Taip kiekvienais metais – kokį dar neragautą obuolių pyragą iškepti.. klausiat, kodėl negalima kepti to paties ar pačio mėgstamiausio. Atsakau: man NUO-BO-DU. Kai tik pripranti prie to pačio skonio (o tas atsiranda po kelių kartų valgymo), nebegali patirti džiaugsmo nuo pirmojo patiekalo kąsnio.

Gana, apie pirmus obuolių pyrago kartus, juk nieko stebuklingo neišrasi, tačiau ši pyrago versija pas mus virtuvėje buvo pirmąkart. Ir kaip ir daugelis prancūziškų šedevrų reikalauja dėmesio, atidumo ir švelnumo.

Ragaujant sakyčiau, gal kiek saldoka, todėl rekomenduoju naudoti kuo rūgštesnius obuolius.

Obuolių pyragui paruošti reikės (8 asmenims):

Tešlai:

1 puodelio miltų
1 kiaušinio trynio
1/2 a.š. druskos
1 a.š. cukraus pudros
2 v.š. šalto vandens
70 g sviesto

Miltus sumaišiau su cukraus pudra ir druska, įtarkavau sviestą ir rankomis jį įmaišiau į miltus, kol gavos smulkūs trupinukai.

Kiaušinio trynį sumaišiau su šaltu vandeniu ir pamažu minkant supyliau į miltų mišinį. Viską gerai išminkiau iki vientisos masės, susukau į kamuoliuką ir įdėjus į maistinę plėvelę, laikiau šaldytuve apie 30 minučių.

Pyrago įdarui:

6-7 vidutinio dydžio rūgščių obuolių
100 g cukraus
40 g sviesto
1 vanilės ankšties

Didelėje keptuvėje ištirpinau sviestą, supyliau cukrų ir maišiau tą masę apie 2 minutes, įdėjau vanilės ankštį. Tuomet sudėjau luptus ir į aštuntadalius supjaustytus obuolius, ant vidutinės ugnies kart nuo karto vartydama (lengvai maišydama) obuolius šildžiau apie 30 minučių. Nuo obuolių atsirado drėgmės ir sirupas ilgiau verdant vis tirštėjo.

Nukėlus nuo ugnies, vėsinau apie 15 minučių, išėmiau vanilės ankštį.

Pyrago paruošimas kepti. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, tada iš tešlos iškočiokite blyną apie 26-28 cm skersmens.

Pasiruoškite kepimo indą apie 25 cm skersmens, į dugną sudėkite ratu obuolius (atsargiai, jie minkšti). Tuomet uždėkite tešlos blyną, kraštukus sudedant į kepimo indą, tešloje padarykite su šakute skylutes išeiti orui.

Kepiau 10 minučių 220 laipsnių kaitroje, tuomet sumažinus temperatūrą iki 190, kepiau 25 minutes ir vėsinau apie 10 minučių. Pasiruoškite lėkštę, kur tilps pyragas ir ja uždengus kepimo indą greitai apverskite aukštyn kojomis. Atsargiai atkelkite kepimo indą nuo lėkštes ir turėjote gauti štai tokį vaizdą. Prieš valgant užbarsčiau malto cinamono.
Šaltinis
Temos
Bubblekitchen