MIELINIAI PARŠELIAI

Pradžiuginkite vaikučius štai tokiomis žavingomis mielinėmis bandelėmis.

Produktai:

Tešlai:

250 g miltų
100 ml šilto pieno
15 g cukraus
30 g lydyto sviesto
1 kiaušinio
0.5 kubo mielių
druskos

1 mažo plakto kiaušinio
kmynų
juodųjų pipirų
vandens

Mėgstamo įdaro paršeliams (tai gali būti kumpis su sūriu, virta vištiena su grybais, įvairios daržovės, krabų lazdelės ir kt.)

Kaip gaminti:

1. Mieles ištrinkite su cukrumi ir dalimi pieno. Įsijokite miltus ir gerai išmaišykite. Sudėkite visus kitus likusius produktus, gerai išmašykite. Suminkykite viską į kamuoliuką ir palikite šiltai kildintis, kol padvigubės. Užtruks apie valandą.

2. Kai tešla padvigubės, iškočiokite 4 mm storio lakštą. Iš jo stiklinės ar formelių pagalba išpjaukite 20 žiedų su 7 cm skersmeniu (kūnams) ir 10 žiedų su 2.5 skersmeniu (nosims). Padarome 20 tešlos juosteliu ausims (2 cm).

3. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi dėkite didesnį skritulį. Ant jo uždėkite įdaro ir užklokite kitu dideliu skrituliu. Kad geriau suliptų, kraštus galite patepti turimu išplaktu kiaušiniu. Taip padarykite su visais turimais skrituliais.

4. Teptuku išplaktu kiaušiniu ištepkite visus skritulius. Tepkite "blogąsias" nosyčių ir ausyčių puses ir prilipdykite prie jau suformuotų skritulių. Spustelkite lipdydami, kad kepant ausytes nenučiuožtų žemyn.

5. Nosies šnerves padarykite iš kmynų, dedant juos po 2 ant kiekvienos nosies. Iš juodųjų pipirų padarykite akytes. Kiaušinio plakiniu aptepkite ausytes ir nosis.

6. Paršiukus lengvai apdenkite ir palikite kilti dar valandą.

7. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus (apie pusvalandį).

VARŠKĖS SŪRIS SU ŽELE GABALIUKAIS

Velykiniam stalui siūloma daugybė sūrio receptų. Štai vienas- desertinio sūrio receptas, kuris nepaliks abejingų.

Produktai:

3 pakeliai varškės
2 pakeliai skirtingu spalvų žele
1 pakelis grietinėlės skonio žele
3 šaukštai cukraus

Kaip gaminti:

1. Žele pasidarome is anksto. Atskiruose induose iš abiejų skirtingų pokelių. Tik vandens pilame truputį mažiau, nei rašo ant pokelio. Tam, kad želė gautųsi tvirtesnė. Kai žele sutings, supjaustome ją nedideliais gabaliukais.

2. Grietinėlės skonio žele ištirpiname 300 ml vandens. Įmaišome varškę ir cukrų ir labai gerai išplakame. Sumetame sustingusius žele gabaliukus. Išmaišome.

3. Formą išklojame maistine plėvele. Supilame varškės masę. Paliekame šaldytuve per naktį.

4. Supjaustome gabaliukais ir mėgaujamės.

MORENGINIS TORTAS

Morenginiai lakštai kepami iš kiaušinių baltymų, todėl morenginis tortas pelnytai priskiriamas prie Velykinių patiekalų. Prašmatnus, lengvas, sodraus skonio tortas.

Produktai:

Morenginiams lakštams:

4 baltymų
1 puodelio cukraus
2/3 stiklinės skaldytų mėgiamų riešutų
1/3 a.š citrinos rūgšties
žiupsnelis vyno akmens (jei turite)

Kremui:

300 ml plakamosios grietinėlės
1 v.š. cukraus
300 g juodojo šokolado
1 puodelio skaldytų mėgstamų riešutų

Kaip gaminti:

Lakštams:

1. Baltymus mažu greičiu plakame, kol suputos. Supilame citrinos rūgštį, 2 šaukštus cukraus, padidiname greitį ir plakame toliau. Kitus 2 v.š. cukraus beriame tik tada, kai pirmasis subertas cukrus bus visiškai išsiplakęs. Taip porcijomis suberiame ir išplakame visą cukrų. Pabaigoje įkrečiame žiupsnį vyno akmens. Atsargiai įmaišome riešutus.

2. Ant popieriaus nusipiešiame 4 stačiakampius dydžio 13x25cm (galite formą keisti pagal savo norus). Užtepkite baltymus ant stačiakampių ir kepkite orkaitėje lakštus tik po vieną skardą. Kepame 120 laipsnių temperatūroje apie 1.5-2 val., kol švelniai parus. Morengų lakštas bus iškepęs tada, kai popierius lengvai nusiima nuo morengo.

3. Atvėsinkite ir nuimkite popierių.

Kremas:

1. Šokoladą ištirpiname ant garų vonelės. 50 g pasiliekame torto papuošimui.

2. Šokoladą truputį atvėsiname ir teptuku aptepame lakštus iš vienos pusės.

3. Lakštus dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Tuomet iš kitos pusės aptepame vėl šokoladu, bet tik 3 lakštus. Vėl dedame į šaldytuvą.

5. Ketvirtoji, neaptepta pusė- bus apatinis torto lakštas.

6. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo.

7. Dedame į tortinę lakštą, neapteptąja puse į apačią. Ant jo tepame dalį grietinėlės. Dedame naują lakštą. Vėl tepame grietinėlę. Taip susluoksniuojame visus lakštus. Paskutine grietinėlės dalimi aptepame visą tortą. Suberiame riešutus ir sulaistome pasiliktu šokoladu.

MĖSOS ŽIEDAS SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS

Labai paprastai pagaminamas ir labai žavus, skanus bei pavasariškas mėsos žiedas šventiniam Velykų stalui.

Produktai:

1 kg maltos mėsos (kiaulienos- jautienos, ar vištienos, ar kalakutienos, ką mėgstate)
250 g apdžiūvusio batono
0.5 litro pieno
2 kiaušinių
10 putpelių kiaušinių
didelio svogūno
1 morkos
2 česnakų skiltelių
petražolių
druskos, pipirų
150 g sluoksniuotos bemielės tešlos
1 kiaušinio aptepimui

Kaip gaminti:

1. Batoną išmirkykite piene, nusunkite ir dėkite į didelį dubenį prie mėsos. Kiaušinių trynius įmaišykite į mėsą.

2. Putpelių kiaušinius kietai išvirkite, perliekite šaltu vandeniu, nulupkite.

3. Svogūną supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite stambiai, česnaką sutraiškykite ir kelias minutes pakepkite ant aliejaus.

4. Daržoves supilkite į mėsą, berkite žalumynus, gardinkite druska ir pipirais, mėgstamais prieskoniais. Gerai išmaišykite.

5. Kiaušinių baltymus išplakite iki standumo. Atsargiai įmaišykite į mėsą.

6. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis suformuokite mėsos žiedą. Vienodais tarpais įspauskite putpelių kiaušinius ir gražiai užlyginkite.

7. Mėsos žiedą puoškite iš sluoksniuotos tešlos išpjautomis gėlytėmis ar kitomis figūrėlėmis.

8. Visą žiedą, kartu su tešlos figūrėlėmis aptepkite kiaušinio plakiniu.

9. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių. Jei pradėtų svilti, pridenkite folijos lapu.

TUNO SALOTOS

Labai skanios, pavasariškai atrodančios tuno salotos, nesilaikantiems dietų ir mėgstantiems sočias salotas.

Produktai:

2 virtų bulvių
1 morkos
1 indelio konservuoto tuno
0.5 indelio konservuotų kukurūzų
mažo svogūnėlio
1 obuolio
1 skiltelės česnako
majonezo

Kaip gaminti:

Bulves išvirti ir supjaustyti mažais kubeliais. Suberti traiškytą česnaką. Viską suberti ant serviravimo lėkštės.

2. Svogūną labai smulkiai supjaustyti, dėti ant bulvių, užtepti plonytį sluoksnį majonezo.

3. Tuną susmulkinti. Sudėti ant majonezo į lėkštę.

4. Morką sutarkuoti stambiai. Obuolį supjaustyti mažais kubeliais. Sumaišyti su morka. Sudėti viską ant tuno. Užtepti plonytį sluoksnį majonezo.

5. Ant viršaus suberti gerai nusunktus konservuotus kukurūzus.

6. Palaikyti keletą valandų šaldytuve. Prieš patiekiant šonus papuošti traškučiais.

"KURMIO KALNELIS"

Labai pavasariškas tortukas. Papuošiantis Velykinį stalą ir labai pradžiuginsiantis vaikus. Juk atšilus orams ant vejos iškyla daug kurmių kalnelių.

Produktai:

Biskvitui:

140 g miltų
140 g cukraus
3 kiaušinių
3 šaukštų verdančio vandens
30 g vanilinio cukraus
20 g kakavos
1 a.š kepimo miltelių

Kremui:

400 g plakamosios grietinėlės
200 g kreminės varškės
140 g cukraus
50 ml karšto vandens
0.5 citrinos sulčių
3 mažų bananų
20 g želatinos
3 nedidelių bananų
jei turite kokiu šaldytų uogų

Kaip gaminti:

Gaminame kremą:

1. Bananus sutriname trintuvu ar per sietelį, į masę įmaišome kreminę varškę.

2. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos sultimis iki standumo.

3. Želatiną užpilame vandeniu, išbrinkiname ir ištirpiname ant vandens vonelės. Kai atvės supilame ją į varškės masę ir gerai išmaišome. Atsargiai įmaišome grietinėlę. Padedame šaltai. Kaskart vis pamaišome, kad nesustingtų į vieną gabalą.

Kepame biskvitą:

1. Trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius su cukrumi išplakame iki baltumo, plona srovele supilame karštą vandenį. Paplakame.

2. Atskirai išplakame baltymus iki standumo (apvertus neturi kristi iš indo).

3. Miltus išmaišome su kakava, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.

4. Į trynius suberiame miltų mišinį, gerai išmaišome. Atsargiai įmaišome išplaktus baltymus.

5. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 20-30 minučių.

6. Biskvitą atvėsiname. Išskobiame dubenėlį. Jį sulaistome vandeniu su citrina.

7. Į dubenėlį dedame per pusę išilgai pjaustytus bananus, suberiame, jei turime, uogas.

8. Ant viršaus krauname jau pradėjusį stingti kremą. Rankomis formuojame kauburėlį.

9. Ant viršaus suberiame išskobto biskvito trupinius.

10. laikome šaldytuve per naktį.

11. Vaišiname svečius ir džiuginame vaikus! :)

ŽALIOJI ŽIRNELŲ SRIUBA

Lengva, gaivinanti, pavasariška sriuba su mėtom ir citrina, tikrai neapsunkins skrandžio, bet sušildys žvarbiu oru.

Produktai:

1 litro vištienos arba daržovių sultinio
1 vidutinio dydžio svogūno
0.5 litro vandens
1 citrinos
ryšelio šviežių mėtų
400 g virtų ryžių
400 g šaldytų žirnelių
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Puode įkaitintame aliejuje apkepkite kubeliais pjaustytą svogūną. Supilkite sultinį ir vandenį, išspauskite vienos citrinos sultis, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę.

2. Sudėkite smulkintas mėtas (apie 2 v.š.), įdėkite šaukštelį druskos, pipirų ir užvirkite.

Suberkite šaldytus, neatšildytus žirnelius, virtus ryžius ir vėl užvirkite. Pavirkite keletą minučių.

3. Paragaukite, jei reikia, pagardinkite pipirais, druska, mėtomis ar šlakeliu citrinos sulčių.

NEKEPTAS MEDUOLIŲ IR BANANŲ TORTAS

Speju, labai daugelis žino šį tortą, tačiau, jei dar būtų neragavusiųjų, drąsiai rekomenduoju šį- labai gardų, labai greitai ir paprastai pagaminamą, pigiai kainuojantį torčiuką, kuomet nereikia, nei tešlų minkyti, nei biskvitų kept, o rezultatas tikrai vertas pagyrimų.

Produktai:

500 g šokoladinių meduolių
450 g grietinės
4-5 bananų
3 v.š. cukraus pudros

Kaip gaminti:

1. Grietinę išmaišykite su cukraus pudra.

2. Į sviestu pateptą formą sutrupinkite trečdalį visų meduolių. Supilkite apie ketvirtadalį kremo ir išdėliokite pusę visų riekelėmis pjaustytų bananų.

3. Vėl užpilkite ketvirtadalį kremo ir vėl užtrupinkite meduolių.

4. Sudėliokite paskutines likusias bananų riekeles ir užpilkite vėl kremu.

5. Tortą puoškite trupiniais- viršų ir šonus.

6. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

MOLIŪGŲ KISIELIUS DESERTUI

Lengviems, pavasariškiems, Velykiniams desertams siūlomas kisielius. Bet išvirti reikėtų jį ne skystą, o tirštą ir ne gerti, o šaukštu kabinti.

Produktai:

300 g nuvalyto moliūgo
2 vidutinio dydžio obuolių
15 džiovintų abrikosų
pagal skonį medaus
4 šaukštų krakmolo
200 ml vandens krakmolui išmaišyti
800 ml karšto vandens

Kaip gaminti:

1. Moliūgą ir obuolius, pjaustytus kubeliais, kepti 180 laipsnių temperatūroje, uždengus folija, apie 30 minučių, kol taps minkšti.

2. Abrikosus užpilti vandeniu, kad vos semtų, ir pavirti 15 minučių.

3. Keptus ir virtus minkštus vaisius sutrinti trintuvu iki tyrės.

4. Šaltame vandenyje išmaišyti krakmolą.

5. Tyrę praskiesti karštu virintu vandeniu, užvirti. Plonyte srovele į tyrę supilti išmaišytą krakmolą, nuolat maišyti. Užvirti, pavirti keletą minučių, kol kisielius taps tirštas. Jei kisielius nepakankamai tirštas,dar galima pridėti keletą šaukštų krakmolo, ištirpinto vandenyje.

6. Paragaukite kisielių, jei trūksta saldumo, pagardinkite medumi. Galite įdėti cinamono, ar gvazdikėlių.

7. Kraukite į taures ir tiekite.

KEPSNIAI "VOKELIAI" SU ŽALUMYNŲ ĮDARU

Šventiniai kepsniai su žaliuoju įdaru

Produktai:

2 vištos krūtinėlės (galima keisti kiaulienos sprandinės ar nugarinės kepsniais)
2 šaukštai aliejaus
125 ml sultinio (arba sauso balto vyno, kas nori pikantiškiau)

MARINATUI:

1 v.š. pesto
75 g grūdėtųjų garstyčių
maltų pipirų, druskos

Įdarui:

150 g špinatų lapų arba šaldytų špinatų
petražolių, bazilikų, gražgarstės, svogūnų laiškų- kokių turime šviežių ar šaldytų žalumynų
75 g tarkuoto fermentinio sūrio
1 v.š aliejaus

Kaip gaminti:

1. Krūtinėles padalyti pusiau ir išmušti plonai per plėvelę, kad nesudarkyti mėsos

2. Sumaišyti pesto padažą, garstyčias, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu aptepti mėsą ir palikti marinuotis.

3. Gerai nuplautus smulkintus špinatų lapus arba šaldytus špinatus patroškinti atidengtoje keptuvėje su šaukštu aliejaus. Sudėti pjaustytus šviežius ar šaldytus kitus žalumynus. Trumpai apkepti. Ataušinti.

4. Sumaišyti su tarkuotu sūriu, gardinti druska (nepadauginti, nes sūris sūrus) ir pipirais.

5. Ant kiekvieno mėsos gabalėlio krėsti žalio įdaro ir sulankstyti mėsos "vokelį". Jei reikia, sutvirtinti mediniais pagaliukais.

6. "Vokelius" apskrudinkite keptuvėje ant likusio šaukšto aliejaus ant labai didelės ugnies.

7. Į puodą supilti sultinį ar vyną. Sudėti "vokelius" ir troškinti dar apie 20 minučių.

Tiekti su mėgiamu garnyru.

"PAUKŠČIŲ PIENO" SALA

(Desertas tik tiems, kas nebijo mikrobangų krosnelių. Šiame recepte nėra kaip jų pakeisti)

Jeigu besiruošiant Velykoms pritrūkote laiko ir jo visiškai nebeliko deserto ruošimui, nebūtinai turite likti be deserto. Štai Velykinis desertas iš kiaušinių baltymų- "paukščių pieno" sala, kuriai iškepti tereikės 30 sekundžių.

Produktai:

3 kiaušinių baltymų (kambario temperatūros)
80-100 g cukraus (priklausomai nuo to, su kokiomis uogomis patieksite)
40 g juodojo šokolado

Trintų uogų ar uogienės

Kaip gaminti:

1. Baltymus, vis porcijomis pilant po 1 v.š. cukraus, išplakti iki standumo.

2. Šokoladą susmulkinti. Suberti į baltymus. Atsargiai išmaišyti.

3. Baltymų masę sudėti į 3 indelius, tinkamus mikrobanginėms. Dantų krapštuku apibrėžti apskritimą apie indelio kraštus, kad kepant "sala" nepriliptų prie indo sienelių.

4. Indelius dėti į mikrobanginę ir kepti didžiausiu galingumu 30 sekunžių. Tik tiek. Tikrai užteks.

5. "Salas" atvėsinti. Į lėkštutes, kuriose patieksite, pilti trintas uogas ar uogienę ir ant viršaus patupdyti "paukščių pieno" salas.

Šis desertas skiriasi nuo įprastų morengų. Gaunasi minkštas, purus desertas, panašus į "paukščių pieną".

GLAZŪRUOTI MĖSOS KUKULIAI

Jei jau kam nors pabodo paprasti Velykų zuikiai iš maltos mėsos, štai puiki alternatyva- sultingi, glazūruoti mėsos kukuliai su obuoliais.

Produktai:

500 g maltos mėsos (kiaulienos, vištienos ar kalakutienos)
1 svogūno
1 kiaušinio
1 nedidelio obuolio
1 v. šaukšto krakmolo
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių

Glazūra:

1 v.š. medaus
1 v.š. sojos padažo
1 v.š.citrinos sulčių
2 v.š. apelsinų sulčių

Kaip gaminti:

1. Obuolį nulupti, sutarkuoti labai smulkiai, sultis nuspausti.

2. Svogūną smulkiai supjaustyti. Į maltą mėsą dėti tarkuotą obuolį, svogūną, kiaušinį, krakmolą, prieskonius ir druską. Gerai išmaišyti. Padėti į šaldytuvą valandai.

3. Iš faršo formuoti kukulius, dėti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi ir kepti 225 laipsnių temperatūroje 15 minučių.

4. Glazūrai visus produktus sumaišyti. Ištepti kukulius ir dar pakepti 5 minutes.

5. Patiekti su mėgiamu garnyru.

MORKŲ- OBUOLIŲ APKEPAS

Tiems, kas ant šventinio stalo ieško sveikų desertų ir aplenkia riebius tortus bei pyragus, gali patikti šis morkų- obuolių apkepas.

Produktai:

4 morkų
3 obuolių
3 šaukštų cukraus (daugiau ar mažiau priklauso nuo obuolių rūgštumo)
70 g manų kruopų
2 kiaušinių
100 g grietinės
1 citrinos žievelės
30 g sviesto
cinamono
druskos

Kaip gaminti:

1. Morkas ir obuolius stambiai sutarkuojame.

2. Sumaišykite juos su kiaušinių tryniais, manų kruopomis, cukrumi ir grietine.

3. Įberkite cinamono, nutarkuotą citrinos žievelę ir žiupsnelį druskos.

4. Baltymus išplakite iki standumo. Įmaišykite į morkų masę.

5. Supilkite viską į sviestu išteptą formą. Viršų pašlakstykite tirpintu sviestu. Kepti 160 laipsnių temperatūroje aie pusvalandį (arba kol įbestas medinis pagaliukas bus sausas)

6. Patiekti galite vieną, su grietine, su uogiene ar švelniu padažu. (Aš patiekiau su naminiu vaniliniu padažu)

KEPSNIAI IŠ SŪRIO

Neturint ar nevalgant mėsos, nuostabius kepsnius galima išsikepti ir iš sūrio.

Produktai:

120 g tarkuoto fermentinio sūrio
0.5 svogūno (smulkiai pjaustyto)
90 g džiūvėsėlių
25 g manų kruopų
1 didelio kiaušinio
1 a.š. čiobrelių
1 a.š. garstyčių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Viską, išskyrus aliejų, sudėti į dubenį ir išmaišyti, vėliau išminkyti.

2. Paskaninti druska ir pipirais.

3. Suformuoti 8 kepsnelius.

4. Juos sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi.

5. Kepsnelius aptepti aliejumi.

6. Kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių arba, kol lengvai parus.

7. Patiekti su daržovėmis ir 1 a.š. garstyčių.

ĮDARYTI POMIDORAI

Produktai:

4 pomidorų
70 g ryžių
2 virtų kiaušinių
70 g virto kumpio ar dešros
1 trumpavaisio agurko
2 česnakų skiltelių
druskos, pipirų
krapų, petražolių

Kaip gaminti:

1. Pomidorus nuplaukite, nupjaukite viršūnėles ir išskobkite dalį minkštimo.

2. Česnakus sutraiškykite, sumaišykite su smulkintais žalumynais, smulkintu pomidorų minkštimu, smulkintais virtais kiaušiniais bei kubeliais supjaustytu kumpiu ar dešra.

3. Įpjaustykite agurką.

4. Išvirkite ryžius. Suberkite juos.

5. Pagardinkite druska ir pipirais. Galite įdėti truputį jogurto ar majonezo.

6. Įdarykite išskobtus pomidorus. Uždėkite viršūnėlę.

PYRAGAS "PASKENDUOLIS"

Šalia visų Velykoms siūlomų mielinių pyragų rekomenduoju pabandyti šį, netradicinio gaminimo mielinį pyragą, kuomet jo tešla, tiesiogine to žodžio prasme, paskandinama dubenyje.
Pyragas rezultate gaunasi dar skanesnis, nei įprasti mieliniai gardėsiai.

Produktai:

Tešlai:

100 g mielių
3 kiaušinių
1.5 pakelio sviesto (maždaug 300 g)
maždaug 1 kg miltų
2 v.š. cukraus
druskos

Įdarui:

Pora pakelių varškės
3 kiaušinių
kelių šaukštų cukraus

Mėgstamos uogienės

Kaip gaminti:

1. Mieles ištirpiname mažame kiekyje vandens su trupučiu cukraus. Paliekame 15 minučių.

2. Suberiame cukrų, įmušame kiaušinius, gerai išmaišome.

3. Maišydami supilame ištirpintą sviestą, 0.6 kg miltų ir žiupsnelį druskos. Gerai išmaišome.

4. Tešlą išverčiame ant miltais gausiai apibarstyto stalo.

5. Minkome tešlą, kol nebekibs prie rankų. Galima vos pridėti miltų, tik labai mažai, nes nuo miltų tešla darysis kieta.

6. Prisipilame dubenį vandens ir paskandiname jame tešlą.

7. Jei mielės šviežios ir tešlą užminkėte teisingai, tešla labai greitai išplauks į paviršių.

8. Iškilusią tešlą išgriebiame ir ant miltuoto stalo dar kartą perminkome su likusiais visais miltais.

9. Paliekam pusvalandžiui pridengtą, kad dar pakiltų.

10. Įdarui visus produktus gerai išsukame.

11. Skardoje maždaug 30x40 cm, išklotoje kepimo popieriumi, iš 3/5 tešlos suformuojame pyrago pagrindą su borteliais.

12. Sukrėčiame varškės įdarą. Išlyginame. Ant jo viršaus supilame uogienę (Jei ji kieta, truputį pašildome prieš pildami).

13. Iš likusios tešlos gaminame pyrago papuošimus.

14. Pyragą kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai parus.

"ROŽYTĖS"

Ne tik skanūs, bet ir gražūs, pavasariški pyragėliai su obuoliais

Produktai:

250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
4 obuolių
200 g cukraus
200 ml vandens

Kaip gaminti:

1. Obuolius nulupti, perpjauti per pusę ir supjaustyti labai plonomis juostelėmis (geriausia su skustuku).

2. Iš vandens ir cukraus išvirti sirupą. Galima įberti truputį cinamono. Obuolių juosteles sudėti į sirupą ir pavirti, kol suminkštės.

3. Tešlą iškočioti ir supjaustyti 30 cm ilgio ir 2 cm pločio juostelėmis.

4. Ant juostelių išdėlioti obuolių juosteles taip, kad pusė juostelės būtų ant tešlos, o pusė išlindusi.

5. Susukti į ritinėlį, gerai užtvirtinti.

6. "Rožytes" sustatyti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių.

7. Iškepusias apibarstyti cukraus pudra.

MALTOS MĖSOS IEŠMELIAI

Dar viena alternatyva Velykiniam zuikiui. Ir su pagaminimu užtruksite labai trumpai. Ir svečiai bus maloniai nustebinti, jei kiekvienas asmeniškai gaus po porą žavių iešmelių.

Produktai:

800 g maltos mėsos (kiaulienos su jautiena, vištienos ar kalakutienos)
2 kiaušinių
1 svogūno
4 česnako skiltelių
1 v.š. garstyčių
pora v.š.džiūvėsėlių
krapų, petražolių, bazilikų
druskos, pipirų
mėgstamų prieskonių

1.Svogūną supjaustykite kubeliais. Česnaką sutraiškykite.

2. Į faršą sudėkite svogūną, česnaką, įmuškite kiaušinius,sumeskite visus likusius ingredientus ir gerai išmaišykite.

3. Atsiriekite faršo rutuliuką, perverkite jį vandenyje išmirkytu iešmeliu ir suformuokite pailgą "dešrelę". Ją iš visų pusių suvilgykite aliejumi.

4. Kepkite orkaitėje ant griliaus ar keptuvėje.

KEKSIUKAI SU VYŠNIOM

Kartais žymiai smagiau pačiupti į ranką keksiuką, nei į lėkštę verstis gabalą pyrago. Ir net nereikia pasakoti, kaip labai juos mėgsta vaikučiai.

Šie keksiukai sodraus skonio, drėgni, juose idealiai dera juodasis šokoladas, vyšnios ir brendis (į vaikų porciją jo nepilti).

Produktai:

110 g juodojo šokolado
100 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniu
110 g miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
150 šaldytų vyšnių
1 v.š.brendžio (aš į pusę porcijos, skirtos vaikams, jo nepilu)

Kaip gaminti:

1. Svieste, ant labai mažos ugnies ištirpinti šokoladą. Atvėsinti.

2. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo, supilti šokoladą ir brendį. Gerai išmaišyti.

3. Įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Gerai išmaišyti.

4. Suberti atitirpdytas vyšnias, atsargiai išmaišyti.

5. Keksiukų formeles ištepti sviestu (jei turite silikonines ar popierines, tai nereikia). 3/4 formelių užpildyti tešla.

6. Kepti orkaitėje180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių. Keksiukai neturi visiškai iškepti- jie viduje turi likti drėgni, su traškia plutele iš išorės.

PYRAGAS SU PERSIKAIS

Lengvas, purus pyragas, su traškiu pagrindu, kvapniu minkštutėliu įdaru ir konservuotais persikais. Rekomenduoju tiems, kas labai mėgsta tradicinius varškės pyragus, bet jau nori išbandyti ką nors naujo (ir panašaus į varškinį pyragą).

Produktai:

Pagrindui:

125 g sviesto
125 g cukraus
1 kiaušinio
250 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
druskos

Įdarui:

150 g cukraus
3 didelių kiaušinių
300 g grietinės
300 g natūralaus jogurto
1 pakelio vanilinio pudingo
mažo indelio konservuotų persikų

Kaip gaminti:

1. Iš produktų pagrindui suminkykite tešlą. Valandą ją palaikykite šaldytuve.

2. Ne mažesnę kaip 26 cm skersmens formą, nuimamais aukštais kraštais, išklokite iškočiota tešla, padarydami maždaug 5 cm aukščio bortelius.

3. Ant tešlos dėkite kubeliais pjaustytus persikus.

4. Mikseriu išplakite kiaušinius su cukrumi iki baltumo. Sudėkite grietinę, jogurtą, pudingo miltelius ir dar gerai išplakite.Supilkite i formą ant persikų.

5. Kepkite apie valandą, kol pyragas graziai nurus. Nedarinėkite orkaitės durelių, kad pudingo įdaras nesubliūkštų.

6. Iškepusį įdarą atvėsinkite. Nors valandą palaikykite šaldytuve.

Pjaustykite ir skanaukite minkštutėlį, purų pyragą.

Skanaus!

Raminta B.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)