Gėlių virtuvė

Daug gėlių yra pripažintos tikrais delikatesais. Kai kurios iš jų yra skanesnės ir gražesnės už vaisius bei naudingesnės už daržoves.

Dažniausiai iš gėlių darželių į lėkštes patenka chrizantemos, rožės, kvapiosios našlaitės, medetkos, ramunėlės, nasturtos, levandos, kiaulpienės. Jos puikiai tinka patiekalams papuošti.

Pamėginkite gėlių žiedlapius sudžiovinti arba užšaldyti ledo gabaliukuose. Tokie gabaliukai su žiedlapiais gražiai atrodo kokteilio taurėje.

Jauni lapeliai ir žiedlapiai tinka kaip prieskoniai sriuboms, salotoms, antriesiems patiekalams. Jos suteikia maistui rafinuotą, pikantišką, šviežią skonį.

Valgomos gėlės turi tonizuojančių, stiprinančių savybių. Jose daug mineralų, vitaminų P, E bei B grupės vitaminų, karoteno, askorbo rūgšties. Ar žinote, kad vitamino C nasturtose yra daugiau negu serbentuose? Ryški, sodri žiedlapių spalva rodo, kad juose yra daug naudingų medžiagų!

Maistui geriausia naudoti gėles iš nuosavo sodo, nes pirktos gėlės gali būti apdorotos chemikalais.

Salotos su viendienėmis

Produktai:

300 g žaliųjų šparagų, 200 g šaldytų virtų krevečių, 3 valg. š. majonezo, 1 arb. š. citrinos sulčių, druskos, šviežiai maltų pipirų, viendienių žiedlapių.

Gaminimas:

Suriškite į pundelį šparagus, pastatykite juos vertikaliai į gilų puodą su verdančiu vandeniu ir apvirkite pasūdytame vandenyje 8 min. Šparagus galima išvirti ir ant garų.

Krevetes sudėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir pavirkite 3 – 5 min. Tada vandenį nupilkite.

Sumaišykite majonezą su citrinos sultimis, druska ir pirpirais.
Nuplaukite viendienių žiedlapius ir juos nusausinkite.
Išdėliokite ant lėkštės virtus šparagus, krevetes ir gėles. Apipilkite produktus padažu.

Keksiukai su rožių žiedlapiais

Produktai:

375 g miltų, 65 g cukraus, 1 valg. š. kepimo miltelių, ½ arb. š. druskos, 1 kiaušinis, 225 ml pieno, 75 g lydyto sviesto.

Papuošimui:

2 rožių žiedlapiai, 2 kiaušinių baltymai, 80 g cukraus pudros.

Gaminimas:

Rožių žiedlapius pamerkite į plaktus kiaušinių baltymus, o tada apvoliokite cukraus pudroje. Ant aliuminio folija išklotos skardos išdžiovinkite žiedlapius 35 laipsnių karščio orkaitėje.

Viename inde sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Kitame – kiaušinius, pieną ir lydytą sviestą. Tada supilkite viską į vieną indą ir užmaišykite tešlą.

Ištepkite riebalais keksiukų formeles. Supilstykite į formeles tešlą. Kepkite keksiukus 20 – 25 min. 200 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusius keksiukus papuoškite rožių žiedlapiais.

Sumuštiniai su medetkomis

Produktai:

1 indelis krabų mėsos, 1 indelis konservuoto tuno savo sultyse, 300 g grietinės, 4 valg. š. majonezo, 2 valg.š. smulkintų krapų, 2 valg. š. kaparėlių, 12 riekių duonos, baltų maltų pipirų, sauja medetkų žiedlapių.

Gaminimas:

Išimkite krabų mėsą ir tuną, leiskite nuvarvėti sultims.

Sumaišykite grietinę, majonezą, druską ir pipirus. Trečdalį padažo nupilkite ir padėkite į šaldytuvą. Antrą trečdalį sumaišykite su krabų mėsa, 1 valg. š. krapų ir 1 valg. š. kaparėlių. Likusį trečdalį sumaišykite su tunu ir likusiais krapais bei kaparėliais.

Paskrudinkite duonos riekes. Aptepkite jas krabų ir tuno kremais ir suglauskite. Ant viršaus uždėkite atšaldyto majonezo bei grietinės padažo. Papuoškite medetkų žiedlapiais.

Žuvis su levandų padažu

Produktai:

8 vnt. kefalių (arba 800 g tilapijų) filė, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 100 g sviesto, 5 žydinčios levandos, salotų lapų, druskos, 1 citrinos sultys.

Marinatui: 2 valg. š. chereso ir 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 3 valg. š. vyno acto, 1 skiltelė smulkinto česnako, druskos, pipirų.

Gaminimas:

Kepkite žuvį keptuvėje su alyvuogių aliejumi maždaug 8 min., tada padėkite ją į šiltą orkaitę.

Keptuvėje ant sviesto su žiupsneliu druskos 2 – 3 min. pakepinkite levandų žiedlapius.

Sumaišykite produktus marinatui.

Ant lėkštės išdėliokite salotų lapus, apšlakstykite juos marinatu. Ant viršaus paguldykite žuvį. Užberkite kepintų levandų žiedlapių, papuoškite citrinos skiltelėmis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją