Sezamo paslaptys: sėklų nauda ir tahini receptas

 (5)
Mados keičiasi ne tik ant podiumų, bet ir lėkštėse. Šiandien virtuvėse karaliauja įvairiausios sėklos, dažnai pavadinamos „supermaistu“.
© Daigintos mintys

Sezamų sėklos vartojamos jau nuo senų laikų, bet persipynus įvarioms pasaulio virtuvių kultūroms, jas vėl atrandame iš naujo. Vieni jas vertina dėl aukštos maistinės vertės, kiti – dėl skoninių savybių. Šiose sėklose daug mikro ir makroelementų, o ypač vario, kalcio ir mangano, taip pat B grupės vitaminų, antioksidantų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Sezamų aliejus puikiai tinka kepimui.

Sezamo sėklas galima valgyti ir daigintas. Sėklas daiginimui reikėtų brinkinti apie 4-6 valandas. Daiginimo metu perplauti porą kartų per parą (ar dažniau). Priklausomai nuo temperatūros ir sėklų daigumo, sudygsta per 2-3 paras. Valgyti daiginti sezamai tinkami tada, kai daigelis būna sėklos ilgio.

Sezamų sviestui tahini abejingų neliks. Jį visai paprasta pasigaminti namuose. Tahini gaminamas iš baltų arba juodų sezamo sėklų. Pagamintas iš pastarųjų yra kartesnis. Beje, tahini labai kaloringas, nes sezamo sėklose yra apie 50 proc. aliejaus!

Taigi, tahini pagaminti reikės:

100 g sezamų sėklų;
5 (ar daugiau) šaukštų sezamo arba alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių;
1/3 arb. šaukštelio druskos.

Sezamo sėklas lengvai apskrudiname storapadėje keptuvėje. Skrudinant reikia mikliai maišyti, nes sėklos gali pradėti svilti. Iš keptuvės išberiame atvėsti į kitą indą. Atvėsusias sėklas sumaišome su druska, citrinos sultimis ir dalimi aliejaus ir malame smulkintuvu. Bemalant pamažu supilame likusį aliejų ir smulkiname tol, kol masė taps vienalytė. Jei masė labai tiršta, galima atskiesti dar aliejumi.

Štai ir viskas! Skanaus!

Sezamo paslaptys: sėklų nauda ir tahini receptas
© Daigintos mintys

Ragaukite su pjaustytomis daržovėmis, naudokite kaip užtepą ar padažą. Tahini – vienas iš humuso dalių. Tokį sezamų sviestą galima pasigaminti ir iš daigintų sezamų. Daiginti sezamai turi natūralios drėgmės ir juos daug lengviau sumalti buitinėmis sąlygomis, o ir skonis kitoks, nes daigintos sėklos nėra skrudinamos.

Daigintos mintys
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Avinžirnių troškinys kataloniškai (7)

Šis kataloniškas avinžirnių troškinys yra be galo skanus ir maistingas, ir, be abejonės – labai sotus! Be to, troškinys vegetariškas, tad visiems vegetarams bus dar viena papildoma idėja vegetariškame meniu.

Kiaulienos plovas (26)

Kas galėtų atsisakyti dubenėlio garuojančio ir skanaus plovo? Lietuvoje turbūt būtų sunku rasti lietuvį, kuris nemėgtų plovo. Nors plovas ypač populiarus daugybėje Azijos, Balkanų ir kitose aplinkinėse šalyse, Lietuva taipogi nėra išimtis.

Avižinių dribsnių ir bananų blyneliai be miltų (3)

4 ingredientai, 4 žingsneliai ir Jūsų blyneliai jau garuoja ant stalo! Paprasčiau ir būti negali. Šie blyneliai skirti sveikiems ir sotiems pusryčiams ir ypač tiems, kas sportuoja ir skiria ypatingą dėmesį kūno linijoms.

Skanieji medaus sausainiai

Sausainiai greitai pagaminami, įtrūkę ir tikrai skanūs.

Pikantiška žuvienė (13)

Sriuba pavyko labai skani.