Ožkų pieną ir jo produktus žmogaus organizmas geriau įsisavina. Tai – dietinis maistas, turintis vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Keičiasi nuostata

Saldaus ir rūgštaus pieno, fermentiniai ir pelėsiniai, sūryme išmirkyti, lašinių skonį primenantys, su krapais, kmynais, dilgėlėmis, česnakais ir kitais prieskoniais – kelias dešimtis rūšių pačios spaustų ožkos sūrių žmonėms gali pasiūlyti Dalia Ėmužytė, Širvintų rajono pakraštyje Griciūnų kaime įsikūrusio didžiausio Baltijos šalyse ožkų ekologinio ūkio savininkė.

Ji priminė, kad ožkų pieno molekulės yra mažesnės nei karvių pieno. Ožkų pieną ir jo produktus žmogaus organizmas geriau įsisavina. Tai – dietinis maistas, turintis vitaminų ir mineralinių medžiagų.

„Ožkos yra gurmanės ir suvartoja labai daug įvairių medžiagų. Jų maisto racioną sudaro per 200 įvairių augalų, kurių vertingos medžiagos atsispindi ir pieno produktuose. Žmonės vis labiau juos vertina. Keičiasi nuostata, kad ožkų pieno produktai yra neskanūs ar riebūs, nes dabar auginamos visai kitos ožkų veislės“, – kalbėjo D. Ėmužytė.

Kiekvienam pagal poreikį

Pasak ūkininkės, kiekviena ožkos sūrio rūšis turi savo teigiamų savybių. Pavyzdžiui, saldaus pieno sūris gaminamas iš pasterizuoto pieno. Jį ramiai gali rinktis net ir bijantys erkinio encefalito žmonės. (Beje, D.Emužytės nuomone, šios ligos rizika valgant ožkos sūrius yra labai maža – pasaulyje įtartas tik vienas atvejis, kuris liko neįrodytas.)

Saldaus pieno sūris dažnai perkamas vaikams, nes mažyliui patogu paimti į ranką ir valgyti nebyrantį gabalą. Tačiau šios rūšies produktas, išlaikantis baltymus bei naudingas medžiagas, neturi reikalingų pieno rūgšties bakterijų, kurios išlieka ožkos rūgštaus pieno sūryje. Pastarąjį labiau vertina norintys susigrąžinti sveikatą asmenys.

„Gurmanai renkasi sūrius su įvairiomis žolelėmis, o išskirtiniai gurmanai – ilgo brandinimo fermentinius sūrius. Gaminame sūrius ir pagal užsakymą – specialaus skonio, kvapo, dydžio ir kt. Norime, kad pirkėjai turėtų kuo platesnį pasirinkimą“, – pasakojo D.Ėmužytė.

Ne visi gali įpirkti

Daugelio sūrių receptus ūkininkė sukūrė pati, tačiau pravertė ir kolegų iš Graikijos, Prancūzijos, Italijos patirtis. Beje, jos senelė irgi turėjo sūrininkės paslapčių bei dalyvaudavo žemės ūkio parodose, kur gaminys buvo apdovanotas Prezidento Antano Smetonos žmonos Sofijos prizu.

D.Ėmužytės ūkyje gaminami produktai plačiai žinomi visoje Lietuvoje, tačiau daugiausiai sūrių parduodama Kaune, dalis jų atkeliauja į Vilnių – Tymo turgų, mažas parduotuves bei restoranus.

Ūkininkė apgailestavo, kad ožkų pieno sūrius ne visi gali įpirkti, nes žaliavos ištekliai gana riboti – iš 10 litrų pieno galima pagaminti apie kilogramą sūrio. Be to, sūrių gamyba yra nelengvas, daug dėmesio reikalaujantis rankų darbas.

Verta žinoti

Ožkos sūris yra vienas seniausių pieno produktų. Jame daug amino rūgščių, riebalų, kalcio, fosforo, askorbo rūgšties, cholino, vitamino K, B grupės vitaminų, magnio ir kt. Ypač ožkos sūrį rekomenduojama vartoti besilaukiančioms bei maitinančioms moterims, vaikams, paaugliams, pagyvenusio amžiaus žmonėms. Jis aktyvina imuninę sistemą, gina ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Manoma, kad ožkos sūris yra naudingas aterosklerozės, kepenų ligų profilaktikai, sergant kaulų, inkstų ligomis ir kt.

Vietoj pipirų sūriui gardinti išbandykite dašį

Sūrių gurmanai siūlo atrasti aromatingąjį ir aštrųjį prieskonį – dašį. Jis, anot naujų skoninių potyrių ieškotojų, ypač tinka prie ožkų pieno sūrių. Dašis paplitęs Pietų ir Pietryčių Europoje, Pietvakarių Azijoje ir kitur. Rečiau, bet auga ir Lietuvos daržuose bei puošia sodybų gėlynus.

Dašis yra panašus į čiobrelį, tačiau daug aštresnis ir kvapnesnis. Kai kas jį siūlo kartais išbandyti vietoj pipirų. Tokiu atveju labiau tiktų daugiametis dašis, kuris yra aštresnis už vienmetį. Tiesa, termiškai apdorotas šis prieskoninis augalas praranda aštrumą. Jį siūloma dėti baigiant gaminti, nes ilgiau verdant ar kepant maistas karsteli.

Paprastai dašis plačiau rekomenduojamas gardinti ankštinių, daržovių, bulvių, grybų patiekalus, troškinius. Šiuo prieskoniu galima paįvairinti ir įvairius marinatus bei padažus.

Dašis vertinamas dėl maistinių ir gydomųjų savybių. Jo sudėtyje yra eterinių aliejų, rauginių bei mineralinių medžiagų, gausu vitamino C. Dašių žolė gali būti naudojama kaip baktericidinė, apetitą sužadinanti ir virškinimą pagerinanti priemonė. Taip pat ir dašių aliejus naikina bakterijas, mažina skrandžio ir žarnyno spazmus, puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, lengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą. Šio augalo džiovintų lapų ir žiedų kompresai gali palengvinti reumato skausmus.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Lietuvos sveikata“