsikišusius kraštus nupjoviau. Ant tešlos suverčiau grybų masę ir ant viršaus išdėliojau keptus baravykus, užbarsčiau likusius kelis žiupsnius kietojo sūrio. (Prieš suverčiant grybų masę galima pakepti apie 10 minučių vien tik pyrago pagrindą.)

Kepiau orkaitėje, įkaitintoje 190 laipsnių apie 40 minučių. (jei kepsite 10 minučių vien tešlą, tai paskui suvertę grybų masę kepkite dar apie 30 minučių).

Skanaus!