Anot jo, „renkantis vyną, kaip ir merginą, svarbu viskas – nuo išvaizdos iki charakterio, tačiau užvis svarbiausia – šį sprendimą priimti pačiam“. O jei nedrąsu – visada galima pasinaudoti specialistų patarimais. Lietuvos vyno ekspertų komisija balandžio mėnesį išrinko geriausius metų vynus. G. Jašinskas pristato ryškiausius nugalėtojus ir šiemet vyraujančias vynų „mados“ tendencijas.

Vienuoliktame Lietuvos vyno čempionate aklos degustacijos metu iš kelių šimtų vynų buvo renkami geriausi Lietuvos importuotojų ir gamintojų pateikti vynai. Jie skirstomi į kategorijas: „Riesling“, Naujojo pasaulio, baltieji bei raudonieji Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Portugalijos, natūraliai saldūs, putojantys, likeriniai vynai. Daugiausiai balų surinkę pelnė aukso, sidabro ir bronzos medalius, o absoliutūs kategorijos lyderiai įvertinti „Geriausių“ apdovanojimais.

Pasak čempionato vertinimo komisijos nario G. Jašinsko, šiais metais dėmesio centre atsidūrė spalva, kvapu ir skoniu išraiškingiausi vynai, kuriais neabejotinai turėtų susidomėti tiek išprusę vartotojai, tiek ir pirmą kartą laikantys vyno taurę. Ekspertas tarp šių metų „Geriausių“ išskiria kelis vynus, kurie labiausiai įsiminė savo išvaizda, kvapu bei skonio intensyvumu.

„Iš vynų nugalėtojų pirmiausia verta išbandyti vokiškąjį rieslingą – „Dr. Burklin Wolf“ vyną „Wachenheimer Altenburg Pfalz Q.b.A.“ (2012 m.). Jo buvo pagaminta labai mažai, todėl jis greičiausiai dings iš lentynų. Šis vynas pasižymi subalansuotu minerališku, ryškiu, ilgai išliekančiu vaisių skoniu “, – pataria G.Jašinskas.

Tarp ryškiausių vynų – Ispanijos ir Portugalijos raudonojo vyno kategorijos nugalėtojas vynas „Atalaya Alaya Almansa DO“ (Ispanija, 2012 m.). Gaminamas iš „Garnacha Tintorera“ vynuogių ir brandinamas ąžuolo statinėse 15 mėnesių, šis vynas pasižymi ryškiais prinokusių tamsiųjų uogų kvapais. Panašus savo stiliumi ir Italijos raudono vyno kategorijos nugalėtojas, kompanijos „Cantine San Marzano“ jubiliejinis vynas „Anniversario 62 PriManduria DOP“ (2010 m.). Jis buvo pagamintas iš labai senų „Primitivo“ vynmedžių derliaus, todėl yra intensyvios rubino spalvos ir pasižymi vaisių, slyvų ir vyšnių uogienės aromatu.

Ekspertas atkreipia dėmesį į čempionate išryškėjusią naują tendenciją – Naujojo pasaulio vynai tampa subtilesnio skonio, o Europos – intensyvesnio. „Tai priešingas judėjimas nei buvo prieš penkerius metus“, - sako ekspertas. Iš Naujojo pasaulio vynų savo sodrumu ir ryškiu uogų išsiskyrė Čilėje pagamintas „Viña Maipo“ vynas „Gran Devocion Syrah - Petite Syrah Valle de Maule“.

G.Jašinskas įsitikinęs, kad tarp šių metų nugalėtojų ir vyno žinovai, ir mėgėjai tikrai išsirinks labiausiai patinkančią rūšį ir pavadinimą. „Lietuvos vyno mėgėjai yra racionalūs – jie moka pinigus ne už mistinę aurą, o už aukštą kokybę, kurią, kalbant apie vyną, galima nusakyti trumpai – išraiškingas ir turtingas skonis“, – pasakoja garsus vyno ekspertas.

Susipažinti su visais Lietuvos vyno čempionato nugalėtojais bus galima tarptautinės parodos „Vyno dienos“ metu, kuri įvyks gegužės 29-30 dienomis parodų rūmuose „Litexpo“.

Apie Lietuvos vyno čempionatą:

Lietuvos vyno čempionatą nuo 2005 metų organizuoja Lietuvos someljė asociacija su pagrindiniais vyno platintojais. Vynus vertina kviestinė geriausių Lietuvos vyno ekspertų komisija. Šiemet tarp komisijos narių – rašytojas Aidas Puklevičius, „Burbulio vyninės“ savininkas Vaidotas Burbulis, „Verslo žinių“ redaktorė Beatričė Laurinavičienė, „Mineralinių vandenų“ vyno ekspertai Gintautas Jašinskas, Petras Jarašiūnas ir daugybė kitų.

Aklos degustacijos metu dalyvauja nuo 8 iki 13 vertintojų, kurie ragaujamą vyną vertina 100 balų sistemoje. Vynai, kurie pirmajame etape pelno 87 ir 86 balus, apdovanojami bronzos medaliais, gavę 88 balus – sidabro. Tie vynai, kurie gauna 89 ir daugiau balų, patenka į finalinį etapą ir degustuojami dar kartą. Jei antrą kartą vynai įvertinami 90 ar daugiau balų, jie gauna aukso medalius, o absoliutūs kategorijos nugalėtojai įvertinami „Geriausių“ apdovanojimu.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją