Patiekalai Velykoms. Skaitytojų receptai I

 (103)
Kiaušinių laiveliai
Kiaušinių laiveliai
© Asmeninio archyvo nuotr.

Atsiųskite savo velykinio patiekalo receptą ir dalyvaukite konkurse!

KEPSNYS SU SVOGŪNŲ IR SŪRIO PLUTELE

Šis prabangus kepsnys tikrai papuoš Jūsų šventinį stalą!

Produktai:

1,8 kg kiaulienos mentės ar sprandinės
4-5 svogūnų,
4 šaukštų pomidorų padažo,
1 trynio,
100 g fermentinio sūrio,
petražolių,
druskos,
pipirų,
aliejaus kepti.

Marinatui:

1/2 stiklinės obuolių acto,
5 šaukštų pomidorų padažo,
1/2 citrinos sulčių,
druskos,
pipirų.

1. Mėsą ištrinti marinatu ir marinuoti per naktį. Po to su visu marinatu dėti į skardą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje 1.5 valandos, vis palaistant.

2. Keptuvėje ant aliejaus pakepti pjaustytus svogūnus, pagardinti juos pomidorų padažu bei prieskoniais. Atvėsinti.

3. Įmušti trynį, suberti tarkuotą sūrį, petražoles. Gerai išmaišyti.

4. Kepsnio viršuje padaryti daug negilių įpjovų. Visą kepsnį ištepti pasiruošta mase. Dar kepti apie valandą.

Skanaus!

AGURKŲ BOKŠTELIAI

Produktai:

2 vnt. ilgavaisių agurkų
200 gramų varškės
100 gramų grietinės ar jogurto
1/4 šaukšto druskos
krapų, svogūno laiškų
poros skiltelių česnako
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Daržovių skustuko pagalba agurkus supjaustyti plonomis juostelėmis. Jas sudėti ant lėkštės, užberti druskos ir palikti.

2. Varškę išsukti su grietine ar jogurtu, suberti smulkiai supjaustytus krapus ir svogūnų laiškus, sudėti česnako spaudykle sutraiškytą česnaką. Pagardinti druska ir pipirais.

3. Imti agurko juostelę, ją nusausinti. Ant jos užtepti varškės masės ir susukti į volelį. Apversti ir pastatyti lėkštėje bokštelį.

4. Taip pat susukti ir kitas agurkų juosteles.

5. Puošti krapais, spanguolėmis ar kitomis uogomis.

GRIETINĖLĖS KEKSAS

Purus, lengvutis tarsi oras!

Produktai:

230 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
350 g grietinėlės 35% riebumo
3-jų didelių kiaušinių
1 a.š. vanilinio cukraus
200 g cukraus

Kaip gaminti:

1. Grietinėlę išplakame iki putų (ne iki standumo).

2. Įmušame po vieną kiaušinius, dar truputį paplakame. Suberiame vanilinį cukrų. Porcijomis beplakant suberiame cukrų.

3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.

4. Miltų mišinį įsijojame į giretinėlės plakinį. Atsargiai išmaišome.

5. Kepimo formą ištepame sviestu. Supilame tešlą.

Kepame 190 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.

SALOTŲ BOKŠTELIAI

Jei nežinote, kur panaudoti galybę virtų margintų kiaušinių, tuomet jums labai pasitarnaus šis paprastas salotų receptukas. Jis padės gardžiai suvartoti likusius velykinius margučius, be to, recepto pagalba pagaminti salotų bokšteliai dar taps ir puikia šventinio stalo puošmena!

Produktai:

200 g krabų lazdelių
150 g fermentinio sūrio
3 virtų kiaušinių
1 svogūno
majonezo
druskos
pipirų

Kaip gaminti:

1. Sūrį sutarkuojame. Kiaušinius atskirai sutarkuojame.

2. Krabų lazdeles supjaustome mažais kubeliais.

3. Svogūną susmulkiname.

4. Viską, išskyrus sūrį, sumaišome su majonezu.

5. Pagardiname druska ir pipirais.

6. Nedidelį indelį ar taurelę išklojame maistine plėvele. Ant dugno dedame tarkuoto sūrio, tada- likusią mišrainės dalį.

7. Padedame valandai į šaldytuvą.

8. Išėmę indelį atsargiai apverčiame ant lekštutės, jį nuimame, atsargiai nuplėšiame plėvelę. Papuošiame paprika, poru ar svogūno laiškais.

VELYKŲ AVINĖLIS

Šis mielinis Velykų avinėlis neabejotinai taps pagrindiniu Jūsų Velykinio stalo akcentu!

Produktai:

500 g miltų
1 pakelio sausų mielių
100 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
1 apelsino žievelės
Žiupsnelio druskos
Kiaušinio
100 g sviesto
200 ml pieno

Papuošimui:

1 trynio
1 baltymo
1 arbatinio šaukštelio pieno
1 lazdyno riešuto
Cukraus pudros

Avytės trafareto, iskirpto is lapo popieriaus

1. Mieles ištrinti su cukrumi ir 3 šaukštais pieno. Palikti 15-ai minučių, kol susidarys "kepurėlė".

2. Iš likusių produktų užmaišyti tešlą. Į ją įmaišyti mieles. Tešlą labai gerai išminkyti. Pastatyti šiltai, kad padvigubėtų. Maždaug 1-ai valandai.

3. Tešlą perminkyti. Iškočioti 1cm storio blyną.

4. Uždėti avytės trafaretą. Apipjauti aplink.

5. Išpjautos avytės pagrindą ištepti išplaktu kiaušinio baltymu.

6. Iš likusios tešlos rankomis formuoti mažus rutuliukus ir lipdyti prie avytės pagrindo.

7. Vietoj akytės įklijuoti lazdyno riešutą.

8. Trynį išplakti su pienu. Ištepti avytės paviršių.

9. Dėti į orkaitę ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Iškepusį gausiai pabarstyti cukraus pudra.

ROŽINIAI KIAUŠINIAI

Šiais paprastai padaromais, bet įspudingai atrodančiais įdarytais kiaušiniais tikrai nustebinsite savo svečius!

Produktai:

6 išvirtų kiaušinių
200 ml burokėlių nuoviro
2 šaukštų majonezo
2 skiltelių česnako
100 g tepamo sūrelio su kumpiu
50 g graikinių riešutų

1. Kiaušinius perpjauname per pusę, išimame trynius.

2. Kiaušinių baltymus pašildome 2 minutes burokėlių nuovire ir paliekame mirkti valandai.

3. Kiaušinių trynius sumaigome, sumaišome su išspaustu česnaku, sūriu, majonezu bei smulkintais graikiniais riešutais.

4. Gauta mase įdarome kiaušinių baltymus.

5. Puošiame svogūnų laiškais.

SŪRIO PYRAGAS

Lengvas tarsi debesėlis. Akimirksniu sutirpstantis burnoje.

Produktai:

225 g sausainių
100 g tirpinto sviesto
100g mėgiamų riešutų

Įdarui:

500 g maskarponės sūrio
1 indelis kondensuoto pieno (385 g)
250 g plakamosios grietinėlės
3 v.š. želatinos

Kaip gaminti:

1. Mėgstamus riešutus susmulkinti gana stambiai. Sausainius smulkintuvu sutrinti iki trupinių. Viską sumaišyti, užpilti lydytu sviestu ir gerai suslėgti folija išklotoje formoje (24cm diametro). Padėti į šaldytuvą stingti.

2. Maskarponės sūrį išplakti su kondensuotu pienu.

3. Grietinėlę išplakti iki standžių putų.

4. Želatiną užpilti vandeniu ir išbrinkinti. Vėliau ištirpdyti vandens garų vonelėje. Atvėsinti. Atsargiai įmaišyti į maskarponės masę.

5. Įmaišyti išplaktą grietinėlę.

6. Viską supilti ant sausainių pagrindo. Pabarstyti cinamonu. Dėti į šaldytuvą stingti bent 3 valandoms.

POMIDORŲ DREBUČIAI

Labai paparastai pagaminami, bet labai gardūs ir efektingai atrodantys pomidorų drebučiai.

Produktai:

2 mažų (po 200g) arba vienos didelės (400 g) konservuotų pomidorų skardinių
keletos skiltelių česnako
druskos
pipirų
20 g želatinos

Kaip gaminti:

1. Želatiną išbrinkinti nedideliame kiekyje vandens.

2. Pomidorus sutrinti smulkintuvu. Dėti į puodą ir užvirti. Sumesti traiškytą česnaką, suberti druską, pipirus. Nukelti nuo ugnies. Vos atvėsinti.

3. Įmaišyti želatiną. Maišyti tol, kol visiškai ištirps.

4. Supilstyti į formeles. Padėti į šaldytuvą stingti.

5. Patiekti su mocarelos sūriu ir baziliko lapeliais.

ŽELE KIAUŠINIAI

Pasigaminę tokių kiaušinių, margučių daužymo rungtynėse tikrai nenugalėsite, bet originalumu visus margučius be abejonės nurungsite!

Produktai:

Kiaušinių tiek, kiek žele kiaušinių norite turėti
Skirtingų spalvų žele (vyšninės, citrinų, apelsinų, kivių ir kt.)
Kiaušinių indo (dėkliuko)

Kaip gaminti:

1. Atsargiai pradurti "bukąjį" kiaušinio galą. Išpilti kiaušinį. Jį suvartoti kitiems kepiniams. Lukštą labai gerai išplauti. Tą patį atlikti su visais turimais kiaušiniais.

2. Kiaušinių lukštus sudėti į vandenį ir keleta minučių pavirti sūdytame vandenyje (arba įbėrus trupučiuką sodos).

3. Skirtingų spalvų žele paruošti pagal instrukciją ant pakelio skirtinguose dubenėliuose (galima pilti truputį mažiau vandens nei nurodyta, kad žele gautųsi tvirtesnė).

4. Kiaušinių lukštus susttyti į kiaušinių indelį smailais galais į apačią.

5. Piltuvėlio pagalba pilti vienos spalvos žele. Dėti trumpam į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Pilti kitos spalvos žele. Kartoti tol, kol užsipildys visas lukštas.

7. Kai žele sustings, kiaušinio lukštą panardinti į karštą vandenį, kad lukštas geriau nusiluptų.

DARŽOVIŲ SLUOKSNIUOTIS

Lengvas, pavasariškas patiekalas, spalvingas ir išskirtinis. Šiltas valgomas kaip garnyras, o šaltas- kaip gardus užkandis.

Produktai:

450 g brokolių
450 g žiedinių kopūstų
500 g morkų
3 kiaušinių
100 g miltų

Kaip gaminti:

1. Brokolius, žiedinius kopūstus, morkas susmulkinkite, išvirkite atskirai, nukoškite ir gerai pertrinkite. Atvėsinkite.

2. Į kiekvieną masę įmuškite po kiaušinį, įberkite mėgiamų prieskonių, druskos ir po trečdalį miltų.

3. Pailgą formą ištepkite riebalais. Sluoksniuokite daržoves. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.

4. Palaukite kol atvės, tada dar keleta valandų palaikykite šaldytuve ir išverskite ant lėkštės.

NEKEPTAS OBUOLIŲ TORTAS

Labai paprastas, bet labai gardus, žaibiškai greitai pagaminamas- nekeptas obuolių tortas.

Produktai:

500 g obuolių
250 g sausainių
50 g razinų
100 g riešutų
30 g cukraus
250 g plakamosios grietinėlės

Kaip gaminti:

1. Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite.

2. Sausainius sutrupinkite.

3. Razinas užpilkite verdančiu vandeniu ir pora minučių palaikykite. Nusunkite.

4. Riešutus susmulkinkite.

5. Viską gerai išmaišykite. Suberkite cukrų, gerai permaišykite.

6. Krėskite į torto formą, suslekite, dėkite į šaldytuvą sustingti.

7. Puoškite plakta grietinėle.

ŠONKAULIUKŲ "KELMAS"

Labai efektingas ir skanus patiekalas!

Produktai:

(Kiekiai priklauso nuo valgytojų skačiaus, todėl čia tik apytiksliai)

40 cm jautienos šonkaulių juostos
1.5 kg maltos kiaulienos
2 svogūnų
galvutės česnako
pipirų
druskos
2 kiaušinių
krapų
petražolių
indelio marinuotų grybukų
10 dantų krapštukų

Kaip gaminti:

1.Šonkauliukus marinuojame ne mažiau kaip parą. Įtriname druska, pašlakstome citrinos sultimis ar ištepame majonezu, užberiame nemažai prieskoninių žolelių, pritraiškome česnako.

2. Faršą sumaišome su smulkintais svogūnais, česnakais, prieskoniais ir kiaušiniais.

3. Iš vienos pusės, šonkauliukų tarpuose darome 4 cm įpjovas- kad kelmas būtų stabilesnis ir negriūtų.

4. Šonkaulių juostą susukame, sutvirtiname dantų krapštukais ir dedame į skardą ant kepimo popieriaus. Į vidurį sukrauname paruoštą faršą. Viską apvyniojame folija ir kepame apie 2 valandas 200 laipsnių temperatūroje. Likus pusvalandžiui iki pabaigos, foliją nuimame,kad šonkauliukai gražiai apskrustų.

5. Iškeptą kelmą išimame ant padėklo ir "dekoruojame": į kelmą susmaigstome dantų krapštukų- ant jų užveriame grybukų. Krapais imituojame samanas, o petražolių šakelem- miško augmeniją.

"PELYTĖ"

Tai nėra kažkoks atskiras patiekalas- tai tiesiog virto kiaušinio, kitoks, žaismingesnis pateikimo būdas, kuris sudomins ir vaikučius!

Produktai:

Virtų kiaušinių (tiek, kiek pelyčių norėsite turėti)
Pipirų žirnelių
Virtos morkos galiuko
Ridikėlių griežinėlių
Krapų ar petražolių, ar saliero stiebo

Kaip gaminti:

1. Virto kiaušinio viršuje padarome įpjovas, į kurias įdedame po ridikėlio griežinėlį- gausime pelytės ausytes.

2. Pelytės nosytę padarome išpjovę trikampiuką iš morkos.

3. Akytes atstos pipirų žirniukai. O uodegytę ir ūselius padarome iš krapo stiebo ar saliero, ar petražolės stiebelio.

4. Pelytes sodiname ant salotų lapų.

Tokios mielos pelytės tikrai patrauks vaikučių dėmesį.

SVOGŪNŲ "LAIVELIAI" SU IKRAIS

Produktai:

Keletos mėlynųjų svogūnų
Ikrų dėžutės
Indelio varškės tepamo sūrelio
Petražolių (papuošimui)

Juodos duonos ir sviesto

Kaip gaminti:

1. Svogūnus supjaustyti ketvirčiais ir išskirstyti sluoksniais.

2. Svogūnų "laivelius" pripildyti varškės sūreliu.

3. Ant jo uždėti ikrų.

4. Puošti petražolėmis.

Laivelius sutupdyti ant juodos duonos riekelių, suteptų trupučiuku sviesto.

ANANASŲ "GĖLYTĖS"

Velykinio stalo saldėsiai turi būti ne tik gardūs, bet ir siejami su pavasariu. Štai labai greitas ir ypatingai paprastas receptukas, kuomet pagal jį iškepti pyragėliai ne tik taps puikiu desertu Velykiniam stalui bet ir kuo puikiausiai įprasmins atėjusį pavasarį savo nuostabia "gėliu" forma.

Produktai:

1 lakšto sluoksniuotos bemielės tešlos (250 g)
Didelės skardinės konservuotų ananasų
Cukraus pudros (apibarstymui)

Kaip gaminti:

1. Tešlą iškočioti kuo ploniau juostelėmis 1.5x30 cm. Turetų gautis maždaug 21 juostelė. Po pusantros juostelės vienam ananaso griežinėliui.

2. Kiekvieną ananaso griežinėlį apvynioti tešlos juostele.

3. Ananasų "gėlytes" sudėti ant kepimo popieriaus į skardą.

4. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių.

5. Atvėsusius gausiai pabarstyti cukraus pudra.

SAULĖTAS PYRAGAS

Labai greitas ir paprastas, bet labai aromatingas ir pavasariškai saulėtas pyragas.

Produktai:

120 g sviesto
100 cukraus
2 kiaušinių
60 g maltų migdolų
60 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1 apelsino sulčių ir žievelės

Kaip gaminti:

1. Sviestą gerai išsukti su cukrumi.

2. Toliau besukant, įmušti po vieną abu kiaušinius. Suberti visus likusius produktus. Gerai išmaišyti.

3. Tešlą supilti į gerai riebalais išteptą kepimo formą. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.

VIŠTIENOS KEPENĖLIŲ PAŠTETAS SU KARAMELIZUOTAIS OBUOLIAIS

Produktai:

200 g vištos kepenėlių (jau sutvarkytų, be gyslų ir išmirkytų piene)
150 g sviesto
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
džiovinto čiobrelio
2 šaukštai brendžio

Kaip gaminti:

1. Svogūną pakepame svieste, kol pagels.

2. Suberiame traiškytą česnaką, kepenėles ir čiobrelį. Pakepame apie 5 minutes.

3. Supilame brendį. Patroškiname dar 1 minutę.

4. Išgriebiame kepenėles kiaurasamčiu, sutriname smulkintuvu, sudedame į indelius ir dedame į šaldytuvą.

Geriausia paštetą suvartoti per 3 paras.

Patiekiame su karamelizuotais obuoliais:

Produktai:

1 didelis obuolys
20 g sviesto
1 v.š. rudojo cukraus

Kaip gaminti:

Is obuolio formelių pagalba išspausti norimas figūrėles. Keptuvėje išlydyti sviestą, suberti cukrų. Obuolio figūrėles deti į keptuvę ir kepti, kol obuolys pasidengs rusva karamele.

Ant duonos užtepti sviesto, pašteto ir ant viršaus uždėti karamelizuotų obuolių.

ŠKOTIŠKI KIAUŠINIAI

Tarsi mažyčiai kotletukai, slepiantys siurprizą, savo vduje..

Produktai:

(10-čiai nedidelių kotletukų)

300 g jautienos faršo
10 kietai virtų putpelių kiaušinių, išluptų iš lukšto
1 mažo kiaušinio
1/4 svogūno
saldžiosios paprikos, čiobrelio, druskos, pipirų
aliejaus skrudinimui

Kaip gaminti:

1. Į jautienos faršą sutarkuokite svogūno ketvirtį, įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir druską.

2. Į faršo gabalėlį įdėkite putpelės kiaušinį. Suformuokite kotletuką su siurprizu viduje. Taip padarykite su visais putpelės kiaušiniais.

3. Į nedidelį puoduką supilkite aliejų. Jam įkaitus, sumeskite faršo rutuliukus ir gruzdinkite, kol parus.

4. Išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Nusausinkite ir patiekite su mėgiamu padažu.

KEPSNYS, ĮDARYTAS DŽIOVINTAIS VAISIAIS

Prabangus kepsnys kaip karštas patiekalas puikiai tinka šventiniam Velykų stalui. O atšalęs taps puikiu šaltu užkandžiu.

Produktai:

1.5 kg kiaulienos sprandinės
2 svogūnų
3 česnako skiltelių
250 g džiovintų vaisių (razinų, figų, abrikosų, slyvų)
kepsnių prieskonių
druskos
pipirų

Kaip gaminti:

1. Sprandinę įtrinti prieskoniais, traiškytu česnaku ir palikti nakčiai šaltai marinuotis.

2. Svogūnus apkepti aliejuje, kol taps skaidrūs. Sumesti pasmulkintus džiovintus vaisius ir dar truputį pakepti. Pagardinti pipirais, druska, mėgiamais prieskoniais.

3. Sprandinėje išilgai padaryti movą. Prigrūsti džiovintų vaisių ir svogūnų masės iki pat galo. Tampriai aprišti virvele. Dėti į kepimo rankovę, užrišti ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie valandą.

4. Palaukti, kol truputį atvės ir tik tada prakirpti kepimo rankovę.

5. Patiekti su mėgstamu garnyru ir padažais.

DARŽOVIŲ APKEPAS

Lengvas, spalvingas, daug vitaminų turintis, pavasariškas daržovių apkepas!

Produktai:

400 g įvairių šaldytų daržovių
4 kiaušinių
250 ml plakamosios grietinėlės
peletrūno, baziliko ar kitų mėgstamų prieskonių
druskos
pipirų

Kaip gaminti:

1. Daržoves sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite penketą minučių.

2. Kiaušinius išplakite su grietinėle, prieskoniais ir žiupsneliu druskos.

3. Pailgą kepimo formą išklokite folija. Sudėkite daržoves ir užpilkite kiaušinių plakiniu.

4. Kepimo formą dėkite į didesnę skardą. Folijos lakštu uždenkite apkepą.

5. Į didžiąją skardą pripilkite tiek vandens, kad apkepo skardelę semtų iki pusės.

6. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje maždaug 50 minučių.

Patiekite su mėgstamu padažu.

JORKŠYRO PUDINGAI

Tai nuostabūs tešlos dubenėliai, kuriuos galima pripildyti tiek saldžiais įdarais, tiek pikantiškomis salotomis, paštetais ar mišrainėm.

Produktai:

200 ml pieno
125 g miltų
2 kiaušinių
0.5 a.š. cukraus
žiupsnelis druskos (jei įdaras bus saldus, tada- cukraus)

Kaip gaminti:

1. Iš šių produktų, mikserio pagalba, sumaišyti tešlą. Dėti ją visai nakčiai į šaldytuvą (geriausia, indelyje su "snapeliu', taip bus lengviau pilstyti).

2. Į keksiukų formeles įdėti po mažą gabalėlį sviesto. Keksiukų formeles dėti į 220 laipsnių įkaitiną orkaitę tik tol, kol sviestas išsilydys.

3. Išimti ir žaibišku greičiu ištepti formeles išsilydžiusiu sviestu.

4. Trečdalį formelės užpildyti pasiruošta tešla ir greitai dėti į orkaitę. Kepti 15 minučių, jokiu būdu nedarinėjant durelių.

5. Po to, išjungiame orkaitę ir dubenėlius paliekame orakaitėje dar 5-ms minutėms.

Pripildome dubenėlius norimais įdarais tik prieš pat valgymą, nes per ilgėlesnį laiką jie prisigeria drėgmės ir nebelieka traškūs.

LAŠIŠOS IR ŠPINATŲ VYNIOTINIS

Spalvingas, labai maistingas, šventinį stalą puošiantis vyniotinis!

Produktai:

Špinatų omletui:

400 g špinatų
2 skiltelių česnako
1 v.š. sviesto
4 kiaušinių
žiupsnelio muskato
pipirų
druskos

300 g varškės tepamo sūrelio su lašiša
1 skiltelės česnako
krapų
350 g rūkytos lašišos file

Kaip gaminti:

1. Špinatus pakepti ant sviesto, sudėti traiškytą česnaką, pagardinti prieskoniais. Atvėsinti.

2. Į špinatus sudėti kiaušinio trynius. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių putų (Jei kas turit, įberkit žiupsnelį ir vyno akmens). Baltymus atsargiai įmaišyti į
špinatus.

3. Visą špinatų masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardelę (tokio dydžio maždaug kaip pusė, su orkaite kartu einančios skardos). Kepti 190 laipsniu temperatūroje apie 15 minučių. Atvėsinti.

4. Tepamą sūrelį sumašyti su traiškytu česnaku ir krapais.

5. Ant atvėsusio omleto užtepti paruoštą sūrelį. Išdėlioti mažus lašišos gabalėlius. Susukti vyniotinį. Jį ivynioti į maistinę plėvele ir padėti į šaldytuvą porai valandų sustingti.

6. Vėliau supjaustyti griežinėliais ir patiekti.

KIAUŠINIŲ LAIVELIAI

Produktai:

4 virtų kiaušinių
mažo gabalėlio virto kumpio
mažo gabalėlio sūrio
pusės pakepinto svogūno
4 ilgų, plonų rūkyto kumpio juostelių
1 v.š. majonezo
žalumynų (papuošimui)
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius perpjauname perpus. Išimame trynius.

2.Virtą kumpį supjaustome mažais kubeliais.

3. Sūrį sutarkuojame.

4. Ilgas rūkyto kumpio juosteles skersai daliname perpus.

5. Dubenyje sumaigome trynius, juos sumaišome su svogūnais, kumpiu, sūriu.

6. Įdedame majonezo, gerai išmaišome.Pagardiname prieskoniais.

7. Kiaušinių baltymus užpildome įdaru. Įsmeigiame dantu krapštuką. Ant jo pamauname rūkyto kumpio gabalėlį ir suformuojame burę.

8. Puošiame žalumynais.

"MODELIŲ KOJYTĖS"

Priklausomai nuo įdaro šis patiekalas kaskart gali įgauti vis kitokį skonį.

Produktai:

Vištų blauzdelių
Mėgstamų prieskonių, česnako, pipirų, druskos
Sluoksniuotos tešlos
Mėgiamo įdaro (įvairių daržovių įdaras/ grybai su svogūnais/ ryžiai su kiaušiniais/ sūrio- kumpio ir kt.)

Kaip gaminti:

1. Blauzdeles įtrinti prieskoniais ir pamarinuoti keletą valandų.

2. Ant didelės ugnies blauzdeles trumpai apkepti keptuvėje. Atvėsinti.

3. Sluoksniuotos tešlos lakštą, truputį pakočiotą, padalinti kvadratais. Kvadratai neturi būti ploni, kad neištįžtų bekepant.

4. Į kvadrato vidurį dėti šaukštą įdaro. Ant jo uždėti apkeptą blauzdelę. Iš tešlos suformuoti krepšelį. Jį perrišti virvele. Į tokius tešlos krepšelius "supakuoti" visas blauzdeles ir visą įdarą.

5. Kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaiteje, kol apskrus.

6. Prieš patiekiant, virvelę nukirpti.

NETIKRAS "ZUIKIS"

Produktai:

500 g maltos mėsos (kiaulienos ar kalakutienos, ar vištienos)
1 svogūno
keletos skiltelių česnako
keletos riekelių batono, išmirkytų piene
1 kiaušinio
3 v. šaukštų aliejaus
čiobrelių, mairūno, saldžiosios paprikos, druskos, pipirų

lauro lapų (papuošimui)
kvapniųjų pipirų

Kaip gaminti:

Maltą mėsą sudėti į dubeni. Kartu sudėti batono riekeles, įmušti kiaušinį, sutarkuoti svogūną, suberti traiškytą česnaką, prieskonius, pagardinti druska.

2. Iš faršo suformuoti "zuikį". Ausytes padaryti iš lauro lapų, akytes ir nosytę - iš kvapiųjų pipirų.

3. "Zuikį" dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje, kol parus.

MALTINUKAI SU KIAUŠINIAIS

Produktai:

400 g maltos vištienos
žalumynų
druskos, pipirų
4 kiaušinių
50 g fermentinio sūrio

Kaip gaminti:

1. Į maltą vištieną įmaišykite smulkintus žalumynus ir prieskonius. Suformuokite delno dydžio maltinukus. Jų viduje padarykite duobelę.

2. Maltinukus dėkite į kepimo skardą ir kepkite, kol apskrus. Tada į kiekvieną duobelę įmuškite po kiaušinį, pabarstykite jį druska ir dėkite toliau kepti dar 15-ai minučių.

3. Kai liks kepti maždaug 3 minutes, maltinukus ištraukite, apibarstykite tarkuotu sūriu ir pabaikite kepti.

VELYKINIS KEKSAS SU 3 RŪŠIŲ CUKRUMI

Labai skanus ir greitai pagaminamas keksas, su traškia karameline plutele ir aromatingu, minkštutėliu vidumi.

Produktai:

180 g natūralaus jogurto
170 g sviesto
85 g cukraus
150 g rudojo cukraus
50 g muskovado cukraus
1 citrinos nutarkuota žievelės
1 a.š. vanilinio cukraus
2 kiaušinių
180 g miltų
1 a.š kepimo miltelių
truputis cinamono, imbiero, kalendrų, žvaigždinio anyžiaus ar kitu mėgstamų prieskonių

Kaip gaminti:

1. Sviestą išsukti su visų 3 rūšių cukrumi. Suberti citrinos žievelę, vanilinį cukrų, prieskonius.

2. Sudėti kiaušinius, labai gerai išplakti.

3. Sudėti jogurtą. Labai gerai išplakti.

4. Įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Išmaišyti.

5. Tešlą supilti į sviestu išteptą formą ir kepti 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes arba kol parus.

MORKŲ TORTAS

Produktai:

Papločiams:

600 g smulkiai tarkuotų morkų (3 puodeliai)
5 kiaušinių
350 g cukraus
340 ml aliejaus
300 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1 a.š cinamono
1/2 a. š malto muskato
saujos razinų
120 g smulkintų, mėgstamų riešutų
1/4 a.š druskos

Pertepimui:

500 g kreminės varškės
150 g cukraus pudros
400 ml plakamosios grietinėlės
1 citrinos sulčių
1 a. š. vanilinio cukraus

1. Kiaušinius išplakti su cukrumi, kol masė padvigubės.

2. Beplakant supilti aliejų, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais.

3. Sukrėsti tarkuotas morkas, smulkintus riešutus, razinas. Atsargiai išmaišyti.

4. Dvi stačiakampes skardas, einančias kartu su orkaite, iškloti kepimo popieriumi. Pasverti tešlą, ir pusę jos supilti į vieną skardą, kitą pusę- į kitą.

5. Kepti 160 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį arba kol parus.

6. Iškepus, ištraukti iš orkaitės ir atvėsinti.

7. Kreminę varškę išsukti su vaniliniu cukrumi ir cukraus pudra.

8. Grietinėlę atskirai išplakti iki standumo. Atsargiai įmaišyti į varškės masę. Supilti citrinos sultis.

9. Iškepusius papločius perpjauti išilgai pusiau (gausis viso 4). Papločius pertepti kremu. Po ketvirtadalį kremo ant kiekvieno. Puošti uogomis, kokosu, riešutais, razinom.

10. Padėti į šaldytuvą sustingti.

SLUOKSNIUOTOS MIELINĖS TEŠLOS "GĖLYTĖS"

Labai greitai pagaminamos, labai pavasariškos, tikrai papuošiančios Jūsų Velykinį stalą.

Produktai:

500 g sluoksniuotos mielinės tešlos
Keleta obuolių (galima keisti kitais vaisiais ar bananais)
Mėgstamo džemo (nebūtinai)
Cinamono
Pora šaukštų cukraus

1 kiaušinio aptepimui

Kaip gaminti:

1. Atšildytos tešlos lapus supjaustyti kvadratėliais (10x10)

2. Kiekviename kampe įpjauname trikampiuką (maždaug 1 cm nuo krašto, pagal kiekvieną kvadratelio kampo, t.y. to stataus kampo statinį).

3. Obuolius nulupti, supjaustyti mažais kubeliais, sumaišyti su cukrumi ir cinamonu.

4. Į kvadratėlio vidurį dėti arbatinį šaukštelį džemo (nebūtinai) ir užkrauti šaukštuką obuolių masės.

5. Suimame mūsų kvadratėlio priešpriešinius kampus ir keliame į viršų. Sulipiname. Suimame kitus priepriešinius kampučius, keliame į viršų ir sulipiname gražią "gėlytę". Taip įdarome ir sulankstome visus kvadratėlius.

6. Kiaušinį lengvai paplakame ir juo aptepame visas "gėlytes".

7. Paliekame pusvalandžiui tešlą pakilti.

8. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių.

9. Gausiai pabarstome cukraus pudra.

SKUMBRĖS SALOTOS

Labai greitos, labai pigios ir labai skanios salotos. Kurios gali tapti dar ir puikiu įdaru kiaušiniams įdaryti.

Produktai:

3 didelių svogūnų
2 didelių morkų
1 šaukšto pomidorų padažo
cukraus žiupsnelio
aliejaus kepimui
druskos, pipirų
2 skumbrės pomidorų padaže konservų indelių

Kaip gaminti:

1. Svogūnus supjaustome kubeliais ir apkepame truputyje aliejaus, kol taps gelsvi.

2. Į keptuvę dedame per "burokinę" tarką sutarkuotas morkas. Ir dar kepame, kol daržovės iškeps.

3. Pagardiname druska ir pipirais, įberiame žiupsneli cukraus.

4. Daržovėms bebaigiant kepti, ant jų sudedame vieną ar kelis pomidorų padažo šaukštus. Gerai išmaišome.

5. Dideliame dubenyje iš konservų indelių iškratome pomidorų padaže konservuotą skumbrę, truputį pamaigome ją šakute.

6. Daržoves supilame ant skumbrės, gerai išmaišome, paragaujame, ar netrūksta druskos, pipirų ar pomidorų padažo.

7. Tiekiame ant paskrudintų batono riekelių arba įdarome salotomis kiaušinių puseles.

MORKŲ PLOKŠTAINIS

Labai gardus, pikantiškas morkų plokštainis. Dar karštas puikiai tiks garnyrui, o atvėsęs - kaip šaltas užkandis.

Produktai:

Pagrindui:

Maždaug 1 puodelio miltų
70 gramų sviesto
60 g tarkuoto fermentinio sūrio
2 šaukštų šalto vandens

Įdarui:

2 vidutinų svogūnų
3 vidutinių morkų
aliejaus kepimui
2 skiltelių česnako
druskos, pipirų
1 ą.š. citrinos sulčių
2 kiaušinių
0.5 puodelio pieno
saujos tarkuoto fermentinio sūrio
1 pokučio varškės (apie 200 g)

Kaip gaminti:

1. Pagrindui visus produktus sumaišykite, kad gautųsi vientisa masė. Jei reikia įberkite miltų ar įpilkite šlakelį vandens.

2. Tešlą gerai išminkykite. Ja išklokite kvadratinę 20x20 arba panašaus dydžio sviestu išteptą formą. Ir padėkite šaltai, kol darysite įdarą.

3. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, morkas sutarkuokite stambiai. Apie 10 minučių viską pakepkite aliejuje. Sudėkite druską, pipirus, supilkite citrinos sultis, įtraiškykite česnako. Kai iškeps, atvėsinkite.

4. Morkų ir svogūnu masę sukraukite į formą ant tešlos.

5. Išplakite kiaušinius su pienu. Įmaišykite varškę, fermentinį sūrį, pagardinkite pipirais ir druska. Gerai išmaišykite.

6. Šiuo plakiniu užpilkite morkas.

7. Kepkite orkaitės apatinėje dalyje, 200 laipsniu temperatūroje, kol virsšus parus, maždaug apie pusvalandį.

Patiekite supjaustę kvadratėliais kaip garnyrą ar atvėsinkite ir valgykite kaip šaltą užkandį.

ĮDARYTOS PIEVAGRYBIŲ KEPURĖLĖS

Labai gardus užkandis!

Produktai:

400 didesnių pievagrybių
1 dėžutės tepamo sūrelio
100 g virto kumpio ar virtos vištienos
sauja tarkuoto fermentinio sūrio
0.5 svogūno
druskos, pipirų
krapų, petražolių
keli šaukštų citrinų sulčių
aliejaus kepimui

Kaip gaminti:

1. Pievagrybius gerai nuplauti, nulupti. Išpjauti kotelius, juos atidėti į šalį.

2. Kepurėlių vidų pabarstyti druska ir keliais lašais citrinų sulčių.

3. Smulkiai pjaustytą svogūną pakepti svieste. Sudėti smulkiai pjaustytus pievagrybių kotelius ir kumpį ar vištieną. Pagardinti druska ir pipirais. Apkepti. Atvėsinti.

4. Įmaišyti tepamą sūrelį, tarkuotą sūrį, suberti krapus ir petražoles. Pagardinti druska ir pipirais.

5. Pievagrybių kepurėles prikimšti šia mase ir kepti sviestu išteptoje formoje, orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių arba kol viršus gražiai parus.

SILKĖ SU PIEVAGRYBIAIS IR POMIDORAIS

Produktai:

4 juostelių silkės file
2 didelių svogūnai
1 saldžiosios paprikos
400 gramų pievagrybių
2 mažų skardinių konservuotų pomidorų (200gx2) arba vienos didelės skardinės (400g)
poros skiltelių česnako
druskos, pipirų
žiupsnelio cukraus

Kaip gaminti:

1. Svogūnus supjaustome kubeliais ir pakepame aliejuje, kol taps skaidrūs.

2. Tada į keptuvę suberiame plonomis juostelėmis pjaustytą papriką.

3. Kiek pakepus ten pat suberiame griežinėliais supjaustytus pievagrybius. Kai jie apkeps supilame konservuotus pomidorus su visomis sultimis. Ir dar siek tiek patroškiname.

4. Pabaigoje sudedame traiškytą česnaką, pagardiname druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus.

5. Atvėsiname, įpjaustome mažus gabaliukus silkės file.

KIAUŠINIŲ IR MALTOS MĖSOS VYNIOTINIS

Labai greitai pagaminamas, nemažas ir labai sotus vyniotinis, kuriuo galite pamaitinti tuntą svečių!

Produktai:

5 kiaušinių
250g majonezo
350g tarkuoto fermentinio sūrio
500 g maltos mėsos (vištienos, kiaulienos ar kt.)
1 svogūno
1 kiaušinio
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius labai gerai išplakame. Į juos supilame majonezą, sudedame tarkuotą sūrį. Orkaitės skardą išklojame kepimo popieriumi. Į ją supilame kiaušinių ir sūrio masę, mentele gražiai išlyginame. Kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol parus.

2. Šiek tiek atvėsiname. Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, suberiame smulkiai supjaustytą svogūną. Pagardiname druska ir pipirais. Maltos mėsos masę paskleidžiame ant iškepusio omleto. Gražiai išlyginame.

3. Paimame už trumpojo krašto ir atsargiai susukame vyniotinį iš omleto ir maltos mėsos. Vyniotinį vėl dedame į skardą ant kepimo popieriaus ir kepame 180 laipsnių temperatūroje dar 40 minučių. Jei viršus pradeda svilti, viršų uždengiame aliuminio folijos lakštu.

SALOTOS SU RYŽINIAIS MAKARONAIS, KUMPIU IR VYNUOGĖMIS

Produktai:

Keli lapai pekino kopūsto
1/2 puodelio ryžinių makaronų
200 gramų virto kumpio
150 g vynuogių
50 g kepintų smulkintų migdolų
majonezo

Kaip gaminti:

1. Pekino kopūstą supjaustykite kubeliais.

2. Ryžinius makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, su lašeliu aliejaus. Išvirusius perliekite šaltu vandeniu.

3. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais.

4. Vynuoges perpjaukite pusiau.

5. Viską sudėkite į dubenį, suberkite riešutus, išmaišykite su šaukštu majonezo.

PAVASARINĖ SRIUBA

Produktai:

1 litras sultinio, kuriame virė vištiena
1 nedidelis poras
0.5 puodelio plonais griežinėliais pjaustytų morkų
115 g šaldytų špinatų
1/4 puodelio šaldytų žirnelių
1/2 puodelio plakamosios grietinėlės
1/2 a.š. kario
1/4 a.š. kvapiųjų pipirų
1 a.š druskos
1 a.š. juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

1. Poro baltąją dalį supjaustykite plonais griežinėliais. Žaliąją dalį atidėkite.

2. Sultinį užvirkite didesniame puode. Į jį sumeskite pjaustytą porą ir supjaustytas morkas. Pavirkite 10 minučių.

3. Tuomet į puodą sudėkite neatšildytus špinatus ir žirnelius. Pavirkite 2 minutes. Nuimkite nuo ugnies.

4. Nedideliame indelyje išmaišykite grietinėlę su kario milteliais, druska, visų rūšių pipirais. Viską supilkite į puodą su sultiniu. Puodą vėl užkaiskite, pakaitinkite, bet neužvirkite.

KIAUŠINIAI SLUOKSNIUOTOJE TEŠLOJE

Produktai:

250 g sluoksniuotos tešlos
100 g pievagrybių
4 kiaušinių
1 mažo svogūno
sviesto kepimui
druskos
pipirų

Kaip gaminti:

1. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir pakepkite svieste, kol taps skaidrūs.

2. Sudėkite į keptuvę griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir dar šiek tiek pakepkite.

3. Pagardinkite druska ir pipirais.

4. Kiaušinius kietai išvirkite ir nulupkite.

5. Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir išpjaukite iš jos keturis 8 cm skersmens skritulius ir keturis 10 cm skersmens skritulius.

6. Likusią tešlą supjaustykite plonytėmis vingiuotomis juostelėmis.

7. Ant mažojo skritulio dėkite 1/4 viso įdaro, ant jo sodinkite kiaušinį. Viską apgaubkite didesniuoju apskritimu. Apacioje gražiai užspauskite kraštus.

8. Pyragėlį papuoškite tešlos juostelėmis, aptepkite kiaušinio plakiniu. Tą patį atlikite su likusiais 3 kiaušiniais.

Dėkite ant kepimo popieriaus į skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.

MALTOS MĖSOS PYRAGAS SU 2 ĮDARAIS

Produktai:

500 g maltos mėsos
1 kiaušinio
kelių piene mirkytų batono riekelių
4 morkų
200g špinatų
3 skiltelių česnako
3 svogūnų
druskos
pipirų
sviesto kepimui

Kaip gaminti:

1. Į maltą mėsą įmaišome batoną, kiaušinį ir vieną, smulkiai kubeliais supjaustytą svogūną. Pagardiname prieskoniais ir druska.

2. Likusius 2 svogūnus apkepame svieste. Į tą pačią keptuvę sudedame stambiai tarkuotas morkas ir kepame, kol iškeps. Pabaigoje suberiame traiškytą česnaką. Pagardiname druska ir pipirais. Išverčiame viską į dubenį ir atvėsiname.

3. Špinatus trumpai pakepiname nedideliame kiekyje sviesto. Pagardiname prieskoniais.

4. Pailgą kepimo forma ištepame aliejumi. Dedame 1/4 dalį faršo. Ant viršaus uždedame pusę morkų masės. Vėl dedame 1/4 dalį faršo. Ant jo sudedame visus špinatus. Vėl 1/4 dalis faršo. Ant jo- likusi dalis morkų masės. Ir viską uždengiame paskutiniu faršu.

5. Dedame į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie valandą.

KIAUŠINIŲ IR SŪRIO KAMUOLĖLIAI PAPRIKŲ LAIVELIUOSE

Produktai:

3 kiaušinių
1 v.š. majonezo
1 a.š garstyčių
100 g fermentinio sūrio
druskos
pipirų
1 saldžiosios paprikos

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir labai smulkiai sutarkuokite ar supjaustykite.

2. Sūrį taip pat sutarkuokite labai smulkiai.

3. Viską sumaišykite su majonezu, garstyčiomis, druska ir pipirais.

4. Iš masės šaukšto pagalba arba rankomis suformuokite kamuolėlius.

5. Papriką išvalykite ir supjaustykite išilgai į 4 ar 5 dalis.

6. Į kiekvieną paprikos "valtelę" įdėkite po 2 kamuolėlius.

KOPŪSTŲ PYRAGAS

Produktai:

800 g kopūstų
150 g šaltai rūkytos šoninės
1 morkos
2 šaukštų manų kruopų
2 kiaušinių
3 šaukštų majonezo
1/2 arbatinio šaukštelio mairūno
2 šaukštų maltų džiūvėsėlių
pipirų
druskos
žalumynų
aliejaus

Kaip gaminti:

1. Kopūstus susmulkinkite, sumaišykite su druska ir palikite pusvalandžiui.

2. Atsiradusį skystį nupilkite.

3. Į kopūstus smulkiai įtarkuokite morką.

4. Suberkite manų kruopas, įmuškite kiaušinius, suberkite mairūną, gardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.

5. Kepimo formą ištepkite aliejumi. Sukrėskite kopūstų masę. Viršų ištepkite majonezu.

6. Ant aliejaus pakepkite šoninę ir suberkite ant majonezo.

7. Ant viršaus užbarstykite džiūvėsėlių.

8. Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.

9. Prieš tiekdami pabarstykite žalumynais ir supjaustykite gabalėliais.

KRIAUŠĖS SU RIKOTA

Kol šių metų uogos ir vaisiai dar prieš akis, kol uogienės keliauja pyragams pertept, labai skanų desertą Velykiniam stalui galima pasigaminti vos iš poros kriaušių.

Ir gaminimui užtruksite vos keletą minučių, kas švenčių metu išties svarbu. Geriau likusį laiką leisti su artimais žmonėmis.

Produktai:

2 DIDELIŲ KRIAUŠIŲ
1.5 ŠAUKŠTO SMULKINTŲ MIGDOLŲ
1.5 ŠAUKŠTO SVIESTO
1.5 ŠAUKŠTO MEDAUS
50 g RIKOTOS SŪRIO

Kaip gaminti:

1. Kriaušes perpjauti pusiau, išimti sėklytes, susukti į foliją ir kepti 175 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

2. Jei medus kietas, pašildykite jį vandens garų vonelėje.

3. Rikotą išsukite su sviestu, suberkite migdolus, supilkite medų. Gerai išmaišykite.

4. Masę dėkite ant karštų iškepusių kriaušių ir patiekite.

VELYKINIS KEPSNYS

Produktai:

1.5 kg kiaulienos sprandinės
3 v.š. garstyčių
2 a.š.druskos
1 a.š. pipirų
50 ml aliejaus
100 g džiūvėsėlių
žiupsnelio baziliko

Kaip gaminti:

1. Mažame dubenėlyje sumaišome džiūvėsėlius, garstyčias, druską, pipirus, baziliką. Įpilame aliejaus ir gerai išmaišome. Turi gautis grietinės tirštumo košelė.

2. Gauta košele iš visų pusių aptepame sprandinės gabalą.

3. Sprandinę dedame į sandarų indą, uždengiame, kad neapdžiūtų ir paliekame marinuotis 24 valandoms.

4. Kepimo skardą ištepame aliejumi, dedame išsimarinavusią sprandinę ir kepame 230 laipsnių temperatūroje apie 2 valandas. Jei viršus pradeda svilti, jį pridengiame aliuminio folijos lakštu

5. Patiekiame su mėgstamu padažu, tai galėtu būti- bruknių ar grybu padažas.

ĮDARYTOS KRABŲ LAZDELĖS

Velykiniu periodu labai naudingi receptai, padedantys suvartoti margintų virtų kiaušinių perteklių, kuomet vienus juos jau būna pabodę valgyti.

Produktai:

3 virtų kiaušinių
1 svogūno
100 g fermentinio tarkuoto sūrio
100 g virto kumpio ar dešros
100 g atšildytų krabų lazdelių
poros v.š. majonezo
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Tokiais pat mažais kubeliais supjaustome ir kumpį ar dešrą ir svogūną.

2. Viską suberiame į dubenį, suberiame tarkuotą sūrį, užpilame majonezu ir labai gerai išmaišome. Pagardiname druska ir pipirais.

3. Krabų lazdeles labai atsargiai išvyniojame. Uždedame įdaro ir vėl suvyniojame.

4. Dedame porai valandų į šaldytuvą.

VARŠKĖS PYRAGAS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS

Produktai:

500 g kreminės varškės
300 g įvairių džiovintų vaisių (džiovintų slyvų, ar spanguolių, vyšnių, abrikosų, datulių, razinų)
3 kiaušinių
150 g cukraus
60 g sviesto
1 vanilinio pudingo pakelio
žiupsnelio druskos

Kaip gaminti:

1. Džiovintus vaisius reikia gerai nuplauti ir trumpam pamerkti į verdantį vandenį.

2. Kiaušinius su cukrumi plakti tol, kol masė pašviesės ir padvigubės.

3. Sudėti varškę ir gerai išmaišyti.

4. Suberti pudingo miltelius, druską. Gerai išmaišyti.

5. Supilti ištirpintą ir atvėsintą sviestą.

6. Įmaišyti džiovintus vaisius.

7. Masę sukrėsti į riebalais išteptą formą (maždaug 24 cm skersmens) ir kepti 180 laipsniu temperatūroje apie pusvalandį arba, kol parus.

8. Prieš valgant, pilnai atvėsinti ir dar keletą valandų palaikyti šaldytuve.

KIAUŠINIAI SU SPALVOTAIS ĮDARAIS

Produktai:

6 kiaušinių
druskos pipirų

Geltonajam įdarui:

3 šaukštų majonezo
0.5 v.š. garstyčių
1 a.š. ciberžolės

Žaliajam Įdarui:

2 v.š. varškės tepamo sūrelio
1 v.š.pesto padažo.
0.5 v.š.citrinos sulčių
0.5 v.š. tarkuotos citrinos žievelės

Raudonajam įdarui:

2 v.š. varškės tepamo sūrelio
1 a.š. saldžiosios raudonosios paprikos
žiupsnelio maltos aitriosios paprikos

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite, perpjaukite per pusę.

2. Iš 4 kiaušinių puselių išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su majonezu, garstyčiom ir ciberžole. Pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą sukrėskite į keturias kiaušinių puseles.

3. Iš kitų keturių kiaušinių puselių išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su varškės sūreliu, pesto padažu, citrinos sultimis ir citrinos žievele. Pagardinkite druska ir pipirais. Įdarykite dar 4 kiaušinių puseles.

4. Iš paskutinių keturių kiaušinių puselių išimkite trynius, sutrinkite, sumaišykite juos su varškės tepamu sūreliu, saldžiąja ir aitriąja paprika. Pagardinkite druska ir pipirais. Įdarykite kiaušinių puseles.

5. Puoškite žalumynais, saldžiąja paprika ir citrinos žievelėm.

KIAULIENA TROŠKINTA ALUJE

Produktai:

400 g kiaulienos sprandinės
300 g kiaulienos mentės
2 morkos
1 didelis svogūnas
druskos, pipiru
čiobrelio, krapų, lauro lapų
4 skiltelės česnako
miltų
1 v.š.rudojo cukraus

Kaip gaminti:

1. Morkas supjaustome griežinėliais, svogūną- kubeliais. Viską apkepame aliejuje. Kepimo indą su dangčiu ištepame aliejumi, ant dugno suklojame morkas su svogūnu.

2.Mėsą supjaustome gabalėliais, pagardiname prieskoniais, apibarstome krapais, sudedame į maišelį, įberiame kelis šaukštus miltų ir gerai papurtome, kad mėsytė iš visų pusių pasidengtų miltais.

3. Per kelis kartus, ant didelės ugnies, ant aliejaus, labai trumpai mėsytės gabalėlius pakepiname keptuvėje, tik kol gražiai apskrus.

4. Mėsą sukrauname ant morkų su svogūnu.

5. Suberiame traiškytą česnaką, cukrų, sukaišome lauro lapus, viską užpilame alumi.

6. Uždengiame dangčiu ir dedame į orkaitę 200 laipsnių temperatūroje vienai valandai. Pabaigoje atidengiame, kad mėsytė dar gražiau apskrustų.

KEPSNIAI SU MORKŲ PLUTELE

Produktai:

4 išmuštų vištienos file gabaliukų
400 g morkų
3 kiaušinių
4 v. šaukštų miltų
1 a.š. tarkuotų citrinų žievelių
4 šaukštų sviesto
druskos, prieskonių

Kaip gaminti:

1. Morkas sutarkuojame stambiai. Įmušame kiaušinius, įberiame miltus (truputį paliekame apvoliojimui), suberiame druską ir pipirus, sumetame žieveles. Turi gautis "grietinės" tirštumo masė.

2. Išmuštą vištieną įtriname mėgstamais prieskoniais ir druska.

3. Vištieną gerai apvoliojame miltuose, merkiame į pasiruoštą morkų masę ir kepame svieste.

4. Patiekiame su bulvėmis ir daržovėmis.

SVIESTINIS VELYKŲ AVINĖLIS

Visų krikščionių bendra tradicija- avinėlis ant Velykinio stalo. Tai Kristaus simbolis. Seniau dar šalia avinėlio įsmeigdavo vėliavėlę, kuri simbolizuoja Prisikėlimą.
Avinėlis gali būti keptas, cukrinis arba sviestinis.

Produktai:

500 sviesto
1 a. š druskos

Kaip gaminti:

1. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su druska.

2. Peilio pagalba formuoti avinėlį. Akytes padaryti iš gvazdikėlių. Mediniu iešmeliu ar šakute pašiaušti kailiuką.

3. Dėti porai valandų į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Avinėlio sviestuku ant Velykinio stalo gardinami virti margučiai. Nors aš jo prapjauti tikrai neišdrįsčiau.

KRIAUŠIŲ IR SPANGUOLIŲ PYRAGAS

Produktai:

1 puodelio cukraus
150 g miltų
60 g kakavos
250 ml karšto vandens
1 a.š. kepimo miltelių
1 kiaušinio
60 g tirpinto sviesto
1 puodelio spanguolių
2 kriaušių

Kaip gaminti:

1. Dubenyje sumaišyti karštą vandenį, kakavą, cukrų, kepimo miltelius, miltus. Įmaišyti kiaušinį ir sviestą. Gerai išmaišyti.

2. Tešlą supilti į riebalais pateptą maždaug 20x20 cm formą. Ant viršaus sumesti spanguoles ir kubeliais supjaustytas kriaušes.

3. Kepti 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį.

SILKĖ OBUOLIO PUSELĖSE

Produktai:

80 g silkės file
didelio obuolio
2 virtų kiaušinių
mažo svogūno
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Obuolį perpjauname perpus, išvalome. Išskobiame minkštimą, palikdami 0.5 cm sluoksnį.

2. Silkės filė, obuolio minkštimą, kiaušinius ir svogūną smulkiai sukapojame.

3. Įdedame majonezo ir viską gerai išmaišome. Gardiname druska ir pipirais. Šia mase įdarome abi obuolio puseles.

4. Puošiame žalumynais.

KEPSNYS AŠTRIAME MARINATE

Produktai:

kiaulienos mentės arba kumpio 2 kg
česnako 3 skiltelių
3 v.š. aliejaus
1 a.š. juodųjų pipirų
1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
100 g balto sauso vyno
1 v.š. pomidorų padažo
1 a. š. adžikos
druskos

Kaip gaminti:

1. Produktus marinatui sumaišome. Mėsą pabadome mediniu iešmuku. Mėsą įtriname marinatu, sandariai uždarome į dėžutę ar apsukame maistine plėvele ir laikome šaltai ne mažiau kaip parą.

2. Į skardą įpilame truputį vandens. Kepame 200 laipsniu temperatūroje apie 2 valandas. Jei viršus pradeda svilti, jį pridengiame aliuminio folija.

3. Bekepant kepsnį vis palaistome susidariusiomis sultimis.

SŪRIO VYNIOTINIS

Produktai:

250 ar 300 g fermentinio sūrio hermetiniame maišelyje

Įdarui:

2 lydytų natūralių sūrelių
100 g virto kumpio ar vištienos
2 kietai virtų kiaušinių
poros skiltelių česnako
saujos krapų, svogūno laiškų
druskos, pipirų

Kaip gaminti:

1. Sūrį su visu maišeliu dėkite į puodą. Užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Virkite apie 20 minučių ant mažos ugnies, kol sūris visiškai išsilydys.

2. Išsilydžiusį sūrį išpilkite iš maišelio ant kepimo popieriaus ir dar kol šiltas, iškočiokite į stačiakampį.

3. Kumpį ar vištieną ir kiaušinius supjaustykite mažais kubeliais, česnaką išspauskite spaudykle.

4. Sumaišykite viską su kitais įdaro produktais iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais.

5. Šį įdarą užtepkite ant sūrio stačiakampio. Pradėdami nuo trumpojo galo, stačiakampį susukite į vyniotinį. Dėkite siūle į apačią.

6. Vyniotinį įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.

7. Sustingusį pjaustykite riekelėmis.

OBUOLIŲ ŽIEDELIAI TEŠLOJE

Produktai:

Kelių obuolių
1 kiaušinio
0.5 puodelio pieno
1 puodelio miltų
1 v.š. cukraus (priklauso nuo obuolių rūgštumo)
1 a.š vanilinio cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Kaip gaminti:

1. Obuolius nulupame, išvalome ir supjaustome 1 cm žiedeliais.

2. Kiaušinį išplakame su pienu ir cukrumi. Suberiame miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Turi gautis "grietinės" tirštumo tešla.

3. Obuolio griežinėlį merkiame į tešlą, dedame į keptuvęir kepame gerai įkaitintame aliejuje, kol parus.

4. Ištraukus paliekame ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Pravėsusius apibarstome cukraus pudra.

SUKTINUKAI

Tokius žavius suktinukus galite pasigaminti Velykų dienos pusryčiams.

Produktai:

2 kiaušinių
poros šaukštų pieno
druskos, pipirų
6 ilgų vytinto kumpio juostelių
2 duonos riekelių

Kaip gaminti:

1. Kiaušinius išplakite su pienu, druska ir pipirais. Iš šito kiekio gerai įkaitintame aliejuje, per visą keptuvę iškepkite 2 omletus: iš pradžių vieną omletą, o jį išėmę, iškepkite antrajį.

2. Kiekviena perpjaukite į 3 gabalėlius.

3. Ant kumpio gabalėlio dėkite juostelę omleto ir susukite į ritinėlį. Taip suporuokite visas kumpio juosteles su omleto gabalėliais ir susukite ritinėlius.

4. Juos dėkite ant duonos riekelių.

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ SRIUBA SU PIEVAGRYBIAIS

Velykų stalui siūloma tiekti 2 rūšių sriubas: raugintų kopūstų arba daržovių. Štai įdomesnis, šventinis raugintų kopūstų sriubos variantas- su pievagrybiais.

Produktai:

500-600 g raugintų kopūstų
400 g pievagrybių
raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako
2 bulvių
800 ml grybų sultinio
2 lauro lapelių
1 ą.š. saldžiosios paprikos
krapų
druskos, pipirų
aliejaus kepimui

Kaip gaminti:

1. Raugintus kopūstus sudėkite į puodą, užpilkite grybų sultiniu, įmeskite lauro lapelius ir virkite, kol kopūstai suminkštės.

2. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną ir traiškytą česnaką.

3. Į keptuvę dėkite griežinėliais supjaustytus pievagrybius.

4. Į puodą su apvirusiais kopūstais sudėkite kubeliais pjaustytas bulves.

5. Po keletos minučių supilkite iškepusius svogūnus ir grybus.

6. Sriubą pagardinkite salžiąja paprika, druska, pipirais, įberkite šaldytų ar šviežių krapų.

7. Virkite, kol bulvės suminkštės.

GRŪDĖTOS VARŠKĖS PYRAGAS SU PERSIKAIS

Produktai:

500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
400 g konservuotų persikų
350 g grūdėtos varškės
50 g cukraus
1 a. š vanilinio cukraus
30 g krakmolo
2 kiaušinių
100 g džemo (serbentų, braškių, aviečių, bruknių uogienės ar kt.)

Kaip gaminti:

1. Tešlą plonai iškočiokite ir supjaustykite stačiakampiais.

2. Apvalią forma ištepkite riebalais. Joje išdėliokite stačiakampius, kad neliktų tuščių tarpų.

3. Dėkite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių.

4. Varškę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, krakmolu, kiaušiniais ir 4 šaukštais persikų sirupo.

5. Skardą su apkepusia tešla išimkite iš orkaitės ir į ją supilkite varškės masę.

6. Ant varškės išdėliokite persikus: pusę jų dėkite duobutėmis į apačią, kitą pusę- į viršų.

7. Persikų duobeles užpildykite džemu.

8. Kepkite dar apie 20 minučių.

9. Iškepusį pyragą gerai atvėsinkite ir dar keletai valandų įdėkite į šaldytuvą.

Raminta B.

www.DELFI.lt
 
103
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Ožkos metų sutikimui - žali receptai (3)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 11:55
Kasmet, baigiantis metams ir artinantis žiemos švenčių džiaugsmams, dažnas susiduria su tais pačiais klausimais: kaip išgyventi švenčių maratoną ir ką pasižadėti sau Naujaisiais metais? Atsakymu į abu šiuos klausimus gali tapti pirmosios lietuviškos knygos apie žaliąją augalinę mitybą.

Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis (2)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 00:00
Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis
Asmeninio archyvo nuotr.
Dalinamės DELFI skaitytojos Inesos Kalėdiniu vyniotinio receptu.

Visai nesudėtinga: Oliverio citrusinis viščiukas (10)

2014 gruodžio mėn. 20 d. 00:00
Visai nesudėtinga: Oliverio citrusinis viščiukas
Asmeninio archyvo nuotr.
Dalinamės DELFI skaitytojos Neringos receptu - keptu viščiuku.

Geriausi 2014 metų vynai Lietuvoje (18)

2014 gruodžio mėn. 18 d. 13:22
2014 metai palieka sceną, o vynai.com portalas 13 metų iš eilės vyno mylėtojams paruošė geriausių Lietuvoje parduodamų vynų iki 40 Lt („Geri vynai“) ir 41-100 Lt („Proginiai vynai“) varžytuves.

12 Kūčių patiekalų, kurie atneš sėkmę (13)

2014 gruodžio mėn. 18 d. 10:17
Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese. Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...