Picerijų tinklo „Čili pica“ vituvės šefė Liucija Makovska sako, kad nepakeičiamų produktų nėra ir siūlo keletą idėjų, kaip kasdienį savo valgiaraštį padaryti sveikesnį ir pilnavertiškesnį.

Nauji kulinariniai štrichai salotose

Salotos šiltuoju metų laiku neretam tampa pagrindiniu patiekalu, todėl dažnai renkamasi sotesnes, su mėsa, žuvimi, bulvėmis ar sūriu salotas. Jos puikiai numalšina alkį per daug neapsunkindamos skrandžio. Tokios salotos turi daug energinės vertės, tačiau mažai maistingųjų medžiagų. Liucija Makovska siūlo peržiūrėti salotų sudėtį ir kaloringus bei mažiau naudingus produktus pakeisti vertingesniais. Pavyzdžiui, populiariose Nicos salotose su tunu virtuvės šefė bulves rekomenduoja pakeisti maistingesnėmis kuskuso kruopomis.

Kur kas drąsesnes improvizacijas didžiausio picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo su daugelio mėgstamomis Cezario salotomis su vištiena. Pirmiausiai šefė siūlo pusę naudojamų romaninių salotų pakeisti lapiniais kopūstais (kale). Dar visai neseniai pasaulį užkariavę lapiniai kopūstai vertinami dėl vitaminų ir mineralų gausos.

Cezario salotose naudojamus duonos skrebučius, negalinčius pasigirti maistine verte, L. Makovska siūlo keisti avinžirnių skrebučiais. Kaip juos paruošti? Kad nereikėtų iš vakaro avinžirnių mirkyti ir paskui ilgai virti, galima naudoti konservuotus avinžirnius. Juos reikia nusunkti, apibarstyti druska, šiek tiek alyvuogių aliejaus, jeigu mėgstate aštresnį maistą, galima pagardinti maltais aitriaisiais pipirais. Viską sumaišome, dedame į skardą ir iki 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje pakepiname apie 20 min. Sveiki ir maistingi avinžirnių skrebučiai paruošti.

Ne mažiau svarbi ir salotų padažo maistinė vertė. Picerijų tinklo virtuvės šefė rekomenduoja atsisakyti dažnai naudojamo riebaus majonezinio padažo. Kur kas sveikesnis ir naudingesnis pasirinkimas:

100 g anakardžių riešutų (apie 1 val. išmirkytų šiltame vandenyje)
100 ml vandens
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštas garstyčių
2 skiltelės česnako
1 arb. šaukštelis Vorčesterio padažo
1 arb. šauktelis kaparėlių
žiupsnelis jūros druskos

Viską sutriname trintuvu iki tyrelės ir gardiname naujoviškas Cezarios salotas.

Vietoj mėsos – daržovių maltinukai

Mėsa yra naudinga organizmui, tačiau sveika karts nuo karto ją pakeisti daržovių gausesniu patiekalu. L. Makovska siūlo pasigaminti daržovių maltinukų – falafelių. Pasak šefės, juos galima ruošti įvairiai: su lęšiais, su kuskusu, su batatais. Virtuvės šefė siūlo išbandyti falafelius su lęšiais.

Reikės:

2 stiklinių išvirtų rudųjų lęšių
1 stilinę karštame vandenyje išmirkytų anakardžių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
apelsino žievelės nutarkuotos nuo pusės apelsino
3 šaukštų avižinių dribsnių
petražolių

Viską sutriname mėsmale arba kokteilinėje, paskaninam šviežiai maltais juodaisiais pipirais, formuojam maltinukus ir kepame orkaitėje apie 20 min. arba keptuvėje. Kepant keptuvėje rekomenduojama naudoti kokosų aliejų. Iškeptus maltinukus galima patiekti su žalumynais, šviežiomis daržovėmis. Prie šių daržovių maltinukų puikiai tiktų jau minėtas sveikesnis Cezario salotų padažas.

Lietuvių virtuvėje populiarūs ir makaronai su įvairiais pagardais. Verdant makaronus, labai svarbu jų nepervirti, nes pakinta angliavandeniai ir jie tampa lengviau įsisavinami. Dar saugesnis ir sveikesnis būdas – miltinius makaronus keisti cukinijų „makaronais“. Cukiniją reikia supjaustyti ilgais, plonais šiaudeliais. Tam galima naudoti specialią tarką, arba tiesiog pjaustyti ranka.

Cukiniją reikia perpjauti per pusę, išimti visas sėklas ir tuomet pjaustyti plonomis juostelėmis/šiaudeliais, panašiais į „tagliatelle“ makaronus (plokščius spagečius). Gautus „spagečius“ galima nuplikyti karštu vandeniu ir, išmaišius su pesto padažu, patiekti valgyti. Jie puikiai tiks ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją