ei matėte filmą „My Blueberry Nights“ (liet. „Mano vaivorų naktys“), žinote, kad tai – filmas, prisodrintas jaukumo bei melancholiškos Norah Jones muzikos ir pagardintas šių uogų skoniu.

Valgykite jas ne tik su pienu, būkite unikalūs ir gaminkite su fantazija!

Mėlynių pyragas

Jums reikės:

3 kiaušinių
3/4 stiklinės cukraus
1,5 šaukštelio vanilinio cukraus
0,5 stiklinės rapsų ar saulėgrąžų aliejaus
1 stiklinės miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 stiklinių uogų
2 saujų smulkintų migdolų

Kaip paruošti:

Kiaušinius išplakite iki purumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Kai masė bus puri ir šviesi, palaipsniui pilkite aliejų.
Miltus persijokite su kepimo milteliais. Sumažinkite maišytuvo greitį ir pamažu į kiaušinių masę berkite miltus.
Tortinę išklokite kepimo popieriumi ir supilkite masę. Ant viršaus suberkite uogas.
Pyragą dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30–40 min.
Atvėsusį pyragą pabarstykite migdolais ir patiekite su ledais.

KARŠTI: miško uogų keksiukai

Jums reikės:

75 g sviesto
2 kiaušinių
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 stiklinės cukraus
2 šaukštų vanilinio cukraus
50 g grietinėlės
1 stiklinės aviečių ir mėlynių
3–4 šaukštų krakmolo
1 stiklinės miltų
Margarino ir džiūvėsėlių keksų formelėms pabarstyti
Miltinio cukraus

Kaip paruošti:

Minkštą sviestą iki purumo išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais.
Supilkite grietinėlę, suberkite miltus, sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais. Gerai išmaišykite tešlą.
Suberkite nusausintas uogas ir atsargiai išmaišykite. Tešla turi būti grietinės tirštumo.
Keksiukų formeles sutepkite margarinu ir pabarstykite džiūvėsėliais.
Tešla užpildykite pusę formelės.
Formeles dėkite į skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol gražiai parus.
Iškeptus keksiukus atšaldykite, išimkite iš formelių ir pabarstykite miltiniu cukrumi.

SPALVINGA: mėlynių ir arbūzų salotos

Jums reikės:

3 riekelių arbūzo
2 saujų mėlynių
Šlakelio citrinos sulčių
Citrinos žievelės
2 saujų gražgarsčių
Mėtų lapelių
Fetos sūrio
Alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Arbūzo riekeles supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
Į lėkštę sudėkite arbūzo gabalėlius, mėlynes, smulkintus mėtų lapelius ir gražgarstes.
Viską pagardinkite citrinos sultimis.
Dėkite fetos sūrį ir tarkuotos citrinos žievės, pagardinkite šlakeliu alyvuogių aliejaus.

SKONIO PATARIMAI

Kaip džiovinti uogas?

Mėlynės renkamos sausą, nelietingą dieną.

Surinkę mėlynes, jų neplaukite ir paskleiskite plonu sluoksniu ant popieriaus, kad apdžiūtų.

Paskui galima jas džiovinti 40 °C, jei yra galimybė – kaimiškoje krosnyje. Iš 7 kg žalių mėlynių paprastai sudžiovinama 1 kg sausų uogų.

Džiovintas uogas ir lapus laikykite medžiaginiame ar drobiniame maišelyje.

Mėlynių lapus galima maišyti su žemuogių, juodųjų serbentų ir kitų augalų lapais.

Ką gaminsime žiemai?

Per dieną rekomenduojama suvalgyti 200 ml mėlynių. Jei uogas pirksite turguje, pasiteiraukite, kur jos buvo rinktos. Naudingiausia valgyti šviežias uogas, o žiemai jas trinti su cukrumi. Uogas galima ir užšaldyti, jose, kaip ir trintose su cukrumi, išliks visi vitaminai ir mikroelementai.

Turėkite ir džiovintų uogų – jos nepraranda gydomųjų savybių net 2 metus.

Iš uogų galima pasigaminti ekstraktų, sulčių, sirupų, uogienės. Žiemą tai galėsite panaudoti arbatai ar pyragui pagardinti.