Tiems, kurie šią vasarą šaltibarščių jau spėjo atsivalgyti, prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen rekomenduoja penkių skanių šaltų sriubų receptus – nuo egzotiškos iki gurmaniškos ar net saldžios.

„Per didžiuosius karščius pastebime, kad labai pakilo įvairių daržovių, ypač agurkų, taip pat burokėlių pardavimai. Daugiau buvo nuperkama ir paprasto jogurto bei kefyro. Pardavimai leidžia manyti, jog šaltos sriubos – vienas priimtiniausių būdų atsigaivinti“, – teigia prekybos tinklo Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Prancūziška šaltsriubė „Vichyssoise“

Jums reikės:

poro, svogūno,
2 bulvių,
700 ml vištienos sultinio,
50 g sviesto,
skiltelės česnako,
ryšulėlio svogūnų laiškų,
50 ml grietinėlės,
druskos,
baltųjų pipirų,
muskato pagal skonį.

Gaminimas

Išlydykite puode sviestą ir apkepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną bei porus (naudokite tik baltąją dalį). Suberkite kubeliais supjaustytas bulves ir supilkite sultinį. Virkite 30 min. Leiskite sriubai šiek tiek atvėsti ir sutrinkite elektrinu plaktuvu. Suberkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę ir pusę nurodyto kiekio grietinėlės.

Statykite puodą su sriuba vėl ant ugnies ir kaitinkite beveik iki užvirimo, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Išpilstykite sriubą į lėkštes, pagardinkite likusia grietinėle, papuoškite smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Šalta jogurtinė indiška sriuba

Jums reikės:

500 g natūralaus jogurto,
500 g vištienos sultinio,
šaukštelio smulkinto imbiero,
2 agurkų,
1 arbat. šaukštelio Kajeno pipirų,
3 šak. mėtos,
3 šak. kalendros,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Vištienos sultinys turi būti šaltas ir be riebalų. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles. Perpjaukite, išimkite sėklas. Smulkiai supjaustykite. Smulkiai supjaustykite ir agurkus bei žalumynus. Jogurtą plakite plaktuvu ir po truputį pilkite sultinį.

Kai supilsite visą sultinį, dar porą minučių plakite. Visus supjaustytus ingredientus sumaišykite ir užpilkite jogurtu bei sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite atšaldytą.

Žalioji šaltsriubė (Soupa verde frio)

Jums reikės:

50 g salotų lapų,
2 agurkų,
3 laiškinių svogūnų,
50 g špinatų,
saliero stiebo,
šiek tiek petražolių,
200 ml vištienos sultinio,
pusės stiklinės majonezo,
pusės stiklinės grietinėlės,
pusės arbatinio šaukštelio druskos,
pusės šaukštelio pipirų.

Gaminimas

Daržoves supjaustykite ir sudėkite į maisto smulkintuvą. Paruoškite piurė. Atskirame dubenyje sumaišykite visus sultinio ingredientus. Supilkite į daržovių piurė ir plakite apie minutę. Prieš patiekdami pora valandų laikykite šaldytuve. Papuoškite šviežių mėtų šakele.

Gazpačo

Jums reikės:

50 g duonos Ciabatta,
pomidoro,
125 ml vandens,
keleto agurkų,
125 ml alyvuogių aliejaus,
raudonosios paprikos,
2 skilt. česnako,
60 ml raudonojo vyno acto,
arbat. šaukštelio cukraus,
druskos pagal skonį.

Gaminimas

Duoną užpilkite vandeniu ir palikite penkioms minutėms. Rankomis „nugręžkite“ duoną ir dėkite ją į indą su pomidorais, agurkais, paprika ir česnako skiltelėmis. Sutrinkite elektriniu plaktuvu, įpilkite acto ir aliejaus, gerai išmaišykite. Pasūdykite, įberkite cukraus.

Perkoškite trintas daržoves per sietelį ir gautą sriubą dėkite į šaldytuvą dviems valandoms. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite pomidoro bei agurko griežinėlių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Vengriška saldžioji šaltsriubė

Jums reikės:

2 stikl. vyšnių,
80 g cukraus,
800 ml vandens,
100 ml grietinės,
žiupsnelio druskos,
šaukšto miltų.

Gaminimas

Sumaišykite grietinę su miltais, druska ir šaukšteliu cukraus. Į puodą suberkite vyšnias (kauliukus išimkite), cukrų ir užpilkite vandeniu. Ant silpnos ugnies kaitinkite apie 10 min. Į puodą su vyšniomis supilkite grietinę ir dar pavirkite apie 5 minutes. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite sriubai atvėsti.

A. Rasmussen ragina nebijoti išmėginti dar neragautų šaltų sriubų receptus ir nemanyti, kad atsigaivinti galima tik šaltibarščiais: „Tai tik keletas sriubų receptų, kurias galite pasigaminti namie, nesugaišdami daug laiko prie viryklės. Jomis ne tik atsigaivinsite, bet ir pasisotinsite bei įgausite reikiamos energijos smagioms vasaros pramogoms.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)