„Nematomas“ obuolių ir kriaušių pyragasskaitytojos receptas

 (9)
„Nematomas“ obuolių ir kriaušių pyragas
© Shutterstock nuotr.

Dėkojame DELFI skaitytojai Irmai už receptą!

Užteks 4-6 asmenims

visas gaminimo laikas: ~ 1-1,5 valandos
pyrago subrendimo laikas: per naktį

Reikės:

- 4 dailūs dideli tvirti (nepernokę) obuoliai (idealu būtų naudoti rūšį \"Golden\" ) (arba 5 mažesni)
- 3 dailios didelės kriaušės (arba 4 mažesnės)
- 2 kiaušiniai
- 100 ml migdolų pieno ( galima keisti paprastu karvės pienu)
- 70 g miltų
- 50-70 g paprasto cukraus ( arba iš jų 25 g kokoso palmių cukraus)
- 20 g ištirpino sviesto
- 1 arbat.š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. naminio vanilės ekstrakto (gaminamo iš romo ir vanilės ankščių)
- 1 žiupsnis druskos
- migdolų plokštelių (nebūtinai)
- cukraus pudros

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinti orkaitę iki 180°C. Giliame inde išsijoti miltus kartu su kepimo milteliais bei žiupsniu druskos. Kitame inde išplakti kiaušinius su cukrumi iki purios, šviesios masės. Supilti ištirpintą sviestą, įmaišyti, tada supilti pieną bei vanilės ekstraktą - viską išmaišyti. Suberti miltus ir maišyti be perstojo iki vientisos masės. Tešla turi gautis nei per skysta, nei per daug tiršta, maždaug blynų tešlos konsistencijos ;)

2. Paruoštą tešlą padalinti pusiau ir supilti į du gilius indus.

Nulupti obuolius, išimti šerdeles ir supjaustyti plonytėmis riekelėmis. Sudėti į indą su tešla, išmaišyti - taip obuoliai nepajuoduos ir sugers visą tešlą ! ( štai kodėl šis pyragas yra vadinamas \"nematomu\" ;) )

Lygiai tą patį atlikti su kriaušėmis. Kriaušių plonytes riekeles sudėti į kitą indą su tešla - išmaišyti.

3. Kepimo formą (manoji: 30cm x 15cm , galima imti kepimo formą ir tokią : 20cm x 20cm ar pan.) ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Iš pradžių suversti obuolių riekelių/tešlos masę, paviršių gerai išlyginti. Tada ant viršaus suversti kriaušių riekelių/tešlos masę - paviršių vėl gerai išlyginti. Viršų apibarstyti migdolų plokštelėmis. (nebūtinai).

4. Pastatyti kepti ~ 35-40 minučių 180°C.

Iškepus, ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti kepimo formoje, prieš pabarstant cukraus pudra ir supjaustant gabaliukais.

Skanaus
Irma

Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis (1)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 00:00
Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis
Asmeninio archyvo nuotr.
Dalinamės DELFI skaitytojos Inesos Kalėdiniu vyniotinio receptu.

Geriausi 2014 metų vynai Lietuvoje (8)

2014 gruodžio mėn. 18 d. 13:22
2014 metai palieka sceną, o vynai.com portalas 13 metų iš eilės vyno mylėtojams paruošė geriausių Lietuvoje parduodamų vynų iki 40 Lt („Geri vynai“) ir 41-100 Lt („Proginiai vynai“) varžytuves.

12 Kūčių patiekalų, kurie atneš sėkmę (13)

2014 gruodžio mėn. 18 d. 10:17
Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese. Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...

Neįtikėtini desertai iš duonos Kūčių ir Kalėdų stalui (4)

2014 gruodžio mėn. 17 d. 11:29
Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose. Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų.

Ar ir šiemet Kūčių stalą puoš „silkė pataluose“? (50)

2014 gruodžio mėn. 16 d. 11:37
Vargiai rasime šventinį stalą, kurio centre nesipuikuotų majoneze ir burokėliuose įsitaisiusi silkė, geriau žinoma kaip „silkė pataluose“ arba „silkė kailiniuose“. Ją savo nacionaliniu patiekalu laiko lietuviai, rusai, ukrainiečiai ir baltarusiai, tad nenuostabu, kad šios žuvies pardavimas antroje gruodžio pusėje šokteli keliskart.