Kulinarijos paveldo fondo vadovė etnologė Birutė Imbrasienė teigia, kad mūsų protėviai obuolių atsargas žiemai ruošė kitaip, nei esame dabar įpratę. Mat šviežius vaisius laikė tik iki Naujųjų metų, gražiausiais puošdavo Kalėdų eglutes.
Bulvės
© Corbis/Scanpix
Prasidėjus Naujiesiems, gardžiai valgydavo džiovintus obuolius, kuriuose išlikdavo daug vitaminų ir kitų naudingų organizmui medžiagų. Tokius obuolius mirkydavo, maldavo, dėdavo į bandeles ir pyragus, girą, sulą, virdavo kompotus ir pan. Tad džiovinti obuoliai žiemą buvo itin populiarūs. Jų galime prisidžiovinti orkaitėse ir dabar, maždaug per centimetrą pravėrusios jų dureles. Tokiu būdu juos galima išdžiovinti per porą pusdienių.

B.Imbrasienė patarė obuolių košę ne virti, o kepti - taip darydavo mūsų senelės. Molinį platų indą su supjaustytais saldžiarūgščiais obuoliais pašaudavo į krosnį. Cukraus nedėdavo. Kaitindavo, kol supjaustyti obuoliai sukrisdavo. Lygiai taip galima iškepti obuolienę ir dujinės viryklės orkaitėje per porą valandų. Taip paruošta obuolienė ne tik labai sveika, bet ir skani - tiks ir su varškės sūriu, ir su mėsos patiekalais. Suvalkiečiai mėgdavo nesaldintą obuolių košę valgyti su bulvių plokštainiu. Beje, taip paruošta obuolienė ir žiemą buvo laikoma tame pačiame inde, rūsyje. Senelės obuolienę, kad geriau laikytųsi, užpildavo lajumi (galvijų taukais), kurie greitai užšąla.

Vaisiai, obuoliai
© Corbis/Scanpix

Ryžiai su obuoliais

2 puodeliai ryžių, 4 puodeliai pieno, 100 g cukraus, 50 g sviesto, 500 g obuolių, druskos.

Ryžius išvirti silpnai pasūdytame piene. Kaitinant mažą vandens kiekį, ištirpdyti jame cukrų, įdėti sviestą ir kepti su supjaustytais obuoliais, po to sumaišyti su išvirtais ryžiais.

Paprikos, daržovės
© Corbis/Scanpix

Sveikos raugintų kopūstų salotos

300 g raugintų kopūstų, 100 g pomidorų arba 50 g lazdynų riešutų branduolių, 4 šaukštai sėmenų aliejaus, 30 g ankštinių pipirų, truputis mirkytų kmynų, maltų sėmenų, šaukštas krienų.

Visus produktus sumaišyti ir parūgštinti citrinos sultimis ar spanguolėmis, ar šaltalankių bei svarainių vaisiais.

Bulvės
© Corbis/Scanpix

Tapybiškos salotos

Margalapių ar bet kokios kitos spalvos salotų, 300 g žuvies filė, po 12-13 raudonų ar mėlynų vynuogių, mažas ryšulėlis salierų (petražolių) lapų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai obuolių acto, kupinas šaukštas saulėgrąžų branduolių, pusės citrinos sultys, druskos, juodų maltų pipirų.

Stambiai supjaustyti salotą, smulkiai - salierų ar petražolių lapelius, o virtą su prieskoniais žuvies filė - gabaliukais. Viską sudėti į indą, papildyti vynuogėmis, pagal skonį pridėti druskos ir pipirų, sumaišyti.

Į alyvuogių aliejų išspaudžiame pusės citrinos sultis, įpilame obuolių actą, atidžiai išmaišome ir užpilame ant salotų. Paliekame pusvalandžiui. Prieš paduodant į stalą, patiekalo viršų pabarstyti saulėgrąžų branduoliais ar moliūgų sėklomis.

Ryžiai
© Corbis/Scanpix

Bulvių apkepas su baltu padažu ir svogūnais

Padažas: 35 g sviesto, 35 g miltų, 0,5 l pieno, druskos, pipirų.

Užvirti pieną. Į išlydytą sviestą supilti miltus ir kaitinant maišyti, kol taps vientisa masė. Šią masę supilti į karštą pieną, pasūdyti, įberti pipirų ir kaitinant pamaišyti, kad gautųsi grietinės tirštumo padažas. Tuomet nulupti 850 g bulvių ir 135 g svogūnų, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į padažą. Įpilti dar 125 g pieno. Šią masę supilti į karščiui atsparų indą. Ant viršaus uždėti 30 g sviesto, uždengti kepimo folija ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 45 min. 175 laipsnių temperatūroje.

Salotos
© Corbis/Scanpix

Saldžiųjų paprikų salotos

(8 porcijos)

1/3 stiklinės aliejaus (geriau alyvuogių), dvi ropelės plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų, devynios trijų spalvų saldžiosios paprikos, dvi skiltelės susmulkinto česnako, druskos, pipirų, trečdalis stiklinės balto vyno.

Į įkaitintą keptuvėje aliejų dedame svogūnus, apkepame. Pridedame juostelėmis supjaustytą papriką, prieskonius ir troškiname porą minučių. Tuomet įpilame vyną, uždengiame ir troškiname dar 10 minučių ant mažos ugnies.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: vasarišką kaitrą vėl vainikuos neramumai

Antroje savaitės pusėje didžiojoje šalies dalyje orai bus karšti, tačiau jau pirmoje...

Pasiūlė, kaip susigrąžinti lietuvių Lenkijoje paliekamus milijonus (94)

Šį pavasarį Lenkijos centrinis statistikos biuras paskelbė, kad lietuviai apsipirkdami pas...

Lietuvio užfiksuoti vaizdai apie jo patirtis Šiaurės ir Pietų Korėjose užkariauja pasaulį: sunku sulaikyti ašaras (172)

Prieš metus DELFI publikuotas keliautojo Jokūbo Laukaičio sukurtas vaizdo reportažas apie...

R. Williamso koncertą perspjauti bus sunku: hitai ir fejerverkai gerbėjams sukėlė euforiją (255)

Trečiadienio vakarą Vilniaus Vingio parke - neeilinis renginys. Savo pasirodymą „The Heavy...

S. Skvernelis: socialdemokratų pasitraukimas nebūtų būtina sąlyga trauktis jų ministrams (22)

„Prognozuojant socialdemokratų tarybos sprendimą trauktis, galbūt frakcija Seime galėtų...

Nesitikėjo, kad gelbėti kačiukus bus taip sudėtinga (2)

Dar būdami 8 savaičių jaunikliais, katinas Astra ir keturi jo broliai buvo palikti dėžėje...

A. Kubilius prabilo apie spąstus, kurie gali sutrukdyti pasivyti ES pragyvenimo vidurkį (549)

Lietuvai pasivyti Europos Sąjungos (ES) pragyvenimo vidurkį gali sukliudyti vidutinių pajamų...

Lietuvos šešiolikmečiai liks be medalių – neperlipo Europos čempionato ketvirtfinalio barjero (49)

Europos jaunučių (iki 16 metų) vaikinų krepšinio čempionato ketvirtfinalyje trečiadienį...

JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje: sekso vakarėlis baigėsi skandalu (189)

Dar vasario pradžioje į Klaipėdą draugiško vizito užsukęs JAV karo laivas „ USS Hue City...

Prasta vasara smogė ne tik Palangos verslininkams (25)

Lietinga vasara problemų pridarė ne tik nuomojantiems kambarius pajūryje. Paslaugas kaimo turizmo...