Putino uogų antpilas veiksmingai gydo kosulį, peršalimą, padeda atsikratyti spuogų ir inkštirų. Be to, šios uogos pasižymi ir gastronominiu patrauklumu. Iš putino uogų galima ruošti kisielių, kompotą, sultis, sirupą, želę, trauktines ir su mėsos patiekalais puikiai derančius prieskonius.

Rinkti putino uogos naudingiausios tada, kai pašąla. Tiesa, didelės sultingų putino uogų kekės labai vilioja paukščius, taip kad gal ir neverta atidėti uogų rinkimo rudens pabaigai. Optimalus putino uogų rinkimo būdas – nupjauti uogas kartu su žiedynkočiais, kad liktų nepažeistas itin trapus uogų minkštimas.

Jei norite paruošti putino uogas ilgam saugojimui, kartu su žiedynkočiais jas išbarstykite plonu sluoksniu, kurį laiką džiovinkite uogas natūraliu būdu, vėliau procesą užbaikite uogas džiovindami 40-60 laipsnių temperatūroje orkaitėje arba džiovyklėje ir tik vėliau nuimkite žiedynkočius. Uogas suberkite į popierinį arba medžiaginį maišelį ir laikykite vėsioje saugoje vietoje. Tokiu būdu apdorotų uogų laikymo terminas iš esmės yra neribojamas.

Kartoką uogų skonį pašalinsite 5-6 min. subėrę jas į verdantį vandenį. Jei uogas rinkote po šalnų, jas paruošite vartoti štai šiuo būdu: įšalusias uogas nuplikykite verdančiu vandeniu, jas sutrinkite, vėl užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 10 min. Skonį pagerinsite citrinos griežinėliu ar šaukšteliu medaus.

Tenka pripažinti, kad po terminio apdorojimo uogos netenka dalies gydomųjų savybių, todėl patartina vartoti šviežias šių uogų sultis arba iš jų ruošti želę. Putino uogos puikiai tinka želei ruošti, nes jų sudėtyje daug pektino. Pertrinkite uogas naudodami sietelį, sumaišykite su cukrumi lygiomis dalimis, tada masę sukrėskite į stiklainius ir dėkite į šaldytuvą. Gautą želę šaldytuve galima laikyti ganėtinai ilgai.

Galite rinktis ir kitokį putino uogų želės paruošimo variantą. 1 kg uogų perrinkite, nuplaukite ir užpilkite 5-6 min. verdančiu vandeniu, o po to suverskite į kiaurasamtį. Uogas suberkite į emaliuotą indą, užpilkite šiltu 35-40 laipsnių temperatūros vandeniu ir laikykite tol, kol uogos suminkštės. Tada jas pertrinkite naudodami sietelį. Gautą uogų masę sumaišykite su 1 kilogramu cukraus ir virkite ant nedidelės ugnies apie valandą. Karštą želę perkelkite į sausus 0,5 l stiklainius ir uždėkite dangtelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt