Graikai gaivinasi padažu

Graikijos bei jos salų virtuvei būdingas didelis šaltųjų užkandžių, vadinamų meze, pasirinkimas.

„Vienas iš jų – dzadzikis – gaivus agurkais kvepiantis padažas, kuris dar vadinamas trintiniu, – pasakojo tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Laima Kazlauskaitė. – Tai bene populiariausias ir ypač lengvai pagaminamas graikiškas padažas, o jo sudedamosios dalys neatsiejamos nuo graikiškos virtuvės: alyvuogių aliejus, actas ir graikiškas jogurtas, paskanintas agurkais, krapais ir įvairiais pikantiškais prieskoniais“.

Agurkai priskiriami prie naudingų produktų, mat net 96 procentais yra sudaryti iš organizmą vėsinančio vandens. Šis padažas gali būti puikus pagardas prie mėsos patiekalų arba patiekiamas su šviežia duonele kaip gaivus vasariškas užkandis.

Karštai vasaros dienai – ispaniška sriuba

Pasirodo, pasaulio virtuvėje šaltibarščiais gali didžiuotis ne tik lietuviai. Gardi alternatyva – saulėtoje Ispanijoje gaminama gaspačo sriuba. Kadangi gaspačo sudėtis gali varijuoti pagal sezoną, nuotaiką ar šaldytuvo turinį ir yra daugybė šios sriubos receptų, ji įtinka daugeliui.

Populiariausia – raudonos spalvos šalta pomidorų sriuba, nors tradicinėje ispaniškoje virtuvėje ruošiama ir balta gaspačo su džiovintais vaisiais arba žalia – su prieskoniais. 

Sriuba patiekiama šalta, o kad būtų dar gaivesnė, dažnai atvėsinama ledo kubeliais. Jei jaučiate salsvą patiekalo skonį, greičiausiai jis nuo įmaišytų žemuogių arba meliono kubelių.

Tikra egzotika!

Bulgariški šaltibarščiai – gurmanams

Tie, kas ilsėjosi Bulgarijoje, pvz., Auksinių kopų kurorte, neleis sumeluoti: nors šalies virtuvė gana paprasta, tačiau daugelis turistų pastebi skanius ir šviežius šios šalies patiekalus. Nacionalinė virtuvė yra slaviška, šiek tiek maišyta su kitų šalių virtuvių bruožais, tad patiekalai atpažįstami ir lietuviškam skoniui.

Vienas iš jų – tarator sriuba – lietuviškų šaltibarščių giminaitė. Šios sriubos spalva ir skonis toli gražu neprimena lietuviško patiekalo, kadangi yra ruošiama iš jogurto, agurkų, česnako ir aliejaus, retkarčiais pagardinama graikiškais riešutais, todėl labiau tinka gurmaniškam skoniui.

Turkų atgaiva – jogurtas

„Nors turkai labiausiai garsėja kebabais ir įvairias mėsos patiekalais, tačiau geriausias jų atsigaivinimo būdas vasarą – airano gėrimas. Tai jogurto, vandens ir druskos mišinys, šiek tiek panašus į kefyrą, tačiau kur kas naudingesnis, turintis daugiau maistingųjų savybių. 

Dažnai airanas įvardijamas kaip ilgaamžiškumo paslaptis. Karštais vasaros mėnesiais atšaldytas airanas geriamas kaip gaivinamasis gėrimas“, – sakė L. Kazlauskaitė.

Airanas

Italija didžiuojasi ne tik ledais

Italai turi ne vieną „ledinį“ desertą, kuriuo tiek vietiniai, tiek turistai gaivinasi karštą vasaros dieną. 

Šalis labiausiai garsėja naminiais ledais ir šerbetais, tačiau yra ir kitas, mažiau kam žinomas puikus gaivinantis desertas – semifredo (išvertus iš italų kalbos semifreddo reiškia pusiau šaldytas). Tai yra labiau į šaldytus putėsius nei į ledus panašus skanėstas, pagamintas maišant plikytą kremą su plakta grietinėle ir po to užšaldant. Dėl savo konsistencijos priskiriamas per vidurį tarp ledų ir pyragaičių.

Gaminimas paprastas, nereikalaujantis kepimo ar virimo, kas ypač aktualu karštomis vasaros dienomis. Tereikia kelias valandas palikti šaldytuve.

Semifredo

RECEPTAS
Gaivi ispaniška gaspačo sriuba

Jums reikės:
Pomidorų, 7 vnt.
Paprikos, 1 vnt.
Svogūno, 0,5 galvos
Agurko, 1 vnt.
Bazilikų, 1 v. š.
Daržovių sultinio , 1 l
Alyvuogių aliejaus, 1 v. š.
Balzaminio acto, 1 v. š.
Druskos, pipirų pagal skonį

Kaip gaminti:
Nuplikykite pomidorus ir nulupkite odelę. Visas daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaišykite visus ingredientus ir sumalkite virtuviniu kombainu. Gautą masę pagardinkite druska, pipirais ir pasirinktais prieskoniais. Palikite keletą valandų pastovėti šaldytuve kad atvėstų. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)