Kiekviena daržovė turi savą skonį, kurio nesinori užgožti padažais. Natūraliai skanu. Tad valgant kaip salotas, pakanka pašlakstyti aliejumi, jei norisi – džiovintomis ar šviežiomis žolelėmis, keletu lašelių balzaminio padažo. Apibarstyti sėklomis ir riešutais.

Ypač skanu pagardinti fetos sūriu. Kiekvieną kartą galima naudoti vis kitas daržoves – išeis kiti skoniai ir kitos spalvos. Trumpiau tariant, improvizacijoms labai imlus patiekalas.

Norint, kad daržovės gražiai apkeptų, reikėtų nepamiršti, kad:

orkaitė turi būti labai karšta – įkaitinti iki 200 C

daržoves kepimo skardoje išdėstyti vienu sluoksniu, kad kiekvienas gabaliukas gražiai apkeptų

vienu metu kepant skirtingo kietumo daržoves, kietesnes (burokėliai, salierai) pjaustyti mažesniais gabaliukais, minkštesnes (cukinija, moliūgas, svogūnai) – didesniais arba greičiau iškepančias daržoves pašauti į orkaitę vėliau, kai kietosios jau būna kiek iškepusios

prieš kepant kiekvieną gabaliuką išmasažuoti su aliejumi ir užberti pipirų su druska.

ORKAITĖJE KEPTOS DARŽOVĖS

2 burokėliai, priklausomai nuo dydžio supjaustyti į keturias ar daugiau dalių
4 riekės moliūgo
4 morkos, perpjautos išilgai per pusę
2 pastarnokai, perpjauti išilgai per pusę
1 didelis svogūnas, supjaustytas į aštuonias dalis
3 česnako skiltelės, nenuluptos
alyvuogių aliejus
druska ir pipirai
prieskoninės žolelės (raudonėliai, čiobreliai)

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitiname iki 200 C. Į vieną skardą sudedame pjaustytus burokėlius, apšlakstome aliejumi (pakaks 1-2 šaukštų), pabarstome druska ir pipirais, įdedame česnako skilteles (su visa odele lengvai sutraiškytas) ir burokėlių gabaliukus gerai išmasažuojame. Šauname į orkaitę ir kepame apie 15-20 minučių.

2. Į kitą skardą sudedame likusias daržoves, taip pat apšlakstome keliais šaukštais aliejaus, pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Kišame į orkaitę prie jau kepančių burokėlių. Kepame apie 30 minučių, kol daržovės iškepa ir pasidaro minkštos.

Skanaus!