Mados keičiasi ne tik ant podiumų, bet ir lėkštėse. Šiandien virtuvėse karaliauja įvairiausios sėklos, dažnai pavadinamos „supermaistu“.
© Daigintos mintys

Sezamų sėklos vartojamos jau nuo senų laikų, bet persipynus įvarioms pasaulio virtuvių kultūroms, jas vėl atrandame iš naujo. Vieni jas vertina dėl aukštos maistinės vertės, kiti – dėl skoninių savybių. Šiose sėklose daug mikro ir makroelementų, o ypač vario, kalcio ir mangano, taip pat B grupės vitaminų, antioksidantų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Sezamų aliejus puikiai tinka kepimui.

Sezamo sėklas galima valgyti ir daigintas. Sėklas daiginimui reikėtų brinkinti apie 4-6 valandas. Daiginimo metu perplauti porą kartų per parą (ar dažniau). Priklausomai nuo temperatūros ir sėklų daigumo, sudygsta per 2-3 paras. Valgyti daiginti sezamai tinkami tada, kai daigelis būna sėklos ilgio.

Sezamų sviestui tahini abejingų neliks. Jį visai paprasta pasigaminti namuose. Tahini gaminamas iš baltų arba juodų sezamo sėklų. Pagamintas iš pastarųjų yra kartesnis. Beje, tahini labai kaloringas, nes sezamo sėklose yra apie 50 proc. aliejaus!

Taigi, tahini pagaminti reikės:

100 g sezamų sėklų;
5 (ar daugiau) šaukštų sezamo arba alyvuogių aliejaus;
1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių;
1/3 arb. šaukštelio druskos.

Sezamo sėklas lengvai apskrudiname storapadėje keptuvėje. Skrudinant reikia mikliai maišyti, nes sėklos gali pradėti svilti. Iš keptuvės išberiame atvėsti į kitą indą. Atvėsusias sėklas sumaišome su druska, citrinos sultimis ir dalimi aliejaus ir malame smulkintuvu. Bemalant pamažu supilame likusį aliejų ir smulkiname tol, kol masė taps vienalytė. Jei masė labai tiršta, galima atskiesti dar aliejumi.

Štai ir viskas! Skanaus!

Sezamo paslaptys: sėklų nauda ir tahini receptas
© Daigintos mintys

Ragaukite su pjaustytomis daržovėmis, naudokite kaip užtepą ar padažą. Tahini – vienas iš humuso dalių. Tokį sezamų sviestą galima pasigaminti ir iš daigintų sezamų. Daiginti sezamai turi natūralios drėgmės ir juos daug lengviau sumalti buitinėmis sąlygomis, o ir skonis kitoks, nes daigintos sėklos nėra skrudinamos.

Daigintos mintys
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Japoniją pribaigė ne atominė bomba, o Stalino sprendimas? (250)

Šiemet buvo minimos 72-osios Hirosimos bombardavimo metinės. JAV branduolinio ginklo panaudojimas...

R. Sadauskas-Kvietkevičius. Liūdnas teroristų likimas (25)

Terorizmas nekeičia pasaulio ir tai labiausiai erzina pačius teroristus, kurie bando įsivaizduoti,...

Darbas, kuriame jaunystė – abejotinas privalumas

Tarp jaunų parlamentarų rinkėjai dažniausiai mini didžiųjų partijų lyderius, o kiti jauni...

Gelbėtojai įspėja: šeštadienį vakare siaus škvalas, stambi kruša (13)

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad šeštadienį šalį siaubs audra.

Atgijęs Latvijos krepšinis: auksinė karta – pakeliui į šlovės olimpą specialiai Krepšinis.lt iš Rygos (114)

Latvija prieš Lietuvą. Rungtynės Rygos arenoje, į kurias bilietai ištirpo akimirksniu. Akistata,...

Nemaitonių kaime – tragiška nelaimė: prie namų nuskendo du vaikai papildyta 19.39 (68)

Šeštadienį Kaišiadorių rajone esančiame Nemaitonių kaime mirė du mažamečiai. Prie namų...

Kovos su terorizmu ekspertas: ruoškimės, tuoj teroristai panaudos naują ginklą (269)

Ateityje teroristų ginklu dideliuose Europos miestuose gali tapti valdomi dronai su sprogmenimis. Tai...

„Karklės“ dalyvių stilius traukė akį: išsiskyrė keisčiausiais įvaizdžiais (3)

Vainikuoti 2017 metų vasarą ir ištraukti iš spintos dar nespėtus pademonstruoti stilingus...

J. Lopez specialistė atskleidė jos grožio paslaptis – stebuklingų priemonių ieškokite savo virtuvėje

Rugpjūtis – saulės ir karščio nualintų plaukų mėnuo. Šis scenarijus kartojasi kiekvienais...

Aprangos kodas: žmonės, kuriems galioja „švaraus stalo“ etiketas biure (16)

Penktadienį DELFI Stilius lankėsi vienoje didžiausių draudimo bendrovių „Gjensidige“ . Tik...