Naminiai konservai šventiniam žiemos stalui

 (14)
Konservavimas
© Corbis/Scanpix

Dažnas su nostalgija prisimena kvapnias spalvingas vaikystės vasaras ir močiutes, kruopščiai plaunančias įvairiausius stiklainėlius. Pamena ir didelį puodą su verdančia uogiene, retkarčiais pamaišoma ilgu mediniu šaukštu, nugraibomas putas, kurios vaikystėje kažkodėl būdavo tokios skanios...

Šiandien, kai parduotuvių lentynos visus metus pilnos įvairiausių daržovių ir konservų, dažnai į konservavimą numojame ranka: et, nusipirksiu... Taigi konservuojame vis rečiau. Vieni neturi laiko, kiti – sąlygų, treti – noro. Iš tiesų, nedidelėje miestietiško buto virtuvėje karštą vasaros popietę atidaryti konservavimo „fabrikėlį“ ryžtasi ne kiekvienas.

Tiesą sakant, apskaičiavus sąnaudas, rezultatas, ko gero, nebus palankus naminiams konservams. Be to, pirktiniai gaminiai visai skanūs ir tinkami kasdieniam stalui. Tačiau vis dėlto... Kaip malonu žiemą, per didžiąsias šventes ar šventinių pietų metu, su pasididžiavimu pasakyti: „Tai mano rankų darbas – įvertinkite.“

Šiemet įdėti rankų šilumos ne vieną šeimininkę paskatins ir magiškas žodis „krizė“... Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Gal atgims smetoniški „konfitiūrai“, kuriais mūsų močiutės vaišindavo pasisvečiuoti užsukusias kitas ponias ir, pasidalijusios jų receptais, jau kitais metais degustuodavo, kuriai geriau pavyko.

Konservuoti, nors ir ne po daug – šventėms, dovanėlėms, – pagal pačius įdomiausius receptus – ne tik naudingas, bet ir įdomus užsiėmimas. Juolab kad visada galima surasti receptą, kurio dar neišbandei, sužinoti subtilybę, kurios dar nežinojai.

Marinuoti maži agurkėliai

Marinatui: 1 l vandens, 1 šaukštas druskos, 3 šaukštai cukraus, česnakų, morkų, citrinų rūgšties, vyšnių lapų, krapų.

Į 3 l stiklainius dėkite po 2 česnako skilteles, vieną išilgai perpjautą morką, nuplautų mažų agurkėlių. Užvirinkite vandenį ir užpilkite juo į stiklainius sudėtus agurkus. Palaikykite 20 min. Tą patį vandenį iš stiklainių supilkite į puodą, įdėkite vyšnių lapų, krapų, druskos, cukraus ir pavirkite 3 min.

Ant nuplikytų agurkėlių į kiekvieną stiklainį įberkite 1 arb. šaukštelį citrinų rūgšties ir užpilkite verdančiu marinatu (be lapų). Stiklainius sandariai uždarykite ir apverskite. Apverstus stiklainius šiltai užklokite ir palaikykite 4–5 val.

Agurkai vynuogių lapuose

Marinatui: 1 l vandens, 300 ml obuolių sulčių, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos.

Agurkus nuplikykite karštu vandeniu ir tuoj pat perliekite šaltu vandeniu. Kiekvieną agurką įvyniokite į nuplikytą vynuogės lapą. Taip paruoštus agurkus sudėkite į iškaitintus stiklainius. Išvirkite marinatą, užpilkite juo agurkus ir palaikykite 10 min. Tada marinatą nupilkite, dar kartą užvirinkite ir, užpylę ant agurkų, stiklainius tuoj pat sandariai uždarykite. Stiklainius apverskite, šiltai apklokite ir laikykite, kol atvės. Vynuogių lapai išlaiko žalią agurkų spalvą ir suteikia ypatingą aromatą.

Marinuoti pomidorai su česnakais

3 kg kietų pomidorų, 3 česnakai, petražolių.

Marinatui: 2,5 l vandens, 1 stiklinė 9 proc. acto, 0,5 stiklinės druskos, 1 stiklinė cukraus, juodųjų pipirų žirnelių.

Aštriu peiliu įpjaukite pomidorų šoną ir į kiekvieną pomidorą įdėkite po česnako skiltelę. Pomidorus sudėkite į stiklainius, ant viršaus uždėkite po petražolės šakelę. Išvirkite marinatą ir, jam truputį atvėsus, užpilkite pomidorus. Kai marinatas visiškai atvės, 1 l stiklainius kaitinkite apie 12 min. Sandariai uždarykite.

Marinuoti pomidorai „Skanučiai“

Pomidorų, 30 g melisų lapelių, 30 g peletrūnų.

Marinatui: 1 l vandens, 300 ml raudonųjų serbentų sulčių, 50 g medaus, 1,5 šaukšto druskos.

Vidutinio dydžio ne visai sunokusius pomidorus 3 min. plikykite verdančiame vandenyje. Tada sudėkite į stiklainius sluoksniuodami su prieskoninėmis žolelėmis. Užpilkite iš vandens, sulčių, medaus ir druskos išvirtu verdančiu marinatu. Po 5 min. jį nupilkite, užvirinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Taip kartokite 2 kartus. Paskui stiklainius sandariai uždarykite.

Konservuoti džiovinti pomidorai

1 kg vidutinio dydžio pomidorų, aliejaus, po žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų, po 1 šaukštą smulkiai kapotų žalių arba džiovintų bazilikų ir mėtų, 1 rozmarino šakelė, 3 skiltelės česnako.

Pomidorus perpjaukite per pusę ir sudėkite ant orkaitės grotelių perpjauta dalimi į viršų. Po grotelėmis padėkite skardą taip, kad susidarytų tarpas tarp jos ir grotelių su pomidorais. Pomidorų viršų apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, cukrumi, pipirais, bazilikais ir mėtomis.

Pomidorus džiovinkite 12–14 val. 40–50 °C temperatūros orkaitėje pravėrę dureles. Jie turi pasidaryti sausi, bet ne kieti. Išdžiūvusius pomidorus pabadykite mediniu pagaliuku, sudėkite į stiklainius, įmeskite griežinėliais pjaustytų česnakų, rozmarinų ir užpilkite aliejaus tiek, kad visiškai apsemtų pomidorus, ir užsukite stiklainius.

Marinuoti pomidorai su paprikomis

15 pomidorų, 6 geltonosios paprikos, 200 g svogūnų, 200 g petražolių lapelių.

Marinatui: 1 l vandens, 100 ml 9 proc. acto, 3 šaukštai cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 5 juodieji pipirai, 2 laurų lapeliai, 0,5 stiklinės aliejaus.

Į stiklainius sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, susmulkintus petražolių lapelius, mediniu pagaliuku subadytus pomidorus, į keturias dalis supjaustytas paprikas. Užpilkite išvirtu atvėsusiu marinatu. Ant viršaus užpilkite pakaitinto ir atvėsinto aliejaus. Stiklainius kaitinkite 10 min. Sandariai uždarykite.

Marinuoti vėrinukai

Mažyčių raudonųjų ir geltonųjų pomidorėlių, žaliųjų paprikų, porų, česnakų, prieskonių mišinio konservavimui.

Marinatui: 1 l vandens, 1 šaukštas cukraus, 0,5 šaukšto druskos, 10 šaukštų 9 proc. acto.

Išvalytas paprikas supjaustykite kvadratėliais (2 x 2 cm), porą – griežinėliais (0,7 cm). Ant ilgų medinių iešmelių pakaitomis verkite raudonąjį pomidorą, poro griežinėlį, geltonąjį pomidorą ir paprikos kvadratėlį.

Vėrinukus sudėkite į stiklainį, įberkite 1 šaukštą prieskonių mišinio, įmeskite 2–3 česnako skilteles. Užpilkite paruoštu atvėsintu marinatu, uždenkite dangteliais ir kaitinkite iki 85 °C temperatūros. Sandariai uždarykite ir apvertę stiklainius atvėsinkite. Tokius pat vėrinukus galima paruošti ir su kitomis spalvingomis daržovėmis: cukinijomis, agurkais, žiediniais kopūstais, morkomis, šparaginėmis pupelėmis ir pan. Puošnus vėrinukas gali būti patiekiamas kaip gražus ir skanus garnyras prie šventinių patiekalų.

Marinuotos daržovės

1 kg kietų nepernokusių pomidorų, 0,5 kg jaunų cukinijų arba agurkų, 0,5 kg mažų svogūnėlių, 100 ml 9 proc. acto, 0,5 stiklinės cukraus, 1 šaukštas druskos.

Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas – 1 cm griežinėliais, svogūnėlius nulupkite. Daržoves sudėkite į didelį indą, užberkite cukrų, druską, supilkite actą ir 2–3 val. laikykite uždengtas. Tada daržoves sluoksniais sudėkite į iškaitintus stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu (jei jo per mažai, įpilkite virinto vandens, kad apsemtų daržoves). 1 l stiklainius kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Įdarytos paprikos

5 kg paprikų, po 1 kg svogūnų, obuolių ir virtų morkų, po 1 česnako skiltelę kiekvienai paprikai.

Marinatui: 1,5 l vandens, 1 stiklinė 9 proc. acto, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė druskos, pipirų, laurų lapelių.

Iš sveikų paprikų išimkite sėklas, o į vidų pridėkite kubeliais pjaustytų ir sumaišytų virtų morkų, svogūnų ir obuolių bei po skiltelę česnako. Paprikas sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu marinatu. Palaikę 15 min., marinatą atsargiai nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant paprikų. Stiklainius tuoj pat sandariai uždarykite ir laikykite šiltai apklotus, kol atvės.

Naminis pomidorų ir paprikų padažas

0,5 kg pomidorų, 200 g raudonųjų paprikų, 200 g žaliųjų paprikų, 200 g svogūnų, 1 šaukštas garstyčių grūdelių, 70 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas druskos.

Pomidorus 3 min. plikykite karštame vandenyje, tada nulupkite ir sutrinkite. Paprikas supjaustykite nedideliais kubeliais, susmulkinkite svogūnus ir sudėkite į pomidorų tyrę. Supilkite actą, vandenį, suberkite garstyčių grūdelius ir pavirkite 4 min. Tada nukelkite nuo ugnies ir, palaikę 10 min. uždengtame inde, suberkite cukrų ir druską. Užvirinkite ir pavirkite 15 min. Sandariai uždarykite.

Marinuotos vyšnios

2 l vyšnių su koteliais, 6 kvapieji pipirai, 6 gvazdikėliai, 4 gabalėliai cinamono žievės.

Marinatui: 300 ml vandens, 50 ml 9 proc. acto, 150 g cukraus.

Į 0,5 l stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu pravėsusiu marinatu. Kaitinkite 85 °C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite. Marinuotos vyšnios labai tinka šventiniams mėsos patiekalams papuošti – jos ir dekoratyvios, ir skanios.

Spanguolių uogienė su medumi ir riešutais

1 kg spanguolių, 1,5 kg medaus, 1 stiklinė vandens, 150 g graikinių riešutų.

Spanguoles pavirkite 3 min. su trupučiu vandens ir pertrinkite per tinklelį. Riešutus truputį pavirkite ir susmulkinkite. Iš vandens ir medaus išvirkite sirupą. Jį supilkite į spanguolių tyrę, užvirkite ir staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinę, suberkite riešutus ir pavirkite 10 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir uždarykite.

Smaragdinė agrastų uogienė

2 kg didelių ne visai prinokusių agrastų, 100 g vyšnių lapų, 3 stiklinės vandens, 3 kg cukraus, 0,5 arb. šaukštelio citrinų rūgšties.

Nukarpę agrastų kotelius ir žiedsosčius, perpjaukite uogas per pusę ir išgremžkite sėklas. Vyšnių lapus sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3 min. Tada nukoškite, suberkite citrinų rūgštį ir užpilkite ant agrastų. Staigiai atvėsinkite ir laikykite 12 val. vėsioje vietoje.

Nuovirą nukoškite ir į jį suberkite cukrų. Išvirkite sirupą ir karštą užpilkite ant agrastų. Vėl staigiai atvėsinkite ir laikykite 2–3 val. Tada sirupą nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant agrastų. Staigiai atvėsinkite. Taip kartokite 2 kartus. Paskutinį kartą užpylę sirupą, įmeskite 10 šviežių vyšnių lapų ir pavirkite uogienę 15 min. Karštą uogienę supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Agrastai su riešutais ir medumi

1 kg didelių agrastų, 50 g medaus, 50 g graikinių riešutų.

Įkirpkite agrastus ir iš jų išspauskite sėklas. Į vidų prikimškite smulkintų riešutų. Įdarytus agrastus virkite meduje, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite į stiklainiukus ir uždarykite.

Ypatinga obuolių ir spanguolių tyrė

2 kg obuolių, 0,5 l maltų spanguolių, 1,2 kg cukraus, 2 apelsinai, 0,5 stiklinės kapotų riešutų, 0,5 stiklinės razinų.

Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir, sudėję į puodą bei užpylę truputį vandens, virkite, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius obuolius sutrinkite, sudėkite spanguoles, cukrų, nuluptus susmulkintus apelsinus, susmulkintą vieno apelsino žievelę, razinas ir virkite 20 min. Tada suberkite riešutus, dar keletą minučių pavirkite. Tyrę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Bruknių uogienė su kriaušaitėmis

3 kg bruknių, 1 kg cukraus, 2 stiklinės vandens, 2 kg mažų prinokusių kriaušių.

Kriaušes nulupkite, patrumpinkite jų kotelį. Išvirkite sirupą ir jame virkite kriaušes, kol jos suminkštės. Tada kriaušes išgriebkite, o į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite 7 min.

Vėl sudėkite kriaušes, truputį pavirkite ir karštą uogienę sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Sandariai uždarykite. Kriaušės puikiai tinka desertams puošti, o uogienė – pyragams, tortams pertepti, prie šventinių paukštienos patiekalų ir pan.

Obuolių sūris su džiovintais vaisiais ir riešutais

5 kg obuolių, 1 kg cukraus, po 300 g džiovintų slyvų ir lazdynų riešutų, 200 g razinų, 5 šaukštai cinamono, 0,5 arb. šaukštelio vanilinio cukraus.

Nuvalytus obuolius smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su cukrumi. Palikite 12 val. Tada susidariusias sultis nupilkite, užvirkite ir vėl užpilkite ant obuolių. Palaikykite 6 val., vėl nupilkite susidariusias sultis ir virkite jas, kol liks pusė jų tūrio. Tada suberkite obuolius ir virkite 1–1,5 val. nuolat maišydami.

Į karštą obuolių masę suberkite riešutus, slyvas, razinas ir prieskonius, pavirkite dar 3–5 min. ir sukrėskite į celofanu išklotus sūrmaišius. Sūrius paslėkite ir 10 dienų džiovinkite sausoje gerai vėdinamoje patalpoje, kartkartėmis apverskite. Vėliau laikykite pakabintus tamsioje vėsioje vietoje. Tai puikus desertas, galintis pakeisti pyragą.

Kriaušių kompotas su svarainiais

2 kg kriaušių, 0,5 kg svarainių.

Sirupui: 3 stiklinės vandens, 400 g cukraus.

Svarainius supjaustykite skiltelėmis. Išvirkite sirupą ir užpilkite ant svarainių. Kriaušes nuplaukite, nusausinkite, nulupkite luobelę, specialiu įrankiu išimkite sėklalizdžius (nepažeisdami kriaušės formos) ir iš karto panardinkite į karštą sirupą.

Virkite apie 5 min., tada kriaušes ir svarainius išgriebkite, sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užpilkite sirupu. Kaitinkite 90 °C temperatūroje 1 l stiklainius apie 30 min. Kompotas atrodo labai puošniai, todėl puikiai tinka šventiniam stalui. Kriaušės ir svarainiai iš kompoto gali būti patiekiami ir prie mėsos patiekalų.

„Savaitė“
 
14
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Vienos šnicelis su keptomis bulvėmis ir kopūstais (2)

2014 gruodžio mėn. 23 d. 00:01
Aštuntoje laidų ciklo „Šefo virtuvė" dalyje vokiečių restorano „Bunte Gans" šefas Vytautas Kazlauskas gamina Vienos šnicelį su keptomis bulvėmis ir kopūstais.

Kalėdinis moliūgų ir sūrio pyragas

2014 gruodžio mėn. 22 d. 16:08
Dešimtoje kulinarinės rubrikos „Šefo virtuvė" dalyje restorano „La Storia" vyriausiasis virėjas Arūnas Jonaitis demonstruoja, kaip pagaminti moliūgų pyragą su sūriu. Tai bus puikus kalėdinis akcentas ant jūsų šventinio stalo.

Ožkos metų sutikimui - žali receptai (3)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 11:55
Kasmet, baigiantis metams ir artinantis žiemos švenčių džiaugsmams, dažnas susiduria su tais pačiais klausimais: kaip išgyventi švenčių maratoną ir ką pasižadėti sau Naujaisiais metais? Atsakymu į abu šiuos klausimus gali tapti pirmosios lietuviškos knygos apie žaliąją augalinę mitybą.

Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis (4)

2014 gruodžio mėn. 19 d. 00:00
Gardu: kalėdinis aguoninis vyniotinis
Asmeninio archyvo nuotr.
Dalinamės DELFI skaitytojos Inesos Kalėdiniu vyniotinio receptu.

Tirps burnoje: karamelinis šokoladinis tortas (27)

2014 gruodžio mėn. 21 d. 00:02
Tirps burnoje: karamelinis šokoladinis tortas
Asmeninio archyvo nuotr.
Dalinamės DELFI skaitytojos Ilonos deserto receptu - pirštus apsilaižysite!